- Hva vi bør gjøre og hva vi må gjøre er en balansegang. Jeg er bekvem med, og budsjettnemnda er veldig klar på at det er rett å bruke penger nå fordi vi vet at det er inntekter i den andre enden. Å opprettholde tjenestenivået er veldig viktig for innbyggerne våre nå, sier Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) til kommunestyret.

Fredag behandlet Åfjord kommune budsjettet for 2018. Rådmannen hadde lagt opp til å bruke 5,9 millioner oppsparte kroner for å unngå å kutte i tjenestetilbudet. Politikerne i budsjettnemnda så behov for å bruke ytterligere nesten 2,8 millioner kroner.

I møtet stemte politikerne for alle prosjektene, og å bruke enda 500 000 kroner til for å øke størrelsen på asfalteringsfondet i kommunen.

Vindkraft

Forklaringen på at kommunen velger å bruke store penger nå, og ta i bruk oppsparte fondsmidler fra tidligere år, er de forespeilede inntektene fra utbyggingen av de store vindparkene i kommunen fra 2020.

Disse inntektene vil komme i form av eiendomsskatt på ulike vindkraftanlegg. Ordfører Stjern forteller kommunestyret at kommunen får god hjelp av sine advokater til å være sikre på at kommunen får de inntektene de skal ha.

- Det er noe usikkerhet rundt hvordan kommunal eiendomsskatt blir i fremtiden. Stortinget har ikke stemt over hvordan det blir enda, sier hun.

I de første årene med vindkraftanlegg i drift fra 2020, vil Åfjord kommune trolig få inntekter i størrelsesordenen 10-20 millioner kroner som vertskommune for anleggene.

F.v: rådmann Per Johansen og Ordfører Vibeke Stjern (Ap). Foto: Jakob Ellingsen

Helse og oppvekst

De to store utgiftspostene i kommunebudsjettet er oppvekstsektoren og helsetjenester til Åfjords innbyggere. Til sammen utgjør de to postene på budsjettet 153,0 av kommunens 203,8 millioner kroner til drift i 2018.

I tillegg kommer låneopptak på i overkant av 30,5 millioner kroner, og kommunen planlegger å bruke litt under åtte millioner kroner av rundt 40 millioner tidligere oppsparte midler i løpet av 2018.

Opposisjonsldeder Håkan Berdahl (H) sier han er litt bekymret for at kostnadene til drifta er såpass mye høyere enn de kommunale inntektene Foto: Jakob Ellingsen

Mye penger

Opposisjonsleder Håkan Berdahl (H), sier fra kommunens talerstol at han synes Åfjord bruker vel mye penger i forhold til inntektene.

- Vi mangler avsatte midler til lønnsoppgjør for kommunens ansatte og brøyting. Som det ser ut, vil vi ha et overforbruk på over ti millioner kroner på drifta. Det bekymrer meg litt at drifta er så mye høyere enn inntektene, sier han.

I tillegg mener Berdahl at nytt badeanlegg vil binde opp i størrelsesordenen 10-15 millioner kroner sammen med andre prosjekt kommunen alt har planer for å vedta i 2018.

- Da har vi kanskje igjen 15 til 20 millioner kroner på fond etter 2018. Det er mye gode tiltak som vi har behov for. Vi må bruke måtehold, sier Berdahl.

Så foreslår han å øke kommunens asfalteringspott fra 1 million til 1,5 millioner kroner i 2018. Forslaget får flertall i kommunestyret.

Høy gjeld

Harly Thun (Ap) understreker i ordskiftet at Åfjord kommune besitter moderne skoler og helsebygg, gode barnehager og fasiliteter.

- Da er det greit å sitte med høy gjeld. Jeg må rose rådmannen og staben hans for arbeidet de har gjort. Vi er i posisjon til å bruke mer penger nå, sier Thun.

Varaordfører Jon Husdal (Sp) sier kommunen ikke har knust sparegrisen, men bare har brukt litt av den. Foto: Jakob Ellingsen

- Ikke knust sparegrisen

Varaordfører Jon Husdal (Sp) understreker at når de kommunale rammene øker mindre enn pris- og lønnsveksten, slik tilfellet for 2018 er, betyr det i realiteten en innstramming for kommunen.

- Vi har ikke knust sparegrisen. Vi har bare brukt litt av den. Vi har et økonomisk handlingsrom om det virkelig blir behov, sier Husdal.

Kjempefusjon

Rådmann Per Johansen understreker at kommunen står overfor en stort prosjekt når Åfjord og Roan skal bli én kommune fra 2020.

- 270 årsverk fordelt på 400 årsverk og vel hundre ansatte i Roan går sammen. I bedriftssammenheng er det en kjempefusjon. Den bufferen vi har spart opp er viktig for å ha stø kurs og for å kunne løse utfordringer når de kommer opp, sier rådmannen.

- Vi kjører litt hardere enn vi kanskje bør, men håper å få avkastning for det i form av flere innbyggere som velger å bo og jobbe i Åfjord i forbindelse med vindkraftutbyggingen. Flere innbyggere er det som vil gi inntekter over tid, sier Johansen til kommunestyret.

Enstemmig

To kommunestyrerepresentanter stemte mot økning av asfalteringsmidler i 2018 fra 1 til 1,5 millioner kroner. Kommunestyret fattet enstemmige vedtak om den økonomiske planen for kommunen frem til 2021, og var ellers helt enige i de andre postene på budsjettet.

Venstre fremmet et forslag om å øremerke 150 000 kroner fra posten til utviklingsprosjektet Destinasjon Åfjord til Åfjord kulturskole slik at blant annet korpsaspiranter får gratis opplæring i sitt instrument ved kulturskolen. Forslaget falt med 6 mot 16 stemmer.