- Jeg vil gratulere dem med å ha funnet en løsning som jeg tror kan bli god, sier ministeren på telefon til Fosna-Folket.

- Bygge en ny kommune

Ørland og Bjugn har i 15 år forsøkt å slå seg sammen, men greide aldri å finne ut av det på egenhånd. Hvor kommunesenteret skal ligge, har vært kjernen i konflikten. I juni i år sa stortingsflertallet at nok var nok, og vedtok en tvangssammenslåing av de to tvillingkommunene. Ørland og Bjugn blir derfor én kommune fra 1. januar 2020. Torsdag vedtok fellesnemnda for de to kommunene det som blir løsningen på senterstriden: To senter, ett i Botngård og ett på Brekstad. Botngård blir administrasjonssenter og blir også postadressen til den nye kommunen. De viktige møtene skal etter planen avholdes på Brekstad.

- I dagens samfunn må man ikke ha alt i ett senter. Det er fult mulig å dele administrasjonen på to steder. At de har kommet frem til en enighet, gjør at de nå kan starte det inspirerende arbeidet med å bygge en ny kommune, sier kommunalminister Sanner.

- Lang historie

Statsråden er godt kjent med at Ørland og Bjugn ikke akkurat ble enige på første forsøk.

- Ørland og Bjugn har en veldig lang historie med mye diskusjoner frem og tilbake, men det er også andre steder hvor det har vært lange diskusjoner rundt administrasjonssenteret, sier Sanner når Fosna-Folket spør om han kjenner til andre kommuner som har brukt så langt tid.

- Ørland og Bjugn må nå tenke løsninger for hele den nye kommunen. Ørland og Bjugn har to viktige sentre med mye aktivitet begge steder, påpeker Sanner.

«Raushet og likeverd»

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag og i nye Trøndelag fylkeskommune, Tore O. Sandvik (Ap), har fulgt Ørland og Bjugn-prosessene over mange år.

«Bra de er enige», var hans knappe kommentar torsdag.

Leder for kommunal- og samordningsstaben ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Alf-Petter Tenfjord, utdyper noe mer:

«Fylkesmannen synes det er bra dersom kommunene nå finner løsninger i diskusjonen om oppgavefordeling som gir dem mest mulig skyvekraft framover for å utløse potensialet som ligger i nye Ørland og på Fosen. Vi tror at raushet og likeverd skaper de beste betingelsene rundt dette. Gjennom gode prosesser bygges tillit til å stå sammen om det spennende, men krevende arbeidet det er å skape en ny kommune», skriver han i en melding til Fosna-Folket.