- Vi har reagert på at det har vært for lite tilbud med mulighet for teoriprøver bare på fredager. Elever fra både Åfjord, Roan og Osen har bare måttet kjøre hjem igjen siden det har vært fullt, sier Arild Sumstad, daglig leder i Fosen trafikkskole.

Brekstad trafikkstasjon dekker hele Fosen. Den er åpen fire dager i uka, og holder stengt på onsdager. Torodd Østerås i Statens vegvesen forteller at tilbudet skal styrkes fra neste uke.

Hel dag

For å få kjøre opp og ta førerkort må man bestå en teoriprøve. Man avtaler ikke tid for gjennomføring av prøven, men møter opp på stedet. Fra april i 2016 ble det bestemt at en prøveleder må være tilstede i rommet der prøvene tas for å unngå juks. Det førte til at det kun har vært mulig å ta teoriprøver på tirsdager og fredager.

Senere kutt har gjort at det bare har vært mulig å ta teoriprøven på fredager.

- Med de nye fraværsreglene på videregående og lange avstander, har man mistet en hel dag uten resultat, sier Sumstad.

Ta grep

Torodd Østerås, seksjonsleder for Trafikant og kjøretøy i Statens Vegvesen i Trøndelag sier det er stadig press på resursene i vegvesenet.

- Vi har gjort grep fordi vi har sett behovet for større kapasitet for å ta teoriprøver på Brekstad. Det har vært mye press på fredagene. Fra neste uke tror vi at vi klarer å tilby teoriprøver på alle de fire dagene i uka trafikkstasjonen er åpen, sier han.

Selvbetjening

Østerås forteller at digitalisering og flere selvbetjeningsløsninger gjør at det er færre som er innom trafikkstasjonene.

- Det er en kjensgjerning at det er færre som trenger å være innom og som kommer innom. Før måtte alle bilselgerne innom for å omregistrere bilene de solgte. Nå fyller de ut skjemaene på nettet og kan gjøre det når som helst på døgnet, sier seksjonslederen.

- Samfunnet er i utvikling. Noen av oss har levd så lenge at vi ikke er vant til selvbetjening. Vi skal selvfølgelig gi et tilbud som er så godt som mulig for de som ønsker å møte opp personlig, sier Østerås.

- Jeg husker da vi sto i kø for å ta ut penger i bank. Det er endringer i samfunnet som vi må forholde oss til.

Møte

Østerås forteller at Vegvesenet skal ha et møte med Fosen trafikkskole i begynnelsen av november for å snakke om Brekstad trafikkstasjon. Sumstad bekrefter at de skal treffes for å ha en dialog om tilbudet på Fosen videre.

- Brekstad trafikkstasjon dekker et distrikt med stor reiseavstand. Det kan ta en dag å komme til og fra Brekstad på grunn av reiseavstanden. Når trafikkstasjonen er stengt, blir avstandene til nærmeste alternativ veldig lange, sier Sumstad.

Trafikkstasjonen på Fosen betjenes ikke på onsdager, men på de fire andre hverdagene.

- Jeg snakket senest på onsdag med en som ble møtt med en stengt dør på trafikkstasjonen. Folk har innarbeidet at trafikkstasjonen er åpen på hverdager. Det er synd om det ikke blir sånn videre, sier trafikklæreren.

- Vi har færre ansatte som skal betjene trafikkstasjonene. Vi greier å betjene Brekstad fire dager i uka. I Røros har det vært åpent tre dager i uka tidligere, nå går det ned til to. Vi har en diskusjon i Nord-Trøndelag om hvor mye vi kan gå ned der, sier Østerås.

Oppkjøring

I dag er det åtte ukers ventetid for å få kjørt opp på Brekstad.

- Det er en generell utfordring for Vegvesenet å ha nok sensorer mange steder. De har som retningslinje at det skal være tilnærmet lik ventetid for å kjøre opp i det samme området. Vegvesenet har vært flinke til å sende ekstra sensorer til Brekstad etter behov, sier Sumstad.

Østerås forteller at elever eller trafikkskoler ofte kan være villige til å søke om å kjøre opp der det er kortest ventetid.

- Målet er at det skal være et godt tilbud til lokale som skal kjøre opp, ikke at det blir en tilstrømming fra Stjørdal, Trondheim eller Steinkjer til Brekstad. Det er liten grunn til at både sensor og elev tar den samme hurtigbåten til Brekstad, sier Torodd Østerås.