Kontrollene blir utført for å sikre at verkstedene ikke jukser når de EU-godkjenner kjøretøy.

SE OGSÅ: Se her hvilke verksteder som er godkjente

LES OGSÅ:* Har du - som Bjugn kommune - glemt EU-kontrollen? -Fosna-Folket* Min aller første bil -Fosna-Folket

– Kan inndra godkjenning

Av de 608 bilene som ble kontrollert, var det 62 kjøretøy hvor kontrollørene oppdaget at kontrollen var for dårlig utført, og at biler har fått EU-godkjenning uten at de skulle hatt det, fordi de er i for dårlig stand, opplyser Statens vegvesen Regiond Midt i ei pressemelding. Altså rundt ti prosent av de kontrollerte. Det kan være alvorlige ting som bremsefeil eller rustskader som ikke er oppdaget.

– Når vi oppdager avvik, så skriver vi brev med en advarsel og med pålegg om å følge kontrollinstruksen. Dersom vi finner avvik flere ganger, så kan vi inndra deres godkjenning for en periode, som regel i tre til seks måneder, det avhenger av alvorlighetsgraden, sier Odd Nasvik i Statens vegvesen.

– Stabiliserer konkurransen

Stikkprøvekontrollene hos virksomhetene som har godkjenning til å utføre EU-kontroll foregår i hele Trøndelag og Møre og Romsdal. Siden det utføres flere EU-kontroller i Trondheim, er det naturlig at det blir gjennomført flest stikkprøvekontroller her. Det ble utført rundt 200.000 EU-kontroller i regionen midt i løpet av 2017.

– Målet med stikkprøvekontrollene er å sørge for at bileierne får valuta for pengene sine når de velger hvilken virksomhet som skal få ta EU-kontrollen på bilen deres. Vi stabiliserer konkurransen når vi sørger for at de som har godkjenning gjør en redelig jobb, sier Nasvik.