- Nå er det full fart fremover for å få dokumentene på plass for å lyse ut prosjektet på anbud, sier kultursjef Jan Ove Berdahl i Åfjord kommune like etter at kommunestyret har fattet sitt vedtak.

Kommunestyret i Åfjord kommune har besluttet at kommunen skal lyse ut treningshall med innendørs kunstgressbane og buldrerom for klatring på anbud.

Kanskje står bygget allerede klart i siste del av 2018.

Behov

I kommunestyret ble det sagt at kapasiteten på innendørs treningsfasiliteter i Åfjord er sprengt. Åfjord idrettslag (ÅIL) startet i 2015 planleggingen av ny idrettshall på tomta til den gamle grusbanen ved Åfjordhallen.

Idrettslaget greide ikke å realisere byggingen, og Åfjord kommune har derfor overtatt prosjektet i høst.

- Idrettslaget så at det var litt tøft å stå ansvarlige for et prosjekt til 30 millioner kroner som en organisasjon med frivillige. Prosjektet er litt skalert ned, og rådmannen har sett på hva som blir effektivt å finansiere, sier Åfjord-ordfører Vibeke Stjern til kommunestyret.

Sjuerbane

Resultatet er at den nye hallen skal bestå av en treningshall med en sjuerbane for fotball, garderober, buldrerom, lagerfasiliteter og en opsjon på en mulig squashbane.

- Grunnlaget gjør at vi kan få spillemiddeltilskudd for alle delene av anlegget. totalt vil grunnlaget gi spillemiddeltilskudd på 7,1 millioner kroner, sier Berdal.

Kommunen legger opp til et pristak for prosjektet på 25 millioner kroner.

Kultursjefen anslår at prosjektet ikke vil koste så mye, etter en gjennomgang med entreprenør av et liknende prosjekt som er bygget.

Gaver

ÅIL har fått mange gaver fra lokalt næringsliv og aktører med tilknytning til Åfjord til bygging av en ny innendørs fotballhall.

- Eksisterende gaver til idrettslaget for prosjektet er på 6,5 millioner kroner. Med 7,1 millioner kroner i spillemiddeltilskudd vil det da stå igjen 11,4 millioner kroner for kommunen å ta opp i lån dersom prosjektet koster så mye som 25 millioner, sier Berdal.

Det betyr en kostnad på rundt 600 000 kroner i året med nedbetaling over 30 år.

Plassering

Fotballflaten i hallen får en flate på 60 ganger 40 meter. Det gjør at bygget trolig så vidt får plass på tomten, men den nøyaktige plasseringen er ikke helt avgjort.

Håkan Berdahl (H) sier det kan være stordriftsfordeler med to idrettshaller like i nærheten av hverandre. Det er Arbeiderpartiets Hartly Thun enig i.

- Vi må se på hvordan driften kan gjøres på en effektiv måte. Jeg er såpass optimistisk at jeg tror denne hallen kan stå ferdig i 2018, sier Thun.

Uteområde

Varaordfører Jon Husdal (Sp) sier det er viktig å tenke helhetlig på hvordan utearealet og området rundt ny og eksiterende hall og parkeringsområder blir seende ut.

- Vi må få på plass et godt uteareal. Det blir trafikk mellom de ulike anleggene. Det er viktig at vi har med en referansegruppe i det arbeidet, sier Husdal.

Arbeiderpartiets Arne Petter Selnes etterlyser en helhetlig tankegang for idrettsbygg i kommunen.

- Om bassengbygget lå her, i stedet for at hallene ligger på et annet sted, kunne vi gått for en felles garderobeløsning og det kunne spart kommunen for penger. Men gjort er gjort og spist er spist. Det får vi ikke gjort noe med nå, sier han.

Tilbake til kommunestyret

Ordfører Stjern sier kommunen er i dialog med Åfjord videregående om det kan være mulig å legge til rette for et programfag på skolen for å beholde flere elever med sterk sportsinteresse.

- Om et slikt fag skal på plass kommende høst med et fokus på fotball, må hallen være ferdig før seinhøsten 2018. Det kan kanskje være mulig å få til, sier hun.

Kommunestyret var enstemmige i å stille seg positive til prosjektet med ny idrettshall.

Etter at prosjektet er lyst ut på anbud og prosjektgruppa for hallen har mottatt tilbudene, vil saken gå tilbake til kommunestyret for å beslutte om man skal realisere fotballhallen eller ikke.