– Jeg tror løypa passer meg midt i blinken. Jeg ser ingen grunn til at jeg skal være dårligere enn noen andre. Det er viktig å legge litt press på seg selv, sier Andreas Myran Steen om hans ambisjoner for skøytesprinten i NM på ski i Tromsø i slutten av januar.

Nedtur

Under NM-stafetten på Røros i februar tok Myran Steen og Leksvik IL bronse på stafetten. Han gjorde det også bra på sprinten, men ble ifølge ham selv disket på urettmessig grunnlag. Dermed mistet han semifinaleplassen.

– Mest sannsynlig hadde jeg fått gå verdenscup i Östersund på internasjonal kvote om jeg ikke hadde blitt disket. Det var nedtur.

Likevel er Myran Steen stort sett fornøyd med fjorårssesongen.

– Hadde jeg hatt stang inn i fjor, ville jeg hatt min beste sesong noen gang.

Går for sprintgull

Nå er stang ut-sesongen et tilbakelagt kapittel, og han har tro på revansje i NM-sprinten over nyttår.

– Du drømmer om medalje og gull?

– Ja. Målet er finaleplass. Kommer jeg så langt, er det bare å slippe ned skuldrene og gi flatt jern for å knekke resten.

– «Støgghøgt» sprintnivå

Andreas Myran Steen ble i mai en del av Team JobZone. Før den tid var han blant annet med i elitesatsingen til Leksvik IL. Leksværingen mener at miljøskiftet er sunt for hans videre langrennskarriere.

– For meg som sprinter, er dette det beste tilbudet utenom sprintlandslaget. Laget holder et «støgghøgt» sprintnivå.

Mer på hugget

Myran Steen sier at han tidligere har vært en del av lag med typiske allround-løpere.

– På sprint- og hurtighetsøkter har jeg ikke nødvendigvis trengt å prestere 100 prosent for å vinne dragene. Alt handler om sprint nå, og på dager med sprint-testløp, så forbereder folk seg som om det er konkurranse. Det er mer konkurransepreg, og det får meg mer på hugget, sier han og utdyper:

– Forskjellen er at man gjør veldig mye sprintrelatert på samlinger i tillegg til individuelle tilpasninger. Når vi er på samling trener vi ikke et stort antall timer, men mye kvalitet. For å beholde kapasiteten som sprinter, må det også gjøres en jobb hjemme. Jeg har bevisst gått opp i treningsmengde på hjemmetreninga.

– Hvor mener du at du har hentet marginene fram mot denne sesongen?

– Jeg har fokusert mye på skøyting, noe jeg tror blir viktig i årene som kommer. Jeg har vært mer nøye på «alt», og blitt mer kynisk fram mot sesongstart. Tidligere har jeg vært besett på hugget fra mai. I år tok jeg det mer med ro i mai, men kjører på enda hardere fra nå og utover enn hva jeg gjorde på denne tida i fjor.

Satser mot Gålå

Sesongen starter for fullt på Beitostølen i midten av november. Han håper å være i toppform gjennom hele sesongen.

– Får jeg fortsette slik jeg har holdt på uten skader og sykdom, skal grunnlaget være godt nok til det. Jeg skal ikke grave meg ned uansett hvordan det kommer til å gå på Beitostølen. Det viktigste rennet for min del er fjorten dager senere på Gålå: Da er målet å kjempe om seieren. Da vet jeg at det kan bli muligheter senere om jeg går fort.

Mål om verdenscup

Det er på ingen måte kun NM langrennsløperen satser på å gjøre det sterkt i.

– Jeg håper å komme med i verdenscup flere helger og nå semifinaler, og gjerne finaler. Jeg skal være så god at jeg skal klare å kjempe om det, sier en offensiv leksværing.

– Kniven på strupen

Andreas Myran Steen fyller 27 år i desember. Han innrømmer at han føler på presset.

– Jeg har kniven litt på strupen, men det passer meg bra. Jeg kan ikke være topp 10-15 i Norge i evigheter.

– Det er mye annet artig å holde på med også, tror jeg. Men dette er det artigste jeg gjør. Å stå opp hver morgen og trene, dét er drømmen, sier Myran Steen, som har gjort seg opp noen tanker om Ski-VM i Lahti 2017.

– Skøytesprinten der har jeg tenkt på et par år. Er man ikke på skuddhold eller i nærheten der, må jeg finne ut hva jeg vil videre, avslutter Team JobZone-løperen.

Sett denne? Bli med bak kulissene på NM-stafetten

Flere Leksvik-saker fra NM på Røros:Northug: – Det ble en Fosen-kampBronse til Leksvik!– Alt annet enn medalje er et nederlagDerfor holdes single Andreas i dame-isolat- Tror dere på gull? – Jaaaaaaaaaa!!!Anders tok 13. plassen- Mangler de to beste skøyteparene– Ren politikk at jeg ble disketLillebror vant brødreduellen - tok 10. plass på 15 km fri

NM på Røros: Andreas Myran Steen under sprintprologen i januar. I kvartfinalen ble han disket etter at han ifølge juryen hadde skøytet for mange ganger. Foto: ARNE BRUNES