Fylkestinget i Sør-Trøndelag vedtok i sak 42/17 at det skulle legges fram en sak i Trøndelag fylkesting i desember i år hvor stedsvalget for en felles videregående skole i Indre Fosen skulle avgjøres. I samme sak ble det vedtatt å utrede både Rissa og Vanvikan som sted for en ny skole.

Utsatt

Nå er mye utredningsarbeid gjort, og i fylkesrådmannens forslag til vedtak blir det foreslått å utsette lokaliseringsvalget til april 2018.

- Jeg skulle gjerne sett at beslutningen ble tatt i møtet 14. desember. Det var jo det som var forventet. Det er allerede foretatt mange utredninger, men jeg har forståelse for at de har behov for å ta avgjørelsen i fellesskap, sier ordfører Steinar Saghaug (H) i Leksvik.

To tomter i Vanvikan

I forslaget til vedtak forutsetts det at det skal bygges en skole med 300-320 elevplasser.

I saksutredningen til dagens møte er to mulige lokaliseringer i Vanvikan utredet. Det ene alternativet går på å plassere skole på 7000 kvadratmeter der hvor dagens Vanvikan skole ligger. Den er kalkulert til 257 millioner kroner med en usikkerhet på 10-15 prosent.

Det andre tomtealternativet i Vanvikan er dagens tomt for småbåthavn hvor man ser for seg et bygg på 7600 kvadratmeter til en kalkulert kostnad på 279 millioner kroner med en usikkerhet i kostnad på 10-20 prosent.

To alternativer

I Rissa foreslår fylkesrådmannen dagens videregående som alternativ for en ny felles videregående skole i Indre Fosen, men han ser for seg to muligheter for hvordan det kan løses.

Det ene alternativet går på å beholde dagens TIP-verksted. Resten av bygningsmassen rives og erstattes av nybygg på 5600 kvadratmeter. Det er kalkulert til 219 millioner kroner og har en usikkerhet når det gjelder kostnad på 5-10 prosent.

Det andre alternativet i Rissa går på et mindre nybygg samt omfattende rehabilitering av resten av bygningsmassen. Det er kalkulert til 179 millioner kroner med en usikkerhet på 10-15 prosent.

- Ikke en optimal løsning

- Å bygge i Rissa er rimeligere, men vi får ikke en optimal løsning når ikke hele skolen blir et nybygg slik som det vil bli i Vanvikan, mener Saghaug.

Han mener begge tomtealternativene i Vanvikan er mulig å realisere.

- Grunnskoletomta er ei forutsigbar tomt hvor kommunen har styringen. Tomta i havna er interessant. Den ligger nær sjøen og hurtigbåten, men det er noe usikkerhet rundt grunnforholdene. Tomta er også i privat eie, men der tror jeg vi skal finne en god løsning. Den mest fornuftige plasseringen for en skole med 320 elever er Vanvikan. Det er bra for elever både fra Rissa og Leksvik, sier Saghaug.

Ny grunnskole

Leksvik kommune har vedtatt å bygge en ny grunnskole i Vanvikan. Utsettelsen av vedtak om ny videregående skole i Indre Fosen vil påvirke disse planene.

- Dette utsetter vår prosess når det gjelder grunnskolebyggingen noe, men jeg forventer at vi allerede i februar neste år har fått signaler om hvor videregående blir plassert. Nå arbeider vi med arealplanen for Vanvikan, som skal være ferdig i slutten av 2018, så jeg vil ikke si at utsettelsen av plassering av videregående hefter oss noe vesentlig, sier Leksvik-ordføreren.