- Dette er en etterlengtet utvikling. Vi har ønsket at Forsvarsbygg etablerer forsvarsboliger i sentrum lenge. Vi har hatt en lang runde med gode forhandlinger, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) fra kommunestyrets talerstol.

Ørland kommune var enstemmige i å selge både tomta kjent som den gamle næringshagen «meieritomta nord» på i overkant av 4200 kvadratmeter, og Brekstad gård vestre som ligger overfor Ørland medisinske senter.

Fire år

I kontraktene heter det at Forsvarsbygg plikter å påstarte byggesak innen fire år etter at eiendommene er detaljregulert, forutsatt at Forsvarsdepartementet aksepterer betingelsen og stiller med finansiering.

I tilleggsdokumenter fra Forsvarsbygg, skriver de at Forsvarsbygg ser for seg å gjennomføre en konkurranse om å detaljregulere de drøyt 18 000 kvadratmeterne på Brekstad gård vestre i første kvartal neste år. I tillegg vil Forsvarsbygg starte med detaljregulering av meieritomta første halvår i 2018.

- Det har vært tøffe forhandlinger med Forsvarsbygg. Jeg tror dette er de beste betingelsene vi kan få. Jeg gleder meg til de første husene kommer opp, om det reguleres til blokker eller annen bebyggelse, sier varaordfører Finn Olav Odde (Sp).

Kvadratmeterpris

Ørland kommune får 1923 kroner per kvadratmeter for meieritomta nord, som betyr nesten 8,2 millioner kroner for hele tomta på 4252 kvadratmeter.

Brekstad Gård vestre selges for 8,8 millioner kroner, som gir en kvadratmeterpris på like under 480 kroner per kvadratmeter.

- Bør ligge sentralt

Forsvarsbygg har fått i oppdrag å skaffe til veie mellom hundre og to hundre forsvarsboliger for ansatte i Forsvaret.

- Planen er å gjøre det gjennom et OPS/leasing-opplegg. På boligsiden er dette nytt i Forsvarsbygg-sammenheng, sier Olav Dobloug, direktør i forsvarsbygg kampflybase i en pressemelding rett etter at kommunestyret fattet sitt vedtak.

Et OPS er et offentlig-privat-samarbeid som innebærer at privat næringsliv står for finansiering, prosjektering, utbygging, drift og vedlikehold at et bygg.

- Vår vurdering er at boligene bør ligge nær base, sentralt i Brekstad, sier Dobloug.

Økning

Forsvarsbygg skriver i pressemeldingen at fremdriften av prosjektet må sees i sammenheng med utviklingen av Ørland flystasjon. Forsvarsbygg skriver at det forventes en betydelig økning i antall årsverk og tilflytting til kommunen.

Tidligere har Forsvaret sagt til Fosna-Folket at de forventer at veksten i arbeidsplasser skjer i takt med at antall F-35 bygger seg opp på Ørlandet. Etter planen skal Norge motta 3 nye fly hvert halvår i årene fremover.

Ønsker etablering

Forsvarsbygg skriver at det er viktig å sørge for at det etableres nok boliger til de som skal jobbe på flystasjonen.

- Ikke minst er det viktig for å kunne tilby personell tidsriktige og gode boforhold, som bidrar til at flere vil etablere seg på Ørland, heter det i pressemeldingen.

Rekruttering

Stasjonssjef Hans Ole Sandnes ved Ørland flystasjon sier 132 Luftving ser positivt på at det nå skal utvikles forsvarsboliger i Brekstad sentrum.

- Det vil være positivt for rekrutteringen av forsvarsansatte til Ørlandet og vil gi et god tilskudd til fornyingen av boligtilbudet til våre ansatte, sier han.