- Siden i høst har vi arbeidet med prosjektet. Vi har store ambisjoner for å posisjonere landbruket på Fosen inn mot fremtiden. Nå er vi i ferd med å gå mer over i en operativ fase, sier prosjektleder Ketil Kvam.

Fosen regionråd besluttet tidligere i år å sette i gang prosjektet DYRK Fosen for å videreutvikle landbruksnæringen på Fosen. Målet er å øke kompetansen og omdømmet til landbruket på Fosen, og å bidra til at verdiskapningen øker jevnt fremover.

Satsning

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har tatt initiativ til å samle landbruksnæringen og forvaltningen på Fosen for å se på veien videre.

De ser for seg at samarbeidet mellom kommunene på Fosen er nødvendig for å samordne og styrke landbruksmiljøene i regionen.

- Regionen er i rivende utvikling med en voldsom positivsatsning på forsvar, vindkraft, havbruk og bygging av infrastruktur på Fosen. Det er til dels konkurrerende aktivitet med eksisterende næringer. Spesielt i de delene av regionen der det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, sier Kvam.

- Det er en kamp om ungdommene, sier prosjektmedarbeider Bernt Jørgen Stranden.

Tre områder

DYRK Fosen har tre prioriterte fagområder. Det er husdyr, grønnsaker og bær, og lokalmat og reiseliv.

I tillegg kommer arbeid med kompetanseheving, rekruttering til næringen og omdømmearbeid.

- Her må vi også jobbe for å gjøre lokale produkter tilgjengelige på Fosen. Mange bønder er vant til at varene selges automatisk til de store innkjøperne. I arbeidet med lokalmat må man etablere egne rutiner, sier prosjektmedarbeider Liv Heide.

- I grøntproduksjonen er det en kamp om kvotene hvert år. For nye produsenter er det viktig å få oversikt over flere mulige markeder, sier Olaug Bach som sitter i prosjektgruppa og er rådgiver i Norsk landbruksrådgiving Trøndelag.

Langsiktig

DYRK Fosen-prosjektet skal vare i tre år.

- Vi synes det er viktig å få fram at vi skal understøtte pågående landbruksarbeid i kommunene og bygger samarbeid i næringen. Målet er å bygge opp måter å gjøre ting på og opprustning som kan være nyttige langt fremover, sier Kvam.

- Vi må legge til rette for landbruket over tid, og synliggjøre for alle på Fosen hvor viktig og verdifullt landbruket er for regionen vår.

Søknader

Den 19. desember skal fylkeskommunen etter planen beslutte om de skal støtte DYRK Fosen som et regionalt prosjekt som dekker en stor region med sju landbrukskommuner.

Fra før er kommunene på Fosen, regionrådet og fylkesmannen med for å finansiere prosjektet.

- Vi håper fylket ønsker å være med på en stor regional satsning her. Det er nye måter å jobbe og tenke på som vi skal utvikle fremover, sier Kvam.

- Det kan også være mulig å få med andre aktører som for eksempel banker på ulike prosjekter om deltema. Det må vi se på etter som arbeidet tar fatt, fortsetter han.

Skole

I høst har prosjektgruppa blant annet jobbet med å få på plass en desentralisert landbruksskole på Fosen for å etablere et tilbud med faglig påfyll som er lett tilgjengelig i regionen.

- Vi tror behovet er der. Det er ikke bare å ta et år på en landbruksskole  når man driver gård, sier Stranden.

- Vi har en ambisjon med start for en agronomutdanning kanskje så tidlig som høsten 2018. Vi har jobbet sammen med ressurssenterne med hvordan det kan gjennomføres siden i sommer, sier Kvam.

- Landbruk er en stor arbeidsplass på Fosen. Det er noe vi som region må være stolte av og også jobbe hardt med å utvikle videre, sier prosjektleder Ketil Kvam.