«Det er i dag få områder hvor det er mulig å nå Gjøljavannet. Mot øst er terrenget ned mot vannet bratt, og det finnes få eller ingen parkeringsmuligheter langs fylkesveien. Ved Gjølga er vannet tilgjengelig, men grunnen er mudrete og myk og vanskeliggjør tilgang, spesielt ved lav vannstand.»

Slik innledes rammesøknaden om å bygge flytebrygge ved Gjøljavannet. Søknaden er forfattet av sivilarkitekt Tanja Vardund AS, på vegne av tiltakshaver Leif Slette.

Brygga vil bli 56 meter lang, med muligheter for både båtplass, bading og fiske. Foto: Sivilarkitekt Tanja Vardund AS

Fiske og bading

«Vi mener det er et klart behov for en flytebrygge som gir tilgang til vannet for flere mennesker. En flytebrygge vil forenkle fritidsbruken av vannet for alle aktuelle brukere. Plasseringen gir kort avstand fra fylkesvei, uten å være til hinder for andre grunneiere. Flytebryggen skal være åpen for allmenheten i forbindelse med bading og fiske.

Den skal fungere som et fellesanlegg, hvor også grunneier kan ha mulighet til å leie ut båtplasser til båteiere i området. Det finnes allerede tolv personer som har satt seg på liste for båtplass. Grunneier drifter og leier i dag ut båtplasser. Denne driften vil videreføres til å gjelde flytebryggen. Driften vil bli enklere og vil derfor gi grunneier mulighet til å gi flere personer båtplass.

Brygga vil gi folk med bevegelsesvansker muligheten til å benytte seg av fasilitetene og naturopplevelser Gjøljavannet gir.»

Illustrasjonsbilde fra Gjøljavannet. Det er ikke på denne lokaliteten det er søkt om å sette opp brygga. Foto: Siri Wold

Bygges av tre

I følge søknaden vil lengden på brygga bli 56 meter, bestående av en bevegelig landgang og en flytedel. Ti meter av hele brygga vil utgjøre en fast del. Landgangen vil bli liggende på tørt land når vannet er nedtappet for så å flyte opp når vannstanden øker.

«Det blir mulig å fortøye båten til den ytterste delen av brygga. Det vil også være mulig å fiske og bade fra brygga. Hele konstruksjonen bygges i tre. Den faste delen får et enkelt rekkverk, for å hindre fall når vannstanden er lav.

Båtene vil være fortøyd til bryggen, og det vil ikke lenger være behov å dra båtene opp på land og ned igjen, noe som igjen vil skåne naturen. Videre vil en brygge kunne samle båter på én plass og således ytterligere skåne randsonen rundt vannet,» skriver søker.

Brygga vil ligge 46 meter fra nærmeste bebyggelse, og skal etter planen ligge ute i isen på vinteren. Det søkes samtidig om å etablere fem parkeringsplasser, ved siden av bryggen. Disse er delvis opparbeidet allerede.

Hvis mulig, skal den løse delen av flytebrygga overvintre i isen. Foto: Sivilarkitekt Tanja Verdund AS

Innsigelse

Det er kommet inn én innsigelse om plasseringen av bryggen, som er tenkt satt opp på gårdsnummer 38, bruksnummer 44, tjue meter fra fylkesvei 710.

Kommentatoren er «bekymret for at bilførere distraheres av en flytebrygge, da innkjøring til hans eiendom ligger på motsatt side av veien. Han foreslår lavere fartsgrense, alternativt at flytebryggen flyttes til eiendommen 38/4, som han mener er regulert til formålet,» står det i søknaden.

«Vi kan ikke se at bryggen kommer i konflikt med trafikksikkerheten. Veien vil fortsatt kunne driftes og vedlikeholdes som den gjøres i dag. Ved en eventuell utvidelse av vei vil flytebryggen være enkel å fjerne. Tiltaket vil genere noe mer trafikk, men vi kan ikke se at dette er vesentlig i forhold til støy og støv,» ifølge søker.

Det har også tidligere blitt søkt om dispensasjon fra kommuneplanens arealdel for oppføring av flytebrygge. Den gang ble søknaden trukket. Det er nå utarbeidet en helt ny søknad.

Bjugn kommune bekrefter at de har mottatt søkanden, som nå er sendt videre på høring til ekstern sektormyndighet.