Mannen er tidligere dømt for bedrageri i 2013, 2015 og 2016.

Nå er fosningen nok en gang dømt, denne gang for 28 grove bedragerier, 3 forsøk på grove bedragerier og 1 tilfelle av identitetstyveri. Sør-Trøndelag tingrett dømte mannen til åtte måneders fengsel. Ifølge domslutningen er tre måneder av straffen gjort betinget med en prøvetid på tre år. Mannen må også betale erstatning til flere av bedrageriofrene.

PaySafe-svindel

Forholdene i den svært lange siktelsen mot mannen var begått i perioden februar – desember i fjor. I februar og mars 2017 tok fosningen kontakt med en rekke Coop-ansatte. Han utga seg for å være ansatt i Coop, og fikk den andre parten til å gi ham koder til såkalte PaySafe-kort. Dette er kort som brukes for å betale i diverse netthandler. PaySafe-kort kan kjøpes i dagligvarebutikker som Coop. Ved et tilfelle fikk den nå bedrageridømte fosningen tilgang til et PaySafe til en verdi av 17 500 kroner.

Fosningen forledet også andre personer til å kjøpe PaySafe-kort til ham. Ved disse tilfellene viste fosningen fram en falsk kvittering som angivelig viste at fosningen hadde overført pengene for kortet. Dette var ikke tilfelle.

Svindel

Fosningen er tidligere dømt for svindel i forbindelse med salg over nettet. Han har blant annet fått andre personer til å overføre penger til ham for gjenstander som ikke eksisterte. Fosningen er også nå dømt for lignende forhold. I fjor forledet han folk til å overføre penger for to Macbook pro, en iPhone, en Raymarine radar og plotter, båtutstyr, en Playstation 4, en GPS, en fotolinse, en Apple TV, Guns N Roses-billetter, en nettverkstreamer, en DVD-spiller og andre gjenstander. Fosningen mottok pengene, men sendte ikke varene til kjøperen.

Klokkesvindel

Fosningen er tidligere dømt for flere tilfeller av klokkesvindel. Også denne gangen er han dømt for å ha forledet en annen mann til å overføre 30 000 kroner til ham som forskuddsbetaling for en Rolex-klokke. Fosningen hadde ikke til hensikt å sende kjøperen noen klokke.

I desember i fjor forledet fosningen en urmaker i Tromsø til å selge ham en klokke til en verdi av 140 000 kroner. Fosningen fremviste en falsk kvittering om at han hadde overført 140 000 kroner til urmakeren.

317 598 kroner

Saken mot mannen fra Fosen ble behandlet som en tilståelsesdom i Sør-Trøndelag tingrett. Fosningen ga en uforbeholden tilståelse. Retten fant det bevist at mannen hadde svindlet en rekke personer for til sammen 317 598 kroner. Retten anså bedrageriene for å være både grove og systematiske.

«De er begått over lang tid, overfor en større krets av personer, og har hatt til følge betydelig økonomisk skade. Bedrageriene må anses som ett fortsatt forhold», heter det i dommen mot fosningen.

«Patologisk spillavhengighet»

Sør-Trøndelag tingrett mente at sterke allmennpreventive hensyn var gjeldende i denne bedragerisaken.

«Bedrageriene er begått over nett, og er et økende problem som bidrar til å svekke tilliten til handelskanaler over nett. Siktede har systematisk og gjentatt utnyttet tillitten til en rekke privatpersoner, og han har aktivt tatt kontakt med dem», står det i dommen.

I formildende retning la retten vekt på fosningens tilståelse. Mannen fra Fosen har også blant annet fått diagnosen «patologisk spillavhengighet». Han ga uttrykk for at han ønsket en dom som ga konsekvenser hvis han nok en gang skulle begå nye straffbare forhold. Retten mente derfor at åtte måneders fengsel, hvorav tre måneder ble gjort betinget, var en passende straff.

«Retten mener at det i løpet av den ubetingede fengselsstraffen bør arbeides aktivt med å etablere et behandlingsopplegg for siktede», skriver retten avslutningsvis i dommen.