Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Kjell Idar Juvik (Ap) ber regjeringen om nasjonale regler for innføring av alkolås innen yrkestransporten, særlig buss og taxi.

Innfrir ikke

I dag er det opp til hvert enkelt fylke å avgjøre hvorvidt de ønsker å ta i bruk dette virkemiddelet for kollektiv transport.

- Vi kan redde flere liv i trafikken hvis vi får på plass alkolås i buss og taxi slik Stortinget har bedt om. Anslagsvis viser tall at hver fjerde dødsulykke skjer i ruspåvirket tilstand, sier Juvik i en pressemelding.

Han viser til at Norge fortsatt har en lang vei å gå når det gjelder å innfri den såkalte «nullvisjonen» i veitrafikken. Visjonen er at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller hardt skadde i trafikken

Haster med tiltak

- Derfor haster det med å få på plass nye tiltak som vi vet virker. I disse dager har skolene startet opp igjen etter sommerferien, og mange barn skal daglig til og fra skolen. Dette minner oss på at vi må være utålmodige og hele tiden tenke nytt for å unngå ulykker i trafikken, sier Juvik.

Juvik og resten av transportkomiteen på Stortinget har nå sagt at innsatsen for å nå nullvisjonen må forsterkes, og etterlyser handling fra samferdselsministeren Ketil Solvik Olsen (FrP).

Norge har i dag 4000 alkolåser innen yrkestransport. Det er langt færre enn våre naboer i øst, som har 80 000 låser for alkohol.