- Dere har kjempedyktige elever og kulturskoler på Fosen. Vi ser stor fremgang i løpet av en helg. Ungdommene tar musikken veldig raskt, sier Jens Comén som er saksofonist i Hoven Droven.

Etter masse øvinger hele helga, var det klart for en intimkonsert med smakebiter av hva som kan vente publikum når det er klart for selve framføringen om fire måneder.

Blir kjent

Kulturskolene på Fosen samarbeider om Talentlab, som er et prosjekt for musikk-, danse- og kunsttalent fra Fosen som har lyst til å satse.

Etter at musikklinja ved Fosen videregående ble lagt ned, er det kanskje ekstra viktig med et møtested der ungdom med kulturinteresse møter andre med samme hobby.

- Jeg tror absolutt det er viktig med et sted der fosenungdommen treffer andre som dem selv. Det er små miljø i vår region, og det er både nyttig og inspirerende å treffe andre på samme alder som er opptatt av det samme. Man er ikke alene om å satse på kultur, sier prosjektleder Maria Norseth Garli.

Ungdommenes premisser

Norseth Garli forteller at årets utgave er det tredje året Talentlab har samme format.

- Først har vi en inspirasjonsdag der alle får treffe en proff på sitt instrument. Vi håper å få til en slik dag til kommende vår også. Så jobber vi i prosjekthelger med masse øving, sier hun.

- Det er et stort poeng at ungdommene er delaktige i hele prosessen frem mot framføring. De er med på alt fra å velge låter, arrangere musikk og dansekoreografi, sceneuttrykk. De kommer med innspill på lys, lyd og scene, diskuterer hvordan man skal nå ut, tema og så store deler av prosessen som mulig, sier Norseth Garli.

- Det er også en litt annen situasjon for vi som har ansvaret også. Prosjektet skjer på ungdommenes premisser. Det er en læringsprosess for alle, også lærerne.

Samspill

Fosna-Folket besøker den andre øvingshelgen frem mot årets skolekonserter. Folkrockerne i Hoven Droven er tilbake for andre gang, denne gangen er Ørland kultursenter øvingsarena.

- Det er kjempeartig å jobbe sammen med engasjert ungdom. Den forrige gangen var det litt blygt. Nå kjenner elevene, som kommer fra mange ulike miljø, hverandre bedre og vi fra Hoven Droven kjenner dem også bedre, sier Comén.

- Vi spiller oss sammen og utvikler både det kunstneriske uttrykket og samspillet i løpet av prosjektet. Det vi som instruktører er her for er å hjelpe til med hvordan man øver og komme med forslag og innspill, fortsetter han.

F.v: Jens Comén og Kjell-Erik Eriksson i det svenske b andet Hoven Droven har en siste samsnakk om gangen i et av fellesnummerne ungdommene bestemte seg for til slutt. Foto: Jakob Ellingsen

Gjennomkjøring

Forslag og innspill er det mange av. I tillegg til å jobbe sammen i mindre grupper, øver ungdommene i Talentlab også inn fellesnummer med stor besetning.

Det er tid for gjennomgang og oppsummering av det man kom fram til før det skal presenteres for et invitert publikum i Store Sal.

- Jeg tror det er fint for prosessen at vi i Hoven Droven driver med en annen sjanger enn det elevene gjør selv. Da blir folkrock litt nytt for alle sammen, sier Comén.

Møter på tvers

Norseth Garli sier den røde tråden for årets konsert ser ut til å være møter på tvers av sjangre, kulturer og generasjoner. Så langt.

- Det er fortsatt fire måneder igjen til forestilling. Sånn som det ser ut nå blir folkemusikken en rød tråd.

Det viser seg at det er satt av akkurat passe tid til gjennomkjøringen. Det vil si, det er også tid til å gjøre endringer for det kommer masse innspill til hvordan å gjøre ting litt annerledes. En ny overgang fra refreng til vers. Et nytt arrangement av det partiet og de siste avtalene før framføring.

Kjell-Erik Eriksson har fela på armen og instruerer bandkollega Comén i hva ungdommene egentlig ble enige om mens publikum er på vei inn i salen.

- Dette blir kjempebra, jättekul. Det vi viste frem nå er et «work in progress». Resultatet vi viser frem om fire måneder kan bli veldig annerledes til slutt, sier Jens Comén.