- Normalt håndterer Forsvarsbygg Forsvarets bygg og anlegg og vi er tilstede der Forsvaret er. Situasjonen på Ørland er spesiell, der vi håndterer eiendomsforhold for den sivile befolkningen i et så stort omfang, sier eiendomssjef Carl Oscar Pedersen i Forsvarsbygg kampflybase.

Forsvarsbygg er på plass i nye kontorer i Meieriveien midt i Brekstad sentrum. Nå er det bare å stikke innom i arbeidstiden dersom man har spørsmål rundt arbeidet utenfor stasjonsgjerdet.

Tilgjengelige

I høst signaliserte Pedersen at Forsvarsbygg så på muligheten om å flytte byggelederne som følger opp støytiltak ut av selve flystasjonen slik at den blir tilgjengelig for folk flest.

Fra midten av november er kontoret på plass i Meieriveien. I hovedsak er det folk på plass i arbeidstiden hele uka.

- Vi ønsket å være på plass midt i sentrum. Ikke minst er det viktig at vi blir mer tilgjengelig. Folk kan nå droppe innom når de lurer på noe i forbindelse med utbyggingen, støytiltak eller hva det måtte være, sier Pedersen.

- Vi får kart over støysonene på plass på veggene og nytt interiør etter hvert. Det viktige for Forsvarsbygg er at vi ble til stede blant folk så fort som mulig. Nå har vi vært på plass i nytt kontor siden midten av november og har fått mye på plass allerede, fortsetter eiendomssjefen.

Hele samfunnet

Arbeidet med støytiltak rundt Norges nye kampflybase på Ørland flystasjonen skal stå ferdig innen utgangen av 2019.

- Vi gjør befaringer på over 1000 hus og tiltak på de fleste av disse. Det angår rundt halvparten av de som bor på Ørlandet direkte, men hele samfunnet for øvrig også. En viktig suksessfaktor i den sammenhengen er at vi er tilgjengelige for folk, sier Pedersen.

- Forsvarsbygg har ikke bare selve utbyggingen i oppgave. Vi må også ta samfunnsansvaret og sørge på at gjennomføringen av alle deler av prosjektet gjøres på en ordentlig måte, herunder eiendomserverv og støyisolerende tiltak.

LES OGSÅSjefen for det internasjonale F-35-programmet: - Jeg vet ikke om andre F-35-land som gjennomfører støytiltak som Norge

Hjem

Pedersen forteller at byggelederne som følger opp støytiltak nå er mer tilgjengelige og lettere kommer fra og til boligene der støytiltakene utføres.

- Vi legger også opp til å ha byggemøter med entreprenørene her i de nye kontorene, så de slipper å dra inn og ut av flystasjonen, sier Pedersen.

- Arbeidet vi gjør med støytiltak og innløsninger utenfor flystasjonen berører folks hjem. Vi er inne i stuer og i soverom hos folk. Da er det viktig at de får den informasjonen de trenger og svar på det de lurer på, sier byggelederen.

-  Eksempelvis spør mange om de får lov til å gjør andre endringer når det skjer byggearbeid i forbindelse med støytiltak. Dette kan de få svar på fra sin byggeleder – som har ansvar for husgruppen de tilhører.

Mange år

Pedersen forteller at Forsvarsbygg ser for seg å være i kontoret på Brekstad frem i tid, minst i to-tre år til.

- Prosesser rundt forsvarsboliger er i gang, og arbeid utenfor stasjonsgjerdet vil foregå en god stund fremover, sier han.

- En del av rammene er ikke avklart. Vi er i dialog med kommunen for å finne gode løsninger på rivning og rydding i den røde støysonen. Omfanget av vern er ikke avgjort. Det er heller ikke situasjonen rundt fritidsboliger. Dette er arbeid som må gjøres grundig.

Supplement

Kommunikasjonsrådgiver Silje Grytli Tveten sier Forsvarsbygg vil fortsette med åpen dag og folkemøter i samarbeid med kommunen, Forsvaret og Støygruppa fremover for å orientere om status for utbygging og arbeidet rundt.

- Et åpent og tilgjengelig kontor i Brekstad sentrum er ikke en erstatning for det tilbudet men et supplement. Vi ønsker velkommen innom til alle innbyggere som har spørsmål vi kan hjelpe med å svare på, sier hun.

Landbruksforhandlinger

Pedersen forteller at Forsvarsbygg og eierne av gårdsbruk i rød støysone har kommet i gang med innledende forhandlinger om hvordan innløsningen av bolighus på gårdstun skal gjennomføres.

- Vi starter i denne runden med åpne samtaler der grunnlag og takster utveksles. Så har vi en åpen diskusjon der vi lytter til behov og ønsker hver enkelt eier har. Det tar litt lengre tid å gjøre det på denne måten, men vi tror det er rett, så vi får til en best mulig løsning, sier eiendomssjefen.

- Vi snakker om forventninger og hensyn for å få mer kjøtt på beinet før selve prisforhandlingene om innløsning av våningshus, sier han.

Komplisert

I denne runden med forhandlinger er det rundt halvparten av de 34 gårdene det forhandles om. Det er lagt opp til en tilsvarende runde i andre halvdel av 2018.

- Innløsning av landbrukseiendommer er mye mer komplisert enn å kjøpe en bolig. Jeg har selv besøkt flere av gårdbrukerne. Det er viktig at vi tar folk på alvor. En gård er en arbeidsplass og et hjem. Mange familier har lange tradisjoner på samme sted og ser også på fremtidige generasjoner, sier Pedersen.

Ansvar

- Det er et stort ansvar å jobbe med denne saken. Det er noe som betyr veldig mye for folk. Det er livet deres på mange måter. Det blir noe annet å diskutere et våningshus og kompensasjon for driftsulemper enn salg av et hus, sier Pedersen.

- Håpet er at vi finner ro til diskusjonen i de forhandlingene som pågår. Jeg ønsker selv å være med på noen møter for å kjenne på kroppen hvordan prosessen er. Vi tar oppgaven på stort alvor og det er viktig for oss at vi finner gode løsninger sammen innenfor de rammene vi må forholde oss til, sier Carl Oscar Pedersen.