- Kjempeartig, sier ildsjel Thor Bretting når Fosna-Folket kan fortelle at supporterlaget Rosenberg BK er invitert som gjester til Lerkendal. 26. november setter de kursen mot Trondheim, og avslutter dagen med å se at favorittlaget RBK tar i mot franske St. Etienne i årets Europaliga.

- Innen den tid har RBK fått tettet igjen forsvaret. Kampen ender med seier 2-0 eller 2-1 til RBK, tipper en smilende Thor Bretting.

Cupfinalen -91

Det var etter cupfinalen høsten 1991 at Thor Bretting sammen med en del andre ihuga RBK-supportere på Ørlandet etablerte Rosenberg BK.

- Rosenborg tapte cupfinalen mot Strømsgodset. Da vi like etterpå etablerte Rosenberg BK dro vi inn til Trondheim og kjøpte drakter og overtrekksdresser til Rosenberg på RBK-shoppen, forteller Thor Bretting. Den gangen så mønstret Rosenberg både herre- og damelag i grendaserien, så Bretting husker at det sluttsummen i RBK-shoppen ble rundt 100.000 kroner.

25-årsjubileum

Like etterpå, i januar 1992 arrangerte laget den første nyttårscupen for grendalag i Ørlandshallen. Fortsatt holder de denne tradisjonen vedlike, og på nyåret kan de feire nyttårscupens 25-årsjubileum.

Men det holdt hardt for Bretting & co. å stille lag i årets grendaserie. Mange av veteranene har lagt fotballskolene på hylla, og rekrutteringen var ikke på topp. Rosenberg manglet rett og slett spillere. Det var da Bretting kom til å tenke på at Ørland som vertskommune for flyktninger hadde fått en del nye innbyggere i løpet av det siste året.

Flyktningene berget laget

- Jeg tok kontakt med flyktningekoordinator Silje Amunsveen, og fikk komme og møte våre nye innbyggere som da var i full gang med språkopplæring, sier Bretting. Han forklarte bakgrunnen for besøket, og snart kunne Rosenberg mønstre en internasjonal spillerstall i den lokale serien.

Det er idrettsgleden som står i sentrum når Rosenberg BK går på banen. I alle år har de holdt seg til favorittlagets svart-hvite drakter. To ganger har de også fått besøk av spillere fra Lerkendal.

By Rise og Løken

- En gang deltok Ola By Rise på et arrangement på Opphaug. Det endte med at han sto å mål en omgang for hvert av lagene. En annen gang besøkte Karl-Petter Løken nyttårscupen, forteller Bretting.

I mange år reiste Rosenberg-spillerne jevnlig med egen buss til RBK´s kamper. En av turene endte også med et improvisert besøk i RBK-brakka.

Ny dimensjon

- Det var en 16. mai-kamp på Lerkendal. Vi reiste inn tidlig på dagen, og koste oss med god mat og et glass øl da vi fikk beskjed om at kampen ble avlyst på grunn av et elendig vær. Da RBK ble klar over at vi hadde tatt turen for å oppleve stemningen, så ble vi invitert til et besøk på RBK-brakka når det ikke ble noe av kampen.

Når Rosenberg BK går på banen i grendaserien, så er det idrettsgleden som står i fokus. I år har denne gleden fått en ny dimensjon etter at flyktningene fra Eritrea og Syria ble redningen for laget.

Samhandling og integrasjon

- Uten våre nye landsmenn hadde vi ikke hatt annet valg enn å trekke laget fra serien, sier Thor Bretting, som etter høstens valg også har blitt kommunestyrerepresentant for Høyre i Ørland.

Med fokus på samhandling har integrasjon blitt en naturlig del av strategien for Rosenberg BK. Både gamle og nye spillere forteller at årets sesong har ført til etablering av nye vennskap.

Klar for RBK - St. Etienne

Torsdag kveld hadde Bretting innkalt til et kort spillermøte i Rosenberg BK. Kun en sak, som for spillerne var ukjent, sto på dagsorden. Med veteraner og nykommere på plass i Ørland Ballklubbs lokale på Brekstad ble nyheten om invitasjonen fra RBK sluppet. Om Rosenberg-spillerne gjerne smiler til daglig, så ble gliset ekstra bredt da de fikk vite hva som er i vente 26. november.

- Full klaff

Flyktningkoordinator Silje T. Amundsveen i Ørland kommune beskriver det som skjer i regi av Rosenberg BK som full klaff.

- Når guttene har flere ting som skal gjøres, så prioriterer de treninger og kamper. Vi ser flere steder at det legges opp treninger og lag kun for flyktninger. Her blir det dobbel effekt, ved at det blir integrasjon med nordmenn samtidig som de er aktive i idrett. Jeg vil absolutt anbefale dette også for andre lag og kommuner, sier Amundsveen.

Hun roser Thor Bretting for hans engasjement, og legger til at flyktningene som i år har blitt Rosenberg-spillere viser stor respekt og glede for Brettings initiativ.

- Men så er han jo en artig mann, også. Dette er full klaff, avslutter Amundsveen.

Thor Bretting iførte seg den signerte RBK-trøya da han skulle fortellle spillerne på grendalaget Rosenberg BK om invitasjonen til Europaliga-kamp på Lerkendal. Foto: Skjalg Ledang