- Det haster med å finne en løsning for flyruta. Dess lengre flyet er på bakken, desto tyngre blir det å få det på vingene, sier stortingsrepresentant og fylkespolitiker Aarbergsbotten.

Regionene får ansvar

I april skal regjeringen legger fram forslaget til regionreform for Stortinget. Som del av reformen er det foreslått at regionene overtar ansvaret for regionale innenlandske flyruter. Arbeidsutvalget for fellesnemda for nye Trøndelag har i et høringssvar til utredningen av ansvar for kjøp av innenlandske flyruter stilt seg positiv til en slik omlegging.

Viktig rute for regionen

Nylig stilte Aarbergsbotten spørsmål til fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) om han vil arbeide for at Trøndelag, gjennom flyruta Ørland – Oslo, blir en pilot i forhold til innkjøp av innenlandske flyruter og ordningen med tilskudd til ikke-statlige flyplasser.

I svaret sier Sandvik at flyruta Ørland – Oslo er svært viktig for regionen, og viser til at både Ørland og nabokommunene har lang reisevei til alternativ flyplass. Sandvik peker også på at flyruta er naturlig som pilot for et nytt rutetilbud.

Samtidig viser fylkesordføreren til at det vil være vanskelig for fylket å få overført oppgaver før proposisjonen vedrørende regionreformen er behandlet av Stortinget i juni år. Han mener derfor det ikke er hensiktsmessig å søke om en forsøksordning, eller pilotprosjekt, på nåværende tidspunkt. I stedet anmoder Sandvik stortinsgrepresentant Aarbergsbotten om å utfordre regjeringen og eget parti i denne saken.

Fortsetter arbeidet

Torhild Aarbergsbotten sier til Fosna-Folket at hun hadde håpet at fylket allerede nå kunne søkt om et pilotprosjekt, slik at man hadde stått «først i køen» når regionreformen trer i kraft. Samtidig vil hun fortsette arbeidet med å finne en løsning som gjør at flyruta mellom Fosen og Oslo kan være levedyktig fram til neste anbudsrunde for regionale innenlandske flyruter.

- Jeg vil sette meg ned sammen med ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland, slik at vi kan forsøke å finne løsninger, sier Aarbergsbotten. Hun nevner blant annet Forsvarsdepartementet som en aktør det er naturlig å henvende seg til i denne sammenhengen.