- Hva vil fellesnemnda med arbeidsutvalget? Det ble tidlig bestemt at arbeidsutvalget skal ha ukentlige møter. Nå har vi løst flere av de store politiske temaene. Nå er det krevende å ha arbeidsutvalgsmøter hver uke fordi det er administrasjonen som må gjøre jobben, sier Ogne Undertun (Ap), som er leder for arbeidsutvalget.

Torsdag diskuterte fellesnemnda for nye Ørland kommune veien videre og hvordan de skal ha fremdrift frem mot den nye kommunens oppstart 1. januar 2020.

Et steg politikerne tok for å øke fremdriften, var å utsette hvilken struktur man skal ha for delprosjekter i sammenslåingsprosessen til neste fellesnemndsmøte.

Bestilling

Representantene fra dagens Bjugn og Ørland kommuner bestemte i fellesskap å organisere fellesnemnda for kommunen slik at den består av så mange medlemmer av de respektive kommunestyrene som mulig, samtidig som det er like mange representanter fra hver kommune.

Det gjør at fellesnemnda teller totalt 40 representanter. Derfor besluttet fellesnemnda å opprette et arbeidsutvalg der ordførere, varaordførere, posisjonsledere og opposisjonsledere fra de to kommunene sitter sammen for å forberede saker og diskutere problemstillinger sammen som deretter løftes opp til fellesnemnda.

I det politiske reglementet for fellesnemnd og arbeidsutvalg, bestemte politikerne seg for at arbeidsutvalget bare skal diskutere temaer de eksplisitt får i oppgave fra fellesnemnda, og at alle beslutningene tas når de 40 medlemmene i fellesnemnda sitter sammen i møter.

Elefantene må lande

- Det er litt innfløkt hvordan arbeidsutvalget får oppdrag i dag. Arbeidsutvalget må kunne diskutere ting og presentere dem for fellesnemnda. Det kan ikke gå i sirkel der fellesnemnda må gi et oppdrag, før arbeidsutvalget diskuterer saken og så går det tilbake til fellesnemnda, sier Roy Hoøen (Sp).

- Det er så mange elefanter som virrer rundt i dette rommet som må landes. Arbeidsutvalget er kanskje riktig arena for å ta fatt på de diskusjonene, fortsetter han.

- Det er jeg helt enig i. Vi har stagnert. Vi må evne å ta ned elefantene i rommet om sammenslåingsprosjektet skal lykkes, sier Einar Aaland (H).

Innstillingsrett?

I en kommune har kommunestyret i grove trekk den samme rollen som fellesnemnda. I kommunen vil formannskapet ha noenlunde samme rolle opp mot kommunestyret som arbeidsutvalget har mot fellesnemnda. Men det er noen forskjeller.

I de aller fleste kommunene kan formannskapet selv ta opp saker de ønsker å diskutere, og har i mange tilfeller også innstillingsrett til å få tatt saken opp i kommunestyret.

- Jeg vil foreslå at arbeidsutvalget får innstillingsrett til fellesnemnda, og at administrasjonen kan foreslå saker som arbeidsutvalget bør ta opp, sier Therese Eidsaune (H) til fellesnemnda.

- Vi må ta opp det politiske reglementet og gjøre endringer. Det vil også lette arbeidet og diskusjonene vi har i arbeidsutvalget i dag, sier Finn Olav Odde (Sp).

Enstemmig

Fellesnemnda var enstemmig i å be administrasjonen se på det politiske reglementet for å vurdere hvordan man bør justere arbeidsutvalgets rolle.

Saken skal også diskuteres og forberedes i arbeidsutvalget før den kommer tilbake til fellesnemnda for å vedta eventuelle endringer.

Andre prosjekter

Etter planen skulle fellesnemnda fatte vedtak om hvordan de legger opp både politiske ledede og prosjekter samstyrt med administrasjonen opp mot kommunesammenslåingen.

Slik gikk det ikke.

- Gruppa som skal se på kommunens visjon, symboler og felles kultur bør være administrativt samstyrt. Det bør også gruppa med ansvar for forberedelsene til kommunevalget 2019 være. Så ønsker vi at delprosjektene som handler om samfunnsutvikling og samferdsel begge bør ledes politisk, sier Odde.

- Jeg mener flere av fellesnemndas representanter bør inn i de ulike prosjektgruppene. Helst alle 40, sier Hans Eide (Sp) fra talerstolen.

-Jeg forstår det som at de ulike gruppene skal rapportere jevnlig om sitt arbeid. Jeg vil foreslå at det ikke går gjennom arbeidsutvalget, men at rapporteringen går rett til fellesnemnda, utdyper Roy Hoøen (Sp).

Tilbake til start

Fredrik Sandness (Ap) foreslår på vegne av Arbeiderpartiet i Ørland og Bjugn å sende organiseringen av delprosjektene tilbake til arbeidsutvalget før man stemmer over de eventuelle endringene.

- Vi risikerer at dette ikke er godt nok gjennomarbeidet. Vi startet møtet med å snakke om at arbeidsutvalget ikke har nok å gjøre for å ha ukentlige møter, sier han.

Etter gruppemøter vedtok fellesnemnda nettopp den framgangsmåten, og var enstemmige i sitt vedtak.