Leksvik og Rissa kommuner vedtok i desember 2015 å slå sammen de to kommunene, og danne nye Indre Fosen Kommune. Sammenslåingen ble behandlet av kongen i statsråd på tidligsommeren 2016, og den nye kommunen ser dagens lys 1. januar 2018.

Indre Fosen har fulgt det som kalles hurtigsporet i kommunereformen, og har på mange måter vist vei i praktisk gjennomføring av regjeringens kommunereform.

- Dette er takken

- Denne uke fikk vi takken fra regjeringen. Takken for den omstillingen våre 1000 ansatte har brukt tid og ressurser på, takken for all usikkerhet innbyggere har følt på kroppen, og takken administrasjon og politikere får, for all nedlagt innsats. En innsats som gått på bekostning av levering av kommunale tjenester. For det er ingen tvil, å slå sammen to kommuner er meget krevende, mener Knut Ola Vang og Per Kristian Skjærvik, begge fra Arbeiderpartiet.

Brutte løfter

De påpeker at forslaget til statsbudsjett har en nedgang på 1,4 prosent i frie inntekter til den nye kommunen, i tillegg det de mener er løftebrudd som vil gi en årlig reduksjon på rundt 10 millioner kroner.

- Det er ikke det regjeringen og kommunalministeren lovet oss.

Stort inntektstap

I en pressemelding påpeker de følgende:

«I kommuneproposisjonen om kommunesammenslåing som ble vedtatt i juni 2015 heter det:

Med dagens inndelingstilskudd får den nye sammenslåtte kommunen beholde tilskudd som om den fortsatt var to (eller flere) kommuner i 15 år etter sammenslåingen, før inndelingstilskuddet trappes ned over 5 år. Dette er en gunstig og langsiktig ordning for kommunene, som får god tid på seg til å tilpasse seg nye rammebetingelser.

I all sin kommunikasjon med kommuner som har jobbet med kommunesammenslåing, har statsråd Sanner gjentatte ganger snakket om robuste kommuner, og at kommunene burde slå seg sammen for å få en robust økonomi som kunne møte morgendagens oppgaver og utfordringer. Som en kompensasjon for at vi tok denne jobben skulle vi få beholde inntektene de to kommunene hadde i 15+5 år. Dette vil gi oss tid og ressurser til å omstille oss til nye oppgaver og nye kommunegrenser.

Når da Indre Fosen kommune opplever et totalt inntektstap på ca 175 millioner (10 millioner fordelt på 15+ 5 år) mener Indre Fosen Arbeiderparti at vi er holdt for narr. Regjeringen har ikke holdt det den lovet. Vi tar nå konsekvensen av dette, og sender en kraftig advarsel til alle landets kommuner som nå jobber med sammenslåing.»

Uttalelse

I fellesnemnda i Indre Fosen kommune torsdag ble det enstemmig bestemt å sende følgende uttalelse til Kommunal- og moderniseringsdepartementet:

”Rissa og Leksvik kommuner ser mange gode effekter av kommunesammenslåingsreformen, og ser at den nye Indre Fosen kommune blir en god kommune for innbyggere og næringsliv. Men det betinger at vi får de økonomiske overføringene vi er lovet.

Kommunenes mulighet til å drive gode kommunale tjenester bestemmes først og fremst av størrelsen på de statlige overføringene vi mottar. Når en betydelig del av disse tas bort med et pennestrøk, forsvinner vår mulighet til å danne en ny robust kommune. Med det mener vi redusert sonetilskudd på 8 millioner og reduksjon av regionsentertilskudd.

Indre Fosen Fellesnemd forventer at KMD, innen 27.11.17, gir oss et klart svar på om at lovede overføringer beholdes i 15 + 5 år.

De forutsetninger som ble vedtatt i Kommunereform proposisjonen, ble lagt til grunn for kommunestyrevedtak i begge kommunene, samt ved folkeavstemmingen under Kommunevalget i 2015.

Dersom disse forutsetninger ikke blir bekreftet innkalles det til ekstraordinært kommunestyremøte 1.12.17 der kommunesammenslåingsprosessen blir et tema”