- Etter en konkurranse med deltakelse fra både lokale og riksdekkende entreprenører, var det denne gangen et lokalt firma som trakk det lengste strået og fikk jobben, sier Jens Levi Moldstad, utbyggingssjef hos Forsvarsbygg kampflybase.

Onsdag signerte Forsvarsbygg og Fosenhus As kontrakt om bygging av seks ammunisjonslagre på Ørland flystasjon.

Langsiktig

Fosenhus blir hovedentreprenør for byggingen av seks nye ammunisjonslagre på flystasjonen.

Forsvarsbygg skriver i en pressemelding at kontrakten har en verdi på 60,3 millioner kroner inklusive merverdiavgift (MVA).

- Det er kjærkomment. Dette er meget gledelig, sier Håvard Sundseth som er daglig leder i Fosenhus AS.

Arbeidet starter opp allerede i februar i år, men anleggene skal ikke stå ferdig før høsten 2019.

- Dette er et langsiktig arbeid som gjør at 10-12 mann hos oss vil jobbe med prosjektet fremover. I tillegg kommer de som jobber for underentreprenører, sier Sundseth.

- Tror på oss

Sundseth og resten av Fosenhus bygget for noen år siden den nye innflygingsradaren på Kopparn i Bjugn.

- Det var et tøffere klima å bygge der enn det blir å bygge på flystasjonen. Forsvarsbygg vet hvordan vi bygger og har tro på oss. De skal slippe å tvile på kompetansen vi har til å gjøre en god jobb, sier han.

Forsvarsbygg skriver i pressemeldingen at kontrakten i hovedsak omfatter byggingen av de seks ammunisjonslagrene i plasstøpt betong, bygging av veier og plasser og gjerder og porter for å avgrense et ammunisjonsperimeter.

- I praksis er ammunisjonsperimeteret et gjerde for å avgrense området rundt ammunisjonslagrene, forklarer Moldstad.

Ingen grense

Fosenhus har sitt hovedsete i Botngård. Høsten i 2019 når de nye ammunisjonslagrene skal stå ferdig, skal etter planen Bjugn og Ørland slås sammen til en kommune om få måneder når den nye kommunen trer i kraft 1.1.2020.

- Vi samarbeider allerede mye på tvers av kommunegrensen. Vi ser ikke grensen uansett. Underentreprenører og arbeidere fra Ørland skal også være med på arbeidet med ammunisjonslagrene, sier Sundseth.

Operative

I dag er det 3 F-35 kampfly som har sin base på Ørlandet. Etter planen skal tre nye kampfly lande på Ørlandet hver vår og hver høst frem til Norge har mottatt alle flyene. Storparten av flyene skal også befinne seg på Ørlandet fremover.

Det er i 2019 at F-35 skal begynne å overta enkelte oppgaver fra F-16. De to flytypene vil dele på norske forsvarsoppgaver fram til F-16 fases helt ut en gang på 2020-tallet.

I 2018 skal F-35 først og fremst testes i norske forhold og i samhandlingen med norske systemer.

- Med dette prosjektet får vi enda et nytt element på plass for gjøre de nye kampflyene operative. De nye kampflyene er en våpenplattform. Vi må bygge apparatet rundt som skal til for at F-35 er kapable til reell styrkeproduksjon. I den sammenhengen er det behov for de nye ammunisjonslagrene til de nye kampflyene, sier utbyggingssjef Moldstad.

Snart start

Byggestart for prosjektet er allerede i februar i år.

- Det er forsvarsbygg som har fastslått fremdriftsplanen og har vurdert hvordan de ønsker at prosjektet skal bygges. Vi gleder oss til å komme i gang, sier Håvard Sundseth i Fosenhus AS.