Elever i Åfjordsskolen opplever at de må komme seg ekstra tidlig på skolen ekstra tidlig for å komme seg på nett for å få gjort skoleoppgaver. Elevene må være en av de ti første for å få tilgang på datamaskin.

Løsningen

Oppvekstsjefen mener hun har løsningen på dette problemet.

– Elevene bør få sin egen personlige PC, mener hun.

Momyr påpeker at det med egne maskiner til alle elever vil det bli mindre slitasje på de enkelte maskinene. Hun har funnet ut at en datamaskin holder i om lag seks år. Fortrinnsvis ser hun for seg et system der hver enkelt elev skriver en kontrakt med skolen for hvordan de skal bruke maskinen de har fått utdelt. Hun mener bærbare maskiner vil være det mest praktiske, men i utgangspunktet skal ikke maskinen brukes til annet enn skolearbeid.

– Den skal ikke være for å ta med heim, i utgangspunktet. Vi kan åpne for at det kan inngås særavtaler. Maskinen skal være et personlig redskap, et verktøy som den enkelte råder over, sier Momyr.

Årlige innkjøp

Etter at engangsbeløpet på 700 000 er investert, ber skolesjefen om at politikerne følger opp med å bevilge et årlig beløp på om lag Deretter 170 000 kroner til investering i nye PC-er. Det er det som skal til for å fornye maskinparken og erstatte gamle og utdaterte maskiner med nye.

Når det gjelder innkjøp av programvare finnes det allerede et system tilgjengelig som kan sørge for at elevene har det nødvendigste. Alle elever har tilgang på et system som kalles Sokrates på internnettet. Her kan hver elev kan laste ned Office på til sammen fem enheter. Det gjør at eleven kan få tilgang på dagligdagse programmer som Word, Excel og PowerPoint på sine nettbrett, PC-er og annet uten å måtte ty til piratprogramvare eller ulovlige lisenser.

Tilgang

Office gir også tilgang på OneDrive som er en tjeneste som Microsoft tilbyr sammen med programvarepakken Office. Denne tjenesten gjør det mulig å lagre dokumenter på nettskyen, servere som ligger på Internett. Det åpner for eksempel for at flere elever kan samarbeide om fellesprosjekter.

Det er først og fremst tiende klasse som trenger PC-er til eksamener. Disse kjøpes fortrinnsvis gjennom Fosen IKT. Rådmann Per Ola Johansen mener ikke en kan ta inn PC-er fra hvor som helst. iPad kan brukes på samme måte som PC-er, men blir dyrere enn PC. De maskinene Momyr har sett på kan brukes både som nettbrett og PC. Maskinene kan brettes i to. Da går den i nettbrettmodus og brukeren kan styre den med berøringsskjermen. s