Daglig pendler trondhjemmere og fosninger mellom Trondheim og Brekstad. Den første båten fra Trondheim har avgang klokken 06.20, og alle passasjerer har kanskje ikke helt greid å riste av seg nattens døs.

Mange benytter den omtrent times lange anledningen til å ta seg en ekstra dupp før arbeidsdagen tar til.

– Jeg vil jo tro at mange føler det gir en gevinst. Ellers vil man nok droppe høneblunden. En kortvarig dupp oppleves ofte forfriskende, og virker mer oppkvikkende enn man skulle tro, sier professor ved universitetet i Bergen, Bjørn Bjorvatn, til Fosna-Folket.

Søvnbehov

– Er det slik at to timer ekstra søvn på pendlerbåten medfører to timers mindre søvnbehov på natten?

– Dagsøvn vil kunne redusere søvnbehovet, noe som betyr at hvis man sover opp mot en time om dagen, vil selvsagt behovet for søvn reduseres om natten. Om én time dagsøvn erstatter én time nattesøvn er mer usikkert, og her er det nok variasjon fra person til person, sier Bjorvatn.

Professoren får støtte fra en søvnekspert ved Oslo søvnsenter.

– Det finnes ikke noe fasit på dette spørsmålet. Om man er våken på dagtid har man fått nok søvn. Om deler av denne søvnen er på båten spiller i prinsippet lite rolle, sier Harald Hrubos-Strøm om Fosna-Folkets matematiske søvnformel.

Overfarten fra storby til kystby tar omtrent én time. Mange - som denne karen - tar turen til drømmeland. Foto: Alexander Killingberg

Varsko

Turen fra storby til kystby tar omtrent én time. For en som lett faller i søvn - og sover under hele overfarten - kan duppen være i lengste laget, ifølge Bjorvatn.

– Høneblunder på mer enn tretti minutter øker «faren» for å gå inn i dyp søvn, noe som kan gjøre at oppvåkningen blir vanskeligere. Og ved lange høneblunder er risikoen større for at nattesøvnen påvirkes negativt. Ofte anbefales kortere høneblunder, på for eksempel tjue minutter eller kortere.

Mange av pendlerne drømmer seg bort også på den søvndyssende returen etter endt arbeidsdag. Men...

– Det kan være lurt å droppe luren på ettermiddagen om man har problemer med å sove på kvelden, sier Hrubos-Strøm.

Sovetips

Er du en av dem som legger hodet på bordet eller inntil vinduet; eller en som legger armene i kors, trekker lua nedover ansiktet og snorker deg gjennom overfarten - eller har du med egen oppblåsbar pute og hører på søvndyssende musikk fra propper i ørene for å legge til rette for best - og mest - mulig søvn.

– Enkelte stillinger vil hos enkelte gi mer obstruktiv søvn i form av snorking og pustestopp, men jeg har ikke noe forskningsdata på dette området, sier Hrubos-Strøm.

– Sove godt gjør man jo ikke. Men er søvntrykket (underskuddet på søvn) stort nok, sovner man jo uansett. Men er man trøtt på ettermiddagen, kan jo det tyde på at man ikke er flink nok til å prioritere nok søvn om natten! advarer Bjorvatn.

Overturen med hurtigbåten kan - for de heldige (?) - være en søvndyssende affære. Foto: Terje Dybvik

Mens noen bruker irriterende kort tid på å vinne audiens i døsens drømmeland, er det andre som opplever store vanskeligheter med å sove på båt, buss, fly og lignende. For sistnevnte gruppe har Bjorvatn følgende tips.

– Hvis poenget er best mulig søvn, vil selvsagt ørepropper, sovemaske, pute, oppslagbar seng og lignende hjelpe. Men jeg antar at poenget er å duppe av noen minutter uten at man benytter alt for mye hjelp. Det viktigste vil jo være å prioritere god søvn om natten, slik at behovet for høneblunder reduseres, tenker jeg.

Søvnapné

Forskerne er mest opptatt av viktigheten av å få nok søvn i løpet av døgnet, men roper samtidig et lite varsko om mulige negative konsekvenser av Fosna-Folkets ny-ord: «pendlersøvn».

– Personer som sliter med søvnen frarådes dagsøvn nettopp fordi det forstyrrer oppbyggingen av søvnbehov/søvntrykk. Så min anbefaling vil være en kortvarig høneblund, på maksimalt 20 til 25 minutter. Men kun til personer som ikke sliter med å få sove til natten, sier Bjorvatn.

– Om man har tendens til søvnapné, øker risiko for hjerte- og karsykdom, sier Hrubos-Strøm.

Søvnapné er en sykdom hvor en sovende person opplever pustestopp som varer i over ti sekunder. Forekomsten av korte pustepauser under søvn er nokså vanlig. Det er varigheten på pustestoppet og antallet i løpet natten, som definerer om det snakk om sykdom.

Og for den som aldri får sove på lignende turer fra A til B:

– Om man føler seg uthvilt på dagtid har man fått nok søvn, sier Hrubos-Strøm.