VG har utarbeidet en oversikt på statusen for hele 16.971 bruer i Norge, hvor Statens vegvesen sitter med vedlikeholdsansvaret. Av 170 bruer i denne kategorien i Fosen, har 19 alvorlige skader.

Fra byggingen av bru i Ommundvågen i 2015 på strekningen Keiserås-Kråkmo på fylkevei 715 i regi av Fosenvegene AS. Foto: Knut Inge Blix Furuseth

– Bedre betong i dag

I regi av Fosenvegene AS er det bygd flere nye bruer i de siste årene, i tillegg til at flere skal bygges.

SE OGSÅ: * Her kan du finne bru-statusen for din kommune med VGs brobot* Direkte til VG sitt projsekt «De forsømte broene» her

Daglig leder Knut Sundet sier de bruene som i dag produseres er bedre.

– Jeg frykter ikke for holdbarheten på bruene vi lager i dag. Det benyttes i dag bedre betong, og teknikkene er blitt utviklet med åra.

– Varigheten på dem som nå lages vil altså være lengre?

– Ja, det vil den. Men det vil fortsatt være behov for vedlikehold i framtida av dem som lages nå, legger Knut Sundet til.

Fra byggingen av Straumholbrua i 1978 på fylkesvei 715 i Osen. Foto: Fosna-Folkets bildearkiv

1939

Jøssund bru i Bjugn, som er ei såkalt fagverksbru med buet overgurt, det vil si staver i overkant, vertikale bærevegger og underliggende brudekke, er fra 1939. Det er en av de eldre bruene i Fosen som står oppført med alvorlige skader.

Straumholbrua og Store Holmsundbrua på fylkesvei 715 i Osen, som er del av Nordfosen vegmiljø, ble bygd i 1978. Det er to av bruene av noe nyere dato som nå har alvorlige skader.

LES OGSÅ:* Her er løsningen på bru-konkurransen -Fosna-Folket* Fylkesveien kan bli nattestengt -Fosna-Folket