- De norske anskaffelsene av F-35 er i rute. Vi har fått sju norske fly i drift i USA ved Luke air force base og vi har gjennomført over 1600 flytimer allerede. Norske flygere og teknisk personell følger F-35 flyene fra USA til Ørlandet når F-35 ankommer Norge for første gang 10. november, sier generalmajor Morten Klever, programsjef for Norges F-35 program.

Norske piloter og teknisk personell har vært under utdanning på Norges nye kampfly F-35 siden 2015.

Flyvere og teknisk personell er på vei til Ørlandet samtidig som flyankomsten. Allerede fra 2018 vil hele Luftforsvarets utdanningsprogram for F-35 flyttes fra USA, med unntak av pilotutdannelsen.

I drift

I 2019 skal F-35 overta operative oppgaver fra F-16, og vil da inngå som del av forsvaret av Norge.

- Det høres kanskje lenge ut fra 10. november til 2019, men det er et kort tidsrom for alt man skal gjennom for at Luftforsvaret skal bli kampklare med F-35 i norske forhold. Luftforsvaret skal drifte flyene så raskt som mulig etter landing, sier Klever til Fosna-Folket.

I en overgangsperiode vil både F-16 og F-35 sammen ha operativ kapasitet i Norge frem til F-16 fases helt ut i 2022.

- F-35 flyene vil ikke stå stille på bakken på Ørlandet. Jobben begynner med en gang.

Registrering

Noe av det første som skjer etter landing 10. november, er at de tre kampflyene skal registreres i luftfartsregisteret, og en mottakskontroll av flyene skal gjennomføres.

- Denne og liknende aktiviteter vil ta noen dager. I prosessen skall også norske bremseskjermer monteres, forteller Klever.

Så langt er Norge det eneste landet som har besluttet å montere bremseskjermer på flyene.

- Det vil trolig flere andre land gjøre fremover.

Generalmajor Morten Klever Foto: US Air Force

Partnerskap

Norge er ett av ti partnerland som utvikler F-35 sammen. Partnerlandene har gått sammen om et felles utdanningssamarbeid for piloter for alle de som flyr Norges versjon av F-35 Lightning II, det såkalte F-35A.

Det er flytypen som er laget for å ta av fra vanlige flystriper, og ikke ta av vertikalt eller fra hangarskip.

- Vi har gått sammen om et felles treningsopplegg der vi legger våre samlede ressurser i en pool. Våre flygere flyr ikke bare med norske fly, men australiere og amerikanere flyr våre fly og vi deres. Vi har et system for å regne ut så Norge betaler riktig andel for vår bruk, sier Klever.

Nå i begynnelsen av levetiden for F-35 har Norge et stort behov for å utdanne nye piloter. Derfor skal sju norske F-35 være lokalisert i USA frem til Luftforsvaret har konvertert alle og utdannet et stort antall flygere. Deretter vil fire norske fly være i USA for å utdanne pilotene Norge har behov for hvert år fremover.

- Vi vil ha behov for fire norske fly ved Luke Air Force base i overskuelig fremtid for å utdanne nok norske piloter for å holde standen. Levetiden for F-35 programmet ventes å være til 2054, sier generalmajoren.

Utdanning til Ørlandet

Norske teknikere som skal jobbe på de norske kampflyene er også utdannet i USA. De første teknikerne ble uteksaminert ved Eglin Air Force Base i Florida.

- Vårt tekniske personell har vært på basen på Luke etter utdanningen for å trene på de norske flyene som er på vei til Ørlandet nå. Slik som for piloter, er det viktig at de opprettholder sine ferdigheter på F-35 ved å jobbe på F-35 i de daglige, sier Klever.

Et mindre antall piloter følger også flyene til Ørlandet for å matche at det er tre fly som kommer i november.

Programdirektøren understreker at det er viktig å utdanne flygere og teknikere i takt med leveransene av seks norske fly hvert år fremover.

- Fra 2018 vil Luftforsvarets utdanning av teknikere og annet personell til F-35 flyttes til Ørland flystasjon. Bare pilottreningen blir igjen i USA med tilhørende norske instruktører, sier programdirektøren.

Norske forhold

Arbeidet med å gå gjennom norske scenarier for bruk av F-35 vil skje i månedene frem til 2019.

- Vi begynner med å gå gjennom nasjonale operasjonskonsepter og treningsopplegg så fort som mulig. Morten Hanche kommer hjem og skal på plass på Ørlandet sammen med de første flyene. Han har planlagt den operative testingen, sier Klever.

- Det vil være et stort arbeid i alle grenene av Forsvaret knyttet til testing og innfasing av F-35 som en aktiv del av norsk forsvar fra 2019. Vi skal gjøre klare norske fly for norske forhold. Det er et våpensystem for hele Forsvaret som lander på Ørlandet og styrker norsk forsvarsevne i hele landet, sier generalmajor Morten Klever.