Torsdag hadde kommunestyret budsjettet for 2018 og økonomiplanen fram til 2021 til behandling.

LES OGSÅ:* Språkrådet går for Åfjord -Fosna-Folket* Går trolig for å bygge en ny sykeheim -Fosna-Folket

– Langt morsommere nå

– Det langt morsommere å drive med politikk når man har noe å fordele, innrømmer ordfører Einar Eian (H).

– Kort tid etter at jeg ble ansatt som rådmann i 2013, fikk jeg vite at kommunen sto på Robek-lista. Det var ingen hyggelig overraskelse, men jeg tok det som en utfordring. Nå har vi klart å snu skuta, og det er jeg glad for, medgir rådmann Roy-Bjarne Hemmingsen.

Kommunen skal etter planen være ut av Robek i løpet av 2018, ett år før planlagt. En gjennomgang av hele drifta, hvor man blant annet har redusert antall plasser ved sykeheimen, er sammen med økte skatteinntekter fra vindkraft av det som har bidratt til å få Roan-skuta flott igjen. Robek er en forkortelse for Register om betinget godkjenning og kontroll, som er et register over kommuner og fylkeskommuner som må ha statlig godkjenning på store låneopptak og investeringer på grunn av økonomisk ubalanse.

Roan kommunestyre under budsjettbehandlingen. Foto: Terje Dybvik

– Drar veksler på hverandre

– Vi driver i dag godt med de 15 sykeheimsplassene vi har. Vi har redusert med et halvt årsverk, men det har skjedd via naturlig avgang. I tillegg er hjemmetjenesten nå samlokalisert med sykeheimen, og de to tjenestene drar veksler på hverandre, sier Harriet Larsen, sektorleder for helse og sosial i Roan.

I forslaget til budsjett er midler til å starte planleggingen av en nybygd sykeheim på blokka. Dette ble vedtatt. Det er med dette ikke tatt noen investeringsbeslutning, men arbeidet med saken settes i gang kommende år, med mål om å finansiere det hele i 2019.

Eiendomsskatten

Et enstemmig kommunestyre vedtok den foreslåtte budsjettrammen på i overkant av 86 millioner kroner, og et investeringsbudsjett på i overkant av 19 millioner kroner. Forslaget om å ta bort eiendomsskatt på private boliger og fritidseiendommer fra og med 2018, fikk også enstemmig tilslutning. Ordfører Einar Eian ville gå et hakk lengre.

– Jeg mener vi også kan fjerne eiendomsskatten på næring, bortsett fra det som knyttes til verker og bruk.

Flere av representantene støttet det forslaget. En bebudet omlegging fra Statens side, ved at kategorien næring og verker og bruk vil bli omgjort i 2018, fikk imidlertid kommunestyret til å bestemme seg for å vente med å røre denne posten.

Regionleder Rune Olsen i MOT Trøndelag holdt en levende presentasjon for politikere – og engasjerte dem i tillegg.

MOT

Regionleder Rune Olsen i MOT Trøndelag, den ideelle organisasjon som i sin tid ble stiftet av de tidligere skøyteløperne Atle Vårvik og Johann Olav Koss, holdt en levende presentasjon for politikere. Organisasjonen har egne program for både ungdomsskole, videregående skole og kommuneadministrasjoner for å kunne involvere hele kommunen.

Man fant midler for å kunne involvere både ungdomsskole og kommuneadministrasjon. Mindreforbruk på enkeltposter og noen feilregistreringer, bidro til å man hostet opp ekstra kroner til både denne posten og flere andre – med noe tilleggshjelp fra disposisjonsfondet. Av det som har blitt langt billigere enn man hadde tenkt, er utbedringen av Nygården bru. Arbeidet med brua settes for øvrig i gang på nyåret.

Handlingsregel

Til sist kunne blide og godt fornøyde politikerne takkes av for juleferie. På nyåret skal de bedre økonomiske tidene, hvor ikke minst vindparkinntektene settes under lupen, gås gjennom. Roans svar på handlingsregelen skal da lages.