- De tre pilotene vil komme veldig rolig inn for landing når flyene kommer for første gang. Man får ikke noe lydbilde av hvordan flyene blir da, sier nestkommanderende i Luftforsvaret, stabssjef Aage Lyder Longva til Fosna-Folket etter at Forsvaret avslørte når F-35 lander på Ørlandet for første gang i et informasjonsmøte i Oslo mandag.

Etter de amerikanske pilotene lander på Ørlandet vil flyene etter planen bli stående på bakken frem til den 10. november når norske piloter tar av med F-35 fra norsk jord før første gang.

Har amerikanske farger

De som har øynene mot himmelen på Ørlandet torsdag ettermiddag, vil etter planen kunne se norske F-35 over norsk jord for første gang. De norske flyene vil bli møtt ved inngangen til norsk luftrom av norske fly før de skal inn for landing.

- Vi er i ferd med å avslutte utviklingen av F35. Våre første tre fly er blant de første som ruller ut med den nyeste softwaren. Programvaren er så fersk at ingen norske flygere har fløyet med den versjonen som ankommer Ørland utenfor simulator, sier generalmajor Morten Klever, som er sjef for det norske F-35 programmet under informasjonsmøtet.

De norske F-35 flyene har fått amerikanske farger malt på etter leveransen fra fabrikken for ti dager siden. Flyene, på lik linje med alle andre F-35 levert til alle land som har kampflyet, er overtatt av amerikanske myndigheter.

- Man vil se flyene med amerikansk merking når de ankommer Norge. Den merkingen vil ikke lenger være på flyene den 10. november, sier Klever.

Oppleve F-35

Longva sier ørlendinger må vente fra første landing 2. november for å oppleve første take-off med Norges nye kampflytype.

- For å oppleve flyet litt må man vente til 10. november. Det er også første gangen take-off fra norsk jord med norske F-35 piloter vil finne sted, sier den nestkommanderende i Luftforsvaret.

Dermed blir det også første gang Norske piloter vil lande med F-35 i landet.

I dagene mellom den 2. og 10. november står ikke de tre nye kampflyene stille på bakken. De skal gjennom en omfattende mottakskontroll i det de overføres fra amerikanske myndigheter til Norge.

Norge er det første landet som skal montere bremseskjermer på F-35. Det er spesielt for å kunne lande og stoppe på glatte og korte rullebaner i kaldt klima.

- Den første bremseskjermen landet på Gardermoen i dag. Den er på vei til Ørland i bil. De andre kommer i løpet av den nærmeste tiden. Bremseskjermene skal monteres før flyene tas i bruk, så flygerne kan starte sin trening så fort som mulig etter den 10. november, sier Klever.

Alle til Ørland

Norges første sju F-35 fly er levert til Luke Air Force Base i USA. De siste inntil 45 nye kampflyene skal leveres direkte fra fabrikken til Ørland, ifølge Klever.

Stortinget har bevilget penger for de første 46 av inntil 52 kampfly. Etter planen vil Norge motta seks splitter nye jagerfly hvert år frem til alle flyene er levert.

- Det er planlagt levering av 6 F-35 i året fra 2018 og utover. I utgangspunktet tre fly om våren og tre om høsten. Alle disse flyene leveres direkte fra fabrikken til Ørlandet, sier Klever.

Longva sier Ørland etter hvert blir Norges største flystasjonen Luftforsvaret har i Norge. F-35 skal etterhvert også plasseres på en fremskutt base på Evenes.

Stor dag

Longva sier han gleder seg til den 10. november. De norske kampflyene lander på Ørlandet uten våpen. De monteres på jagerflyene i etterkant.

Klever forklarer at det har med importen av våpen til Norge å gjøre, og også hvordan man utvikler logistikken rundt F-35 flyene på Ørlandet.

- Den 10. november en stor dag for Luftforsvaret og for hele Forsvaret. F-35 er et fly for alle deler av Forsvaret. Hele landet vil følge markeringen av ankomsten til Ørlandet den 10. november. Så fortsetter jobben frem mot den første operative kapasiteten for F-35 i 2019, sier stabssjef Aage Lyder Longva, som var stasjonssjef på Ørland flystasjon frem til sommeren.