Det melder Statens vegesen om i ei presemelding. Bakgrunnen for det store fokuset er at undersøkelser viser at fire av ti drepte i trafikkulykker på landsbasis ikke brukte bilbelte.

Også rus og fart

En gjennomgang av dødsulykkene i Norge fra 2005 til 2012 viser at manglende bruk av bilbelte som oftest er den avgjørende årsaken til omfanget av ulykken.

- Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet vi har for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken, sier Bård Aune i Statens vegvesen Region midt.

Det er flere forhold som går igjen i dødsulykker der den drepte ikke brukte bilbelte. Menn i alderen 18-30 er ofte involvert. Rus og høy hastighet går også igjen i flere ulykker.

Unge synder mest

Ungdom dropper oftere belte når de er sammen med andre ungdommer. Samtidig skjer mange av ulykkene hvor bilbeltet ikke var i bruk på kveld og natt og i helgene.

- Dette er bakgrunnen for at vi skal være ute på vegene hele helga, men kommer til å prioritere fredag kveld, natt til lørdag, lørdag kveld og natt til søndag, sier Aune.

Heldigvis er de aller fleste flinke til å bruke bilbelte, men det er også viktig at beltet blir brukt riktig.

- Beltet skal være sitte tett inntil kroppen og ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene og alltid over skulderen. Etter at bilbeltet er klikket på, er det lurt å stramme det til, sier Aune.

Vegvesenet gjennomfører bilbeltekontrollene fra kl. 16 fredag til kl. 24 søndag. Blir du stoppet uten bilbelte får du 1500 kroner i gebyr. Er det usikrede passasjerer under 15 år i bilen blir føreren anmeldt.