– Jeg har sett det flere steder i Rissa, på Føll i Modalen, og utover mot Stokksund, og mange flere steder, uten at jeg kommer på nøyaktig hvor det var. Men dette finner du overalt på Fosen. Og det er slettes ikke bra, sier Kari Åker, til Fosna-Folket.

Hun snakker om refleksvester som henger i trær og søppeldunker langs veien.

– Det tar bort fokuset fra det som er viktig. Jeg opplevde selv at en unge var på vei til busslomma uten at han hadde vest eller refleks på seg.

Stor frykt

Hennes store frykt er at alle refleksvestene, når de brukes til andre ting enn å varsle om personer i trafikken, fører til at bilførernes oppmerksomhet blir vendt annet steds enn mot veien.

– Det er kjempeskummelt om vi ikke ser en liten gutt uten vest, fordi man fokuserer på en vest som henger i et tre eller en busk ved siden av veien.

Flere Facebook-brukere kjenner seg igjen i Åkers beskrivelse, og deler lignende opplevelser.

– Hvis man blir vant til at trær, søppeldunker og så videre har vest, så blir poenget med den borte. Man skal legge seg ut og kjøre på motsatt kjørefelt i møte med folk. Det er skummelt med alle de vestene rundt omkring, gjerne på bakketopper hvor man ikke kan legge seg ut. Og så er det en søppeldunk, så når det endelig er et barn der, så er bilistene vant til den idiotiske søppeldunken, skriver en annen bruker.

Tar fokus vekk

Åker frykter at de mange refleksvestene tar fokus bort fra det som er viktig, nemlig de som ferdes til fots tett på tungtrafikken.

– Heng gjerne refleksvester i busker, trær og på søppeldunken for at vi skal holde farten nede, men ikke glem å henge en refleksvest på poden som går til bussen også. Han eller hun blir rimelig usynlig når fokuset blir på opphengte vester rundt omkring, sier Åker.

– Det gjør at vi blir sløve; når vi ser en vest tenker vi fort at den er hengt der bare for å «skremme» ned farten.