Før helga sendte Storfosnatunnelen AS søknaden om å få lyst ut bygging av tunnel mellom fastlandet og Storfosna til Sør-Trøndelag fylkeskommune. Håpet er at komité for infrastruktur skal få saken opp på neste møte 17. februar, og at fylkestinget 3. mars kan ta endelig stilling til om prosjektet kan lyses ut på anbud.

Leder Karin Bjørkhaug i komité for infrastruktur sier til Fosna-Folket at hun er kjent med at søknaden fra tunnelselskapet er mottatt av fylkeskommunen, men kan ikke si sikkert om søknaden blir en sak på møtet 17. februar.

-Kjent med utålmodigheten

-Fylkesrådmannen må fremme et saksframlegg på bakgrunn av søknaden om vi skal behandle saken 17. februar. men jeg er kjent med at det er stor utålmodighet knyttet til saken på Ørlandet, sier Bjørkhaug. I forbindelse med tunnelsaken har hun tidligere blant annet pekt på at hun er kjent med at en tunnel som forbinder de to øyene Storfosna og Kråkvåg til fastlandet vil være viktig for en kommune som i dag har store utfordringer med å kunne tilby sjøretta næringsareal.

Ikke bare for kjøretøy

Bjørnar Grøntvedt, medlem av komitéen som har jobbet fram søknaden og mannen bak tunnelselskapet, bekrefter at det er registrert interesse for tunnelen fra ulike hold. Dette gjelder blant annet vann- og strømforsyning til øyene, samt muligheten for fiberkabel. Å legge slike linjer i en tunnel framfor på sjøbunnen vil ha mange fordeler framfor å ha dette på sjøbunnen.

Varaordfører Finn Olav Odde (Sp) i Ørland har tidligere pekt på at en realisering av tunnelen vil åpne helt nye muligheter for sjøretta næringsutvikling i kommunen.

Ferjeavløsningsmidler

Bakgrunnen for den nye søknaden er at Stortinget i fjor vedtok nye retningslinjer for ferjeavløsningsmidler som betyr at man kan få slike midler over en periode på 40 år når et ferjesamband av typen som går til Storfosna erstattes av bru eller tunnel. Bjørnar Grøntvedt har sagt seg villig til å bygge og deretter drifte en tunnel i 40 år gjennom et tunnelselskap, dersom man gjennom en anbudsrunde finner prosjektet økonomisk farbart.