Fylkestinget i Sør-Trøndelag vedtok torsdag enstemmig at man skal finne en løsning med to ferjer i sambandet Brekstad - Valset også de to kommende årene. Samtidig ble forslaget om å styre trafikk via Flakk- Rørvik gjennom prisendringer lagt bort.

Omfattende skader

Etter at det tidligere i uka ble klart at dagens ferjekai på Brekstad har omfattende skader, og ikke vil tåle vekten av ferja MF Petter Dass som er tenkt brukt i sambandet i 2017 – 2018, så vil Karin Bjørkhaug (KrF) på vegne av Ap, Sp, SV, MDG, KrF, Høyre, FrP, Venstre, Rødt og Pensjonistpartiet fremme et nytt alternativ når saken torsdag skal behandles.

Forslaget innebærer at fylkestinget godkjenner en ramme for framforhandlet løsning for to ferjer som tilsvarer dagens tilskuddsnivå pluss rammen for tilbudet som ligger i saken. I praksis er det foreløpig ikke klart hva den nye løsningen vil koste for de to aktuelle årene.

Tre hovedpunkt

Tre hovedpunkter skal prioriteres i saken. Det er trafikksikkerhet, etablering av en permanent løsning innen 1. januar 2019 og ivaretakelse av driften i årene 2017 og 2018.

I forslaget framgår det at ved alle av fylkeskommunens reisetilbud må de reisende kunne forvente at ferjemateriellet er trygt og driftssikkert med hensyn til vær- og bølgeforhold, og at kapasiteten er akseptabel.

Forslaget, som har støtte fra alle partier, skal behandles senere i dag.

Samler alle

Forslaget som fikk støtte fra alle partier i fylkestinget har tatt opp i seg opposisjonens ønsker om å videreføre dagens ordning med to ferjer. Både forslagsstiller Karin Bjørkhaug og Guro Angell Gimse er svært godt fornøyd med at man har kommet til en tverrpolitisk enighet om en løsning på saken som har vakt sterk debatt lokalt i Fosen.

Begge er også klar på at det er rapporten om skadene på ferjeleiet på Brekstad som har vært katalysatoren for løsningen alle samler seg om i dag.

- Vinn-vinn for kommunen

- Dette blir vinn-vinn i forhold til Ørland kommunes ønske om sentrumsutvikling, legger de til.

Også fra administarasjonen får fylkespolitikerne ros for løsningen som i løpet av den siste uka har kommet i saken. Fylkesdirektør samferdsel, Erlend Solem, mener politikerne i denne saken har vist en samhandling i beste Eggen-stil. Også administrerende direktør Janne Sollie i AtB roser politikerne. Både Solem og Sollie akter å gjøre sin del av jobben, slik at intensjonene i vedtaket blir en realitet når Boreal skal ta over driften av ferjene i sambandet Brekstad - Valset i årene 2017 og 2018.