- Jeg lo så jeg gråt, og jeg tror jeg var langt fra den eneste. Denne revyen er besvarelsen på særemnet i norsk, som er en fordypningsoppgave. Gjennomføringen av en revy på denne måten er ikke vanlig. Det er ganske spesielt, sier Mari Fiskum, som er norsklærer for avgangsklassen i studiespesialisering ved Åfjord videregående skole fra scenen.

Det krever sin russ å stå foran en fullsatt sal i Øy11øw og parodiere lærere og samfunnsskikkelser på Fosen, synge sanker med stikk til lokalpolitikere og lokalsamfunn.

Spesielt når lærere, familie, venner og sambygdinger fyller salen til randen, og de medvirkende på scenen vet at faglæreren skal sette tellende karakter på hva de har fått til på scenen rett etter at teppet faller.

Fullsatt Øy11øw fredag kveld. Foto: Jakob Ellingsen

Pangstart

Revyen begynte med et brak. Opp fra en luke i scenegulvet kommer vaktmesteren med pistol i hånden, og en sikkerhetsinstruks på hjertet.

Nødutgangene finner vi til styrbord, bak til venstre.

- Men for all del ikke bruk døra der borte. Den er ti centimeter for smal for å være nødutgang, så brannvesenet har kommet og tatt ned nødutgang-skiltet, opplyser revysjef Linn Ragnhild Lunde i vaktmesterskikkelsen på scenen.

En time før forestilling står køen allerede langt ut på parkeringsplassen. Foto: Jakob Ellingsen

Happening

En time før forestillingsstart står køen utenfor lokalet fra døra og langt ut på parkeringsplassen.

- Det er mye lokalt stoff i revyen, sier Lundes revysjef-makker Oda Torgersen Selnes.

- Jeg tror folk i bygda føler at det er noe som skjer som virkelig angår dem, og det vil de være med på, skyter Lunde inn.

De 22 avgangselevene som utgjør revygruppa har brukt mye tid på prosjektet. Fra scenen sier mentor Lars Asle Larsen at han anslår at elevene har brukt mellom 170 og 200 timer på prosjektet.

Det er russen selv som står for kostymer, tekster, sang, koreografi, sketcher, sponsorer, program og så videre.

Fosna-Folket teller 54 bedrifter og organisasjoner som er med på sponsorsiden. Russerevy er en happening i Åfjord.

En overengasjert butikkansatt nekter å selge smågodt til en liten gutt på en tirsdag. Foto: Jakob Ellingsen

Butikk og trafikk

I løpet av 23 nummer og en presentasjon av hvem de 22 medvirkende er og hva som opptar hver enkelt av dem, blir publikum med på en reise der samfunnet skildres fra unge voksnes perspektiv.

Å være butikkansatt gir unik innsikt i hvordan hver enkelt lever sitt liv, men med innblikk følger ansvar. Mannen i kassa selger ikke Paracet og øl til samme kunde samtidig, og smågodt hører kanskje helgene til.

UPs politibetjent lar bestemor slippe i trafikkontrollen med en advarsel, selv om det kanskje gikk i raskeste laget. Foto: Jakob Ellingsen

Selfien på fjelltoppen hører med, før man møysommelig skriver seg inn i boka over de som har foreviget bestigningen i tekstform til skue for alle de andre som følger den praksisen.

En velkjent UP-betjent på Fosen gjennomfører fartskontroll for å holde kustus på trafikksikkerheten til gjentatte lattersalver fra publikum.

Det er tid for kosestund på gamlehjemmet. Beboerne synger hver sin sang på hver sin egen måte. Foto: Jakob Ellingsen

Satire

Vi får med oss en kosestund på gamlehjemmet for å se hvordan den eldre garde har det like etter at to engler speider utover Åfjord sett fra 2059. De møtes av en del kjente trekk i bygda, og noen overraskelser. Hvordan langt er arbeidet med badeland egentlig kommet?

Skråblikket på samfunnet er også med på andre steder på Fosen. Nye kampfly er på plass på Ørlandet til både glede og besvær.

Det er kongen som skal bestemme hva den nye kommunen som skal erstatte dagens Åfjord og Roan kommuner fra 2020. Hvilket navn bestemmer han seg for, eller lar Hans majestet kanskje Sonja få det som hun vil?

Alvor

Men revyen er ikke bare blott til lyst. Klassen forteller om hvordan de opplevde å reise med de Hvite bussene for å se nazistiske konsentrasjonsleirer fra andre verdenskrig med egne øyne.

Russekullet har en stemme, og de ønsker også å bruke den til å få frem et budskap til publikum, om alvorlige tema, men også de små tingene i hverdagen.

Hybellivet og en hyllest til mamma Foto: Jakob Ellingsen

Lærerne

Selv om særemnet i norskfaget er en viktig del av karakterene, betyr ikke det at lærerne ved Åfjord videregående får slippe parodi.

Kanskje ble det litt mye festing før gymtime mandag morgen? Hvordan takler en energisk og selvsikker lærer det?

Og hvordan var lærerne i oppveksten mon tro? Kanskje en tur i barnehagen kan gi innblikk i hvordan det gikk som det gikk.

Revyartistene har også funnet rom til en ren hyllest av de kvinnelige lærerne til rungende latter fra salen.

Diktlesning, skudd fra hofta og litt veslevoksne lærere på sine sykler i barnehagen. Foto: Jakob Ellingsen

Evaluering

Åfjordrussen har et litt annet blikk enn mange andre. Og de tør å dra ting langt på egen bekostning og ikke andres.

Det står respekt av å gjøre et langt nummer om synkronsvømming langt fra nærmeste basseng, og å invitere en nordkoreansk nyhetsoppleser til Åfjord for direktesending.

Evaluering er naturlig nok et tema når man er i en fase av livet der eksamener kommer i tur og orden. Hva med en eksamen for å bli godkjent som eksamensvakt?

-Kjempeglade

Etter at avslutningsnummeret er ferdig, bes det fra scenen om lys i salen. Et lite gisp går gjennom de som står på scenen når de får se hvor mange som har fulgt dem i løpet av forestillingens to akter. Trolig satte mange pris på en pause for å få hvilt lattermusklene.

- Vi er kjempeglade, og også fornøyde, sier de to revysjefene.

- Det er veldig godt å få vise frem det vi har holdt på med hver kveld lenge. Plutselig er det over. Jeg tror alle har utviklet seg og blitt kjent med nye sider ved seg selv gjennom arbeidet frem mot premieren, sier Lunde.

- Alle nummere har truffet publikum bra. Det er veldig artig. Vi må takke Lars Asle igjen. Han har brukt all tiden sin på oss lenge. Det er vi veldig takknemlige for, sier Selnes.

Som del av norskfaget er det tid for karakter. Den velger norsklærer Fiskum å ta for åpen mikrofon mens publikum fortsatt følger lydhørt med.

- Det blir sånn at jeg tar evalueringen med en gang. Dere skulle fått ti, men karakterskalaen går bare til seks, sier Mari Fiskum.

Revy-mentor Lars Asle Larsen har brukt mye fritid på å hjelpe russen med å få på plass et finstrøkent produkt. Det sier revysjefene de er veldig taknemmelige for. Foto: Jakob Ellingsen