- Vi saksbehandler alle søknadene, blant annet mot forurensningsforskrifter. Alle sakene legges ut på høring. Dersom det kommer endringer i tiltaket som gjør at det er behov for en ny høring, så gjennomfører vi det, sier Marit Lorvik som er seksjonsleder for Forurensing i Fylkesmannen i Trøndelag.

10. oktober i fjor fikk Ørland kommune tillatelse til å gjennomføre den første av to runder med utfylling i Brekstadbukta.

I november ba kommunen Fylkesmannen om å gjøre endringer i utslippstillatelsen.

23. januar har Fylkesmannen lagt ut saken om utslippstillatelse ut på ny høring med den nye informasjonen om hvordan kommunen ser for seg å gjennomføre utfyllingen.

Miljøhensyn

Lorvik understreker at det er helt vanlig at prosjekter legges ut for nye høringer dersom det gjøres endringer i gjennomføring av prosjektet.

- Det er ikke spesielt at utfyllingstillatelsen legges ut på ny høring. For utslippstillatelser vil virkninger for miljø, naboer og andre mulig berørte gjøre at et prosjekt høres på nytt. Det er for å sikre at de som eventuelt berøres har mulighet til å uttale seg om prosjektet slik det planlegges, og at man ikke får plutselige overraskelser når arbeidet begynner, sier hun.

Gjelder

Lorvik sier også at den eksisterende utslippstillatelsen Ørland kommune har fått er gyldig. Der må Ørland kommune i så fall gjennomføre hele tiltaket før 10. mai i år, noe som ikke vil være mulig å gjennomføre rent praktisk.

- Tillatelsen er gyldig og gjelder frem til datoen før sommeren. Om kommunen får avslag om å drive lenger, må man forholde seg til den gjeldende tillatelsen, sier hun.

Det betyr i praksis at Fosen naturvernforening ikke ble hørt da de ba om stans for tillatelsen frem til flere utredninger og vurderinger er gjort.

- Trenerer utfyllingen

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) sier Ørland kommune fortsatt har til hensikt å starte med utfylling av Brekstadbukta så fort tillatelse og det praktiske er på plass for å gjennomføre tiltaket på en god måte.

- Selvsagt må de berørte partene høres om det tiltaket man faktisk har til hensikt å gjennomføre. Jeg opplever det som Fylkesmannen langt på vei trenerer utfyllingen selv om det politiske ønsket på Ørlandet er kart, sier han.

- Jeg stiller meg undrende til at de detaljerte kravene for gjennomføringen av utfyllingen kommer i etterkant av prosessen og utfyllingssøknaden i stedet for i dialogen før. De synspunktene burde vært mer oppe i dagen da, mener Myrvold.

Tar opp i Berlin

Fylkesmannen skal delta på en trøndersk regionsamling i Berlin i tilknytning til den internasjonale Grüne Woche i Berlin. Der er flere Fosen-bedrifter representert med lokal mat.

Fra 1. januar i år er fylkesmannsembetet i Sør- og Nord-Trøndelag slått sammen til Fylkesmannen i Trøndelag, med Frank Jenssen som fylkesmann.

- Jeg skal ha en prat med fylkesmannen når jeg treffer ham i Berlin på torsdag. Dette er én av de tingene jeg tar opp der, sier Myrvold.

- Delvis som en konsekvens av sammenslåingen av fylkesmennene er det en for meg ukjent person som nå behandler denne saken, sier ordføreren.

- Enda likere behandling

Lorvik forteller at det er de samme personene i både nord og sør som jobber med miljøsaker i Fylkesmannen selv om de er slått sammen.

- Den eneste påvirkningen som eventuelt kommer fra sammenslåingen er at vi slår sammen arkivene og det tar litt tid i systemet. Sammenslåing vil medføre at alle søknadene i hele Trøndelag behandles enda mer likt, sier seksjonslederen.

Høringsfrist for alle som har innspill til de mulige endringene i utfyllingstillatelsen er 16. februar.