Saken skal på ny opp i Komite for infrastruktur i Sør-Trøndelag 1. juni og for fylkestinget 15. juni.

Innstillingen

Fylkesrådmannens innstilling til komitemøtet er:

«1. Fylkestinget vedtar ikke å utvide kapasiteten på ferjesambandet Brekstad – Valset gjennom et tilleggskjøp av en ekstra ferje i perioden 2017-2019.

2. Fylkestinget ber Fylkesrådmannen komme tilbake til Fylkesutvalget med en anbefalt strategi for hvordan tungtrafikk mellom Trondheim og Ørland som benytter sambandet kan påvirkes for i større grad å benytte sambandet Flakk – Rørvik, for å avlaste sambandet Brekstad - Valset i perioden 2017-2019.»

LES OGSÅ: Hele saksframlegget her!

«En direkte usaklig forskjellbehandling av vårt næringsliv»

På Facebook-gruppa «Gi oss GOD FERGEFORBINDELSE på BREKSTAD – VALSET» kommer Tom Myrvold med kritikk av prosessen:

«Sak «Muligheter for styrking av kapasitet på ferjesambandet Brekstad - Valset fra 2017-2019» er nok en gang vurdert, nye undersøkelser gjennomført og legges frem uten noen som helst involvering fra Ørland kommune sin side.

Dette hadde vært undersøkelser jeg mener vi kunne ha relevante innspill til og spørreundersøkelser som vi hadde hatt nytte av i vårt eget arbeid med transportplan. Jeg registrerer at STFK nå diskuterer behov for økt prisdifferansen i sambandet Brekstad/Valset fremfor Flakk/Rørvik med anslagsvis et sted mellom 100 og 500 kroner (eller mer)!

Det legges med andre ord opp til å "tvinge" næringstransport til å bruke sambandet Flakk/Rørvik fremfor Brekstad/Valset ved bruk av heftige prispåslag for tungbiler! STFKs egen vurdering er at dette ikke er direkte ulovlig "...så lenge forskjellsbehandling ikke er usaklig". Jeg vil hevde at dette er en direkte usaklig forskjellbehandling av vårt næringsliv og vår region vi ikke kan akseptere.

Fergesambandet Brekstad/Valset har hatt over 7% trafikkvekst allerede i år og utviklingen peker mot fortsatt vekst slik vi kan bedømme. Jeg er alvorlig bekymret for hvordan situasjonen vil bli i perioden 2017-2018 når Fylkesrådmannen innstiller på kun en 50 PBE ferge. Trafikkveksten siden en to-fergeløsning ble innført har vært formidabel og vil etter all kjent informasjon fortsette veksten.

Jeg vil oppfordre samtlige medlemmer av denne gruppen til å kontakte våre fylkespolitikere for å gi klar tilbakemelding om hvordan vi oppfatter situasjonen, manglende involvering og konsekvensene av virkemidlene man presumtivt blir utsatt for. Fra kommunens side vil vi så snart som praktisk mulig be om ytterligere møter og konsultasjoner med fylkesadministrasjon så vel som sentrale fylkespolitikere. Vi skal påse at flest mulig konsekvenser, feil og mangler av et eventuelt vedtak blir belyst på en slik måte at fylkespolitikerne ikke kan skylde på andre enn seg selv når de må stå for egne valg…

Mvh,

Tom Myrvold

Ordfører Ørland kommune»

Kirsti Leitrø skuffet

Kirsti Leitrø, ørlending og gruppeleder for Arbeiderpartieti fylkestinget, svarer på Myrvolds kritikk på samme nettsted. Hun skriver:

«Hei Tom, Du ba i mars om et møte med fylkeskommunen. Noe du fikk med meg, gruppeleder i Høyre og administrasjonen. Dere fikk legge frem ulike samferdselsutfordringer, bla fremtidig behov for Brekstad Valset. Vår administrasjon har også vært i møte med Forsvarsbygg og til stede når Bjugn og Ørland kommuner har hatt seminar om egen samferdselsstrategi for kommunene. På bakgrunn av dette har vi bedt AtB innhente tilbud på ferge nr. 2 for Brekstad-Valset. Dette tilbudet er unntatt offentlighet, derfor kan jeg ikke si noe om innholdet der nå. Vi jobber altså med en løsning for forventet økning av trafikken over Trondheimsfjorden. Jeg er invitert til næringsforeningen den 26 mai for å redegjøre for dette, og du er også hjertelig velkommen dit. At saken nå er satt på sakskartet før Ørland kommune er invitert til dialog skyldes tidspress og helligdager. Det som skuffer meg er at du roper ut på facebook, i stedet for å ta kontakt. Denne aksjonsgruppa har ikke en eneste gang tatt kontakt med meg, så en kan vel undres over om hensikten er noe annet enn å komme seg over fjorden.

mvh Kirsti Leirtrø, gruppeleder Arbeiderpartiet»

Ørlandsordfører Tom Myrvold (H) mener ny vurdering av kapasiteten av fergesambandet Brekstad – Valset har skjedd uten at Ørland kommune har fått komme med sitt. Foto: Skjalg Ledang
Kirsti Leirtrø svarer på kritikken. Foto: Snorre Berg