I et brev fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) datert 20. november, står det blant annet følgende:

«Lovnaden om å beholde tilskudd i 15 år, er knyttet til inndelingstilskuddet. Departementet viser til at inndelingstilskuddet til Indre Fosen kommune er beregnet slik forutsetningene for dette er presentert i kommunereformen».

I forhold til sonetilskuddet står det blant annet:

«Den relativt store endringen i sonekriteriet for den nye kommunen skyldes delvis sammenslåingen, men også at beregningen av kriteriet for den nye kommunen retter opp en skjevhet i tidligere beregninger for Rissa og Leksvik kommuner. Deler av dette tapet blir imidlertid dekket av inntektsgarantiordningen».

Avslutningsvis i brevet står det at departementet vil se nærmere på kriteriene for sonetilskuddet.

- Ble hørt

- Dette har vi tatt opp med regjeringen og vi er blitt hørt. Indre Fosen har fått gjennomslag for at endringene i sonekriteriet har uheldig utslag for den nye kommunen. Vi får derfor kompensert det aller meste for 2018. Reduksjonene i sonetilskuddet er 8 millioner kroner, og Indre Fosen får kompensert 7 millioner gjennom tildeling av skjønnsmidler, opplyser påtroppende ordfører i Indre Fosen, Steinar Saghaug (H).

Leder i fellesnemnda, Steinar Saghaug (H). Foto: arkiv

- Denne kompensasjonen kommer i tillegg til inndelingstilskuddet, reformstøtte, engangsstøtte. Vi får også netto gevinst av regionsentertilskuddet selv om dette inngår i beregning av inntektsgarantien. Vi er i en krevende omstillingsprosess, og de ansatte legger ned en betydelig innsats hver dag. Nå må alle gode krefter brukes til å bygge en fremtidsrettet ny kommune med de ordningene vi har til rådighet, sier han.

Han påpeker at det også har kommet forsikringer om at regjeringa vil vurdere en langsiktig løsning på de uheldige utslagene sonetilskuddet har for vår del.

- For Indre Fosen vil dette være viktig. Utregningsmodellene for rammeoverføringene er svært kompliserte, og KMD opplyser at de trenger tid for å se på dette nærmere, sier Saghaug.

Fornøyd

Også nyvalgt leder i Fosen Indre Høyre, Daniel Lyngseth Fenstad, er fornøyd.

Daniel Lyngseth Fenstad (H) Foto: arkiv

- Jeg er veldig glad for at departementet viser så stor samarbeidsvilje i en så krevende sak som dette. Det er jo tydelig at dette kom like uventet på de som det kom på oss. Vi kommer til å følge opp denne saken tett så vi får de overføringene vi var tiltenkt, sier han.

Han er imidlertid ikke imponert over hvordan opposisjonen har reagert på dette.

- Uansvarlig forslag

- Et forslag om å reversere kommunesammenslåinga knappe to måneder før den trer i kraft hvis vi ikke får bindende garantier, fremstår for meg som totalt uansvarlig og lite gjennomtenkt, sier han og sikter til uttalelsen fra opposisjonen i siste kommunestyremøte.

LES OM DEN HER: Truet med skilsmisse

- Det er åpenbart at dette er en utilsiktet feil, og fokuset vårt nå er å arbeide konstruktivt for innbyggernes beste.  Vi skal selvsagt kjempe med nebb og klør for overføringene, men vi skylder innbyggerne mer forutsigbarhet enn å fremsette slike uansvarlige forslag, avslutter Fenstad.

Har forventninger

- Du må holde hva du lover Jan Tore Sanner! Jeg er veldig skuffet over den urolige veien dette har tatt kun dager før vi blir Indre Fosen kommune, sier ordfører i Rissa, Liv Darell (Sp).

Ordfører Liv Darell (Sp). Foto: Sigrun Overland

Hun påpeker at kommunen har store ambisjoner.

- Vi har vedtatt flotte målsetninger for nykommunen. Kvaliteten i tjenestene skal sikres og videreutvikles. Vi skal etablere en livskraftig og attraktiv kommune i indre del av Fosen, vi skal være en utviklende og attraktiv arbeidsplass for ansatte, og utvikle attraktivt nærmiljø.  Vi skal ha trygge oppvekstvilkår og gode omsorgstjenester i hele kommunen. Det er noen av lovnadene vi har gitt innbyggerne, derfor forventer vi at KMD ved Sanner også innfrir de økonomiske forutsetninger for at dette kan gjennomføres, sier Darell.

Hun påpeker at Indre Fosen kommune blir et forbilde for Sanners reformverk.

- Vi ser med stor forventning på dette, og det er klart positivt når departementet vil se nærmere på beregningene av sonekriteriet slik at de neste 15 årene blir gode og forutsigbare for oss, avslutter ordføreren.