- Det er viktig at også den mentale grensa forsvinner. Vi må se på helheten, også vi politikere, sier den påtroppende ordføreren.

Han er spent og ydmyk før han tar over hele nykommunen, samtidig trygg på at det skal gå bra.

- Indre Fosen har en god administrasjon og dyktige ansatte. Sammen skal vi bidra til å lage et godt politisk klima slik at vi får fattet gode vedtak, konstaterer han.

Økonomiutdannet

Den nye ordføreren er født og oppvokst på gård i Dalbygda i Leksvik som en av åtte søsken.

Videregående skole ble gjennomført på Steinkjer før det ble fire år med økonomiutdanning i Oslo.

Om CV-en skal være et tegn på hvordan den nye kommunen vil klare seg økonomisk bør Indre Fosen kommune gå en grei tid i møte.

Saghaugs praksis i yrkeslivet handler mye om penger og økonomi. Først som skatterevisor på Sør-Trøndelag fylkesskattekontor, deretter økonomikonsulent i Leksvik kommune, til økonomisjef i Elsafe International, bedriftsrådgiver i Spareskillingsbanken og økonomidirektør i Lyng Industrier AS.

Fra 2007 og fram til han tok over som ordfører i Leksvik kommune i 2015 var han daglig leder for Lyng Gruppen AS.

Landbruket

At broren døde brått bare 30 år gammel gjorde at Steinar hoppa inn i gårdsdrifta på hjemgården et års tid sammen med enken etter broren.

- Landbruksnæringa ligger hjertet mitt nært, også fordi jeg er oppvokst på gård. Jeg vet hva landbruket betyr for distriktene, og hvor viktig rammevilkårene er. Det er svært viktig med bosetting i hele kommunen, ja hele distriktsnorge, påpeker han.

- Har du alltid vært Høyremann?

- Jeg stemte Senterpartiet en gang for lenge siden, ler han.

- Og, at det ble Høyre er nok litt tilfeldig. Jeg var i det miljøet, og jeg syntes partiet sto for de samme verdiene som jeg har, blant annet frihet. Dessuten har jeg alltid vært fasinert av Kåre Willoch.

Politikk og verdier

Saghaug sitter nå i sin tredje periode i kommunestyret i Leksvik.

- Har du alltid vært opptatt av politikk?

- Jeg har alltid vært opptatt av utviklingen i samfunnet. Hele livet, og politikk interesserer meg, sier Saghaug som er den første Høyre-ordføreren i Leksvik siden like etter krigen. Kommunen har stort sett alltid vært styrt av Senterpartiet eller Kristelig Folkeparti.

Den nye ordføreren er bosatt sammen med sin kone Turid i Vanvikan. De to har tre barn og etter hvert har det blitt seks barnebarn.

Idrett og jaktinteresse

Av hobbyer er han glad i å sykle i sommerhalvåret, og gå på ski vinters tid. Han har gått både Vasaloppet og Birken.

- Jeg prøver å få tid til å trene for å holde meg i form. Å komme seg ut klarner hodet og lader batteriene, slår han fast.

En annen hobby som står høyt i kurs er jakt. Han har allerede gjennomført ei uke av årets elgjakt, men har også vært på mer eksotiske jaktopplevelser sammen med både Bjørn og Ragnar Lyng.

- Jeg har skutt brunbjørn i utlandet ja, bekrefter han.

Saghaug avtjente verneplikten på Hysnes militærleir og gleder seg til å bli enda bedre kjent i Rissa.

Må prioritere planarbeide

- Det er mange oppgaver som står for tur framover, blant annet digital infrastruktur. Så må vi få en oversikt over kommunale boliger. Der er det mange i Leksvik og sikkert også i Rissa, som vi ligger etter i forhold til vedlikehold.

Den nye kommunen har også mange tunge investeringsoppgaver foran seg. Flerbrukshus i Leksvik, barnehage og skole i Vanvikan og omsorgsleiligheter på Stadsbygd.

- Vi må prioritere planarbeidet, der tror jeg vi må inn med flere ressurser. Det er viktig både for bosettingen i alle deler av kommunen. Folk skal få bo der de ønsker. Kommunen må også legge til rette for næringslivet. Jeg synes vi gjør en god del på det området, men det er viktig å ha fokus på det.

Oppoverbakker og nedoverbakker

- Hvordan kommer innbyggerne til å merke forskjell på deg og Ove?

Steinar må tenke seg om.

- Nei, sannelig om jeg vet, det er vanskelig å si. Ove er dyktig og har lang erfaring i politikken. Jeg skal ikke etterligne han, men være meg selv. Jeg er kanskje mer direkte enn han, sier Saghaug.

Han mener selv han er god til å lytte, og vil jobbe for å skape et godt klima på tvers av partigrensene.

- Dette er som å stå på startstreken på et turrenn. Det er både oppoverbakker og nedoverbakker i vente. Jeg har gått noen turrenn så jeg vet hva det er, avslutter Steinar Saghaug.