I motsetning til hva mange nok tror, er det ikke på vanskelig vinterføre at de verste trafikkulykkene skjer. Sommeren er høysesong for stygge episoder: Én av tre dødsulykker skjer i perioden juni, juli og august.

Viltpåkjørsler er også et stort problem. Bare på Fosen har det vært mange den siste uka. I en region med mye hjortevilt, er det spesielt rådyrene det går knallhardt utover.

Den lille, farlige fartsøkningen

– Hvis vi tar et tenkt eksempel med noen som kjører i 70 km/t og så vidt ikke treffer for eksempel en elg, vil det samme kjøretøyet treffe elgen hvis det kjøres i 80 km/t, advarer Svein Ivar Lykke ved plan- og trafikkseksjonen i Statens vegvesen Sør-Trøndelag. – Altså, selv om de kun kjører 10 km/t fortere, vil de nå treffe elgen i nesten 50 km/t. Det er mer enn fort nok til å gjøre skikkelig skade på både bil og folk.

Om du generelt overholder fartsgrensene, og kanskje er ekstra varsom i svingene når skilt har advart mot stor viltfare, vil mange unødvendige ulykker unngås.

Les mer: Flere viltpåkjørsler på Fosen de siste par dagene

Hvorfor stresse med å få slappet av?

Stressede sjåfører som har det travelt med å komme frem til feriedestinasjonen sin, har utvilsomt sin del av skylda for alt det tragiske som skjer på veiene om sommeren.

Siden det fortsatt er ferietid, gir Svein Ivar Lykke følgende råd: – Man sparer så lite tid på å kjøre over fartsgrensa, at det rett og slett ikke er verdt det. Å stresse og skynde seg for å komme frem til hytta så man endelig kan slappe av, gir heller ikke så mye mening. Ta en rolig biltur og nyt turen i stedet.

Svein Ivar Lykke. Foto: Knut Opeide