- Hei, utenriksministeren deltar, skriver Ane Lunde i Utenriksdepartementet til Fosna-Folket i en tekstmelding.

Tidligere har Fosna-Folket fått bekreftet at Kongen, statsministeren og forsvarsministeren kommer til Ørlandet 10. november. Flere ministere blir det.

Mange ministere

Den 10. november vil Kongen, statsministeren, utenriksministeren, forsvarsministeren og næringsministeren være til stede på den formelle markeringen av flyankomsten.

Det skjer samme dag som er 73 år siden Luftforsvaret ble opprettet 10. november 1944.

Utenriksdepartementet bekrefter til Fosna-Folket at Ine Eriksen Søreide, som har gått fra å være forsvarsminister til å bli Norges nye utenriksminister kommer til Fosen i sin nye ministerrolle.

Næringsdepartementet skriver i svar på invitasjonsbrev fra forsvarsdepartementet at næringsminister Monica Mæland også kommer til Ørlandet 10. november.

Det skal også Eriksen Søreides etterfølger som forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen etter planen gjøre.

Fly før

- Kontraktsdatoen er 30. oktober. Da skal flyene etter planen være levert fra fabrikken og gjøres klare til flyvning til Ørland, sier programdirektør for Norges F-35 program, generalmajor Morten Klever til Forsvarets forum.

Norge har mottatt sju F-35 så langt. Som Fosna-Folket tidligere har skrevet, skal de flyene stå i USA til bruk i utdanning av norske F-35 piloter i årene fremover.

Norge får levert tre nye F-35 i slutten av oktober og disse skal til Ørlandet og blir de første norske F-35 på norsk jord.

Været

Flytiden fra fabrikken over Atlanterhavet og til Norge er beregnet å ta elleve timer, men Forsvaret opplyser at blant annet værforholdene kan påvirke tidspunkt for ankomsten.

Med en flytid på elleve timer, vil F-35 måtte fylle drivstoff. Det kan enten skje ved følge av tankfly, eller det kan være aktuelt å mellomlande.

- «Forsvarets forum har fra flere kilder fått vite at sannsynlig dato for når flyene kommer vil være 2. november. Men det kan også bli senere. Været avgjør», skriver Forsvarets forum.

Kort varsel

Forsvaret skriver i en pressemelding 27. oktober at de vil legge til rette for at media og enkelte flyspottere kan være til stede når F-35 lander på Ørland flystasjon for første gang.

- «Hovedarrangementet for markering av at F-35 kommer til Norge gjennomføres på Ørland flystasjon 10. november. Flyene vil ankomme Norge i dagene før denne mottaksseremonien», skriver Forsvaret i pressemeldingen.

- «Vi gjør oppmerksom på at det kan være svært kort varslingstid fra vi med stor grad av sikkerhet kan oppgi eksakt oppmøtetidspunkt», skriver de videre i meldingen.

LES OGSÅ: F-35 lander: Slik tror piloten at fosningene vil merke F-35

Møtes ved landing

Forsvaret skriver videre at programsjef Klever og sjefen for Ørland flystasjon vil være til stede for å ta imot F-35 flyene når de lander på norsk jord for første gang.

Forsvaret legger til rette for at flyspottere også skal få oppleve den historiske begivenheten dersom de registrerer seg på forhånd og får klarsignal for å komme inn på flystasjonen for å overvære landingen.