Rådmannen foreslår i sin innstilling å utsette avgjørelsen om Vanvikan eller Rissa som fremtidig skolested til april neste år. Men det ligger i kortene at det kommer andre forslag under dagens møte.

Sentralt punkt

Ny videregående skole i Vanvikan var et sentralt punkt i intensjonsavtalen om sammenslåing av Rissa og Leksvik kommuner. Intensjonsavtalen ble vedtatt i både Rissa og Leksvik kommunestyrer våren 2015. Likevel er det fylket og ikke kommunene som avgjør hvor Indre Fosens fremtidige videregående skole skal ligge. Og den avgjørelsen har latt vente på seg. Nå kan saken bli avgjort i dagens fylkestingsmøte, men den kan også bli utsatt til april neste år.

Frykter utgiftene

Rissa-politiker Vegard Heide fra Miljøpartiet De Grønne er en av dem som reagerer på at en del ting er endret og at ny videregående skole i Vanvikan kan bli en dyr affære for den nye kommunen. Partiet han tilhører var ikke i kommunestyret da intensjonsavtalen mellom Rissa og Leksvik ble vedtatt og kan derfor ikke beskyldes for å ha skiftet mening i forhold til lokalisering.

- MDG-Rissa har hele veien sagt åpent at vi ikke støtter en ny skole i Vanvikan, vi ønsker primært at begge skolene skal fortsette som før, gjerne med en felles administrasjon. Men, dersom fylket absolutt vil ha en stor skole bør den ligge i Rissa, sier Heide.

Han påpeker at sakspapirene som nå ligger hos fylket viser at Indre Fosen kommune får vesentlig mer utgifter med en ny skole enn forventet.

- Stor sponsing

- Det ser ut til at kommunens ledelse har lovt å drive storstilt sponsing av ny videregående i Vanvikan. I saksframlegget står det at vertskommunen ønsker å stille byggeklar tomt til disposisjon i Vanvikan og at det er avsatt midler i økonomi- og handlingsplan til det.

Vegard Heide påpeker at dette kan bli en dyr affære for kommunen.

- Til sammen kan det bli veldig mange millioner for det kommunen lover.

Han nevner:

- byggeklar tomt (inkludert riving av den gamle skolen)

- midlertidig ordning for barneskole og barnehage

- bygging av gang og sykkelveier

- kjøp av videregående-bygg Leksvik

- kjøp av videregående-bygg Rissa

- diverse reguleringsarbeid

- Dette kan fort dreie seg om 100 millioner kroner som kommunen slett ikke har råd til, mener Heide.

Ikke ifølge intensjonsavtalen

Og dette at kommunen skal svi av en haug med millioner i sponsing av fylkeskommunens oppgaver var ikke en del av bildet da intensjonsavtalen ble inngått, påpeker han.

Politikeren ser også at ordlyden i økonomi- og handlingsplanen er endret i forhold til fjorårets vedtak.

- Det ble avsatt 18 millioner kroner til investering av tomt til ny videregående skole i Vanvikan. Tidligere sto det at det var forventet at dette ble dekket av fylkeskommunen på sikt. Den setningen er nå fjernet, påpeker Heide.

Per Brovold (SV) satt heller ikke i kommunestyret da intensjonsavtalen ble vedtatt.

- Det er fylkeskommunens oppgave å drive videregående skole. Til det beste for elevene og næringslivet. Å legge en videregående skole utenfor sentrum er utrolig, mener han. Brovold er svært bekymret for økonomien i det hele.

- Vi har gjort mange vedtak på store investeringer i den nye kommunen det siste året, påpeker han.

Harald Fagervold (Pp)stemte for intensjonsavtalen men påpeker at det som står i intensjonsavtalen om videregående skole, er ikke at den skal ligge i Vanvikan, men at det skal ses på muligheter for det.

- Jeg mener vi kan bruke de skolene vi har. Få en felles ledelse på Rissa, Leksvik og Åfjord videregående skoler. Ja, det er dyrt å drifte på tre steder, men det blir dyrt å drifte en ny skole også, mener han.

- Utidig

Ap-politiker Petter Harald Kimo mener det nå letes etter argumenter i siste time for at skolen ikke skal legges til Vanvikan.

- Jeg synes det er utidig at det blir en omkamp om dette igjen. Fellesnemnda har vedtatt, med et soleklart flertall, at skolen skal ligge i Vanvikan. Da må alle forholde seg til det, sier Kimo.

Han påpeker at man i verste fall kan miste begge skolene.

- Om så skjer vil jeg holde folk personlig ansvarlig. For meg en det klinkende likegyldig hvor skolen ligger, men vi må ha en skole i Indre Fosen. Den må ligge i Vanvikan ellers får vi ikke nok elever.

Nøytral rapport

Store deler av næringslivet i Rissa har tidligere vært ut og frontet hva de mener om saken.

- Heldigvis er det nå noen politikere også som tar blandet fra munnen og sagt hva de mener, sier Johan Wemundstad.

Rissa næringsforum har levert innspill i saken og mener de ikke er vektlagt i det hele tatt. De håper nå at tiden fram til april blir brukt til å få alt fram i lyset, og påpeker at det er mange utgifter som kommunen vil få, som ikke er tatt med.

- Da kommer det en nøytral rapport. Kanskje vet vi hvor tomta blir, og hvilken kostnad det blir. Fakta må fram slik at beslutningene blir tatt på riktig grunnlag, påpeker de.

Fylkestingenes vedtak

Fylkestinget i Nord-Trøndelag har vedtatt at Rissa og Leksvik videregående skoler skal slås sammen, og at Vanvikan er beste løsningen for lokalisering.

Fylkestinget i Sør-Trøndelag har vedtatt at det legges til grunn én videregående skole i Indre Fosen, med kapasitet til 300-320 elever. Fylkestinget har bedt om en klargjøring av økonomiske forhold knyttet til drift og investering av en ny skole, enten i Rissa eller i Vanvikan.

Dagens innstilling er følgende:

1. Kapasitet på antall elevplasser for felles videregående skole i Indre Fosen

kommune fastsettes til 300-320 i samsvar med opplæringstilbud angitt i

saksutredningen.

2. Ny sak om lokalisering av felles videregående skole i Indre Fosen kommune

fremmes for Fylkestinget i april 2018.

3. Videre utredning gjennomføres med utgangspunkt i de prosesser som er i

gang med eksterne rådgivere, de videregående skolene, vertskommune og

øvrige samarbeidspartnere som grunnskole, idrett og arbeids-/kulturliv.

- Svaret er enkelt

Påtroppende ordfører i Indre Fosen kommune, Steinar Saghaug (H), mener det ikke er urimelig at kommunen legger til rette for tomt til ny videregående skole.

- Fylket har sagt at de ønsker en skole med 300 elever. Det er ikke noe alternativ å beholde dagens skoler. Det er to små skoler, men hvis fylket går tilbake på det og sier begge kan beholdes er vel det noe vi alle vil. Men, jeg tar inn over meg at slik er det ikke. Det minste vi kan gjøre er å klargjøre tomt, sier Saghaug.

Han mener det ikke er avsatt mye midler for å legge til rette for ny videregående skole og de to skolene som blir tomme vil kommunen ha bruk for.

- Skolen i Vanvikan skal rives uansett, påpeker han og mener det er urimelig å komme med dette nå og påpeker at det er gjort vedtak i fellesnemnda.

Han har ikke fått med seg at det er fjernet en setning i økonomi- og handlingsplanen som sier at det forventes at fylkeskommunen refunderer kommunens utgifter til tomt.

- Ingenting er spikret i stein her, og dette er noe vi skal forhandle med fylkeskommunen om. De skal avgjøre hvilken tomt de ønsker og så tar vi det derfra. Det er knyttet en del usikkerhet til tomta i havna, påpeker han.

- Etter mitt skjønn er svaret veldig enkelt. Vi kan ikke legge en ny skole til Rissa og vi kan ikke legge en ny skole til Leksvik. Da får vi ikke 300 elever. Men, det er kjempeviktig at vi får en videregående skole i Indre Fosen, avslutter han.