De to rederiene er tildelt de største samferdselskontraktene i Midt-Norge de neste ti årene. Kontraktsverdien for sambandene Flakk - Rørvik og Brekstad - Valset er på til sammen 1,9 milliarder kroner.

I morgen, 24. juni, går klagefristen ut etter at AtB valgte Fjord1 og FosenNamsos Sjø i anbudskonkurransen om å drifte de to ferjesambandene i perioden fra inngangan av 2019 og ut 2028. Om det da ikke foreligger klager, så er det klart for at FosenNamsos Sjø kan starte prosessen med å bestille to nye ferjer til sambandet Flakk - Rørvik, mens Fjord1 kan starte arbeidet med å få bygd to nye ferjer til sambandet Brekstad - Valset. I tillegg til nybyggene vil FosenNamsos Sjø også sette inn en eksisterende ferje med plass til 125 personbiler i sambandet Flakk - Rørvik.

LES MER: FosenNamsos sjø og Fjord1 vant anbudskonkurransen

1,9 milliarder kroner

Anskaffelsesprotokollen AtB har utarbeidet i forbindelse med anbudsrunden gir en detaljert beskrivelse av hva de to rederiene tilbyr, og hvorfor AtB ønsker at nettopp disse selskapene skal få kontrakten som har en samlet verdi på 1,9 milliarder kroner for perioden på ti år.

AtB understreker i protokollen at man i denne anbudskonkurransen har mottatt tilbud av høy kvalitet når det gjelder tilbudte fartøy.

Tre store ferjer

Størrelsen på ferjene som FosenNamsos Sjø har i sitt tilbud er to nye ferjer med 130 personbilenheter (pbe) og en eksisterende ferje med 125 pbe. Samtlige tre ferjer er tilbudt med toppsalong, noe som i anskaffelsesprotokollen er vurdert å gi en bedre reiseopplevelse enn sidehussalong. Alle tre ferjene har et stort antall sitteplasser, også ved bord.

Store soldekk

FosenNamsos Sjø tilbyr også det som AtB beskriver som «noe mer omfattende skjermløsninger for informasjon til de reisende». I tillegg beskrives et stort antall sitteplasser ved bord på soldekk, et høyt antall toaletter og gjennomgående bedre tilrettelegging for handicappede og funksjonshemmede, sammenlignet med andre tilbydere. Det som pekes på i negativ retning i forhold til tilbudet fra FossenNamsos Sjø er de i mindre grad enn andre tilbydere tilbyr utvider åpningstid av restaurasjon.

Brekstad - Valset

I sambandet Brekstad - Valset har Fjord1 lagt inn to nybygg med toppsalong i sitt anbud. Fjord1 tilbyr også et godt restaurasjonstilbud med utvidet åpningstid. Fatøyene anses tilrettelagt for handicappede, og det tilbys plasser for rullestolbrukere og funksjonshemmede godt over minimumskravet.

Når det gjelder forholdene på bildekket får Fjord1 topp uttelling i vurderingen. Her tilbys en sprutvisirløsning samt tett og høye skansekledninger på ferjene.

Lekerom for barn

I salongen er det planlagt lekerom for de minste reisende, utstyrt med flatskjerm, TV, DVD/ Blueray spiller, Lego og andre leker. I salongen, som får 178 sitteplasser blir det gratis tilgang til trådløst Internett. Antall benkeplasser på soldekk er 64.