Ungdata har spurt elever fra norske ungdoms- og videregående skoler om hvordan det er å være ung i Norge i dag.

En tendens i Åfjord kommune er at ungdommen ser lyst på fremtiden.

Mer optimistisk enn resten av landet

208 ungdommer fra Åset skole, Stokksund oppvekstsenter og Åfjord videregående skole deltok i undersøkelsen.

På Åfjord videregående skole tror 80 prosent av elevene at de får et lykkelig liv. Tallet er åtte prosent høyere enn landsgjennomsnittet, som er 72.

– Dette er veldig gode tall, og det er gledelig. Jeg syns ikke det er så overraskende, når vi vet av hvor høy andel av elevene som fullfører på Åfjord videregående skole. Jeg tenker at det må være en sammenheng mellom det å ha det bra på skolen og at det er trygt og godt der, at det skaper optimisme, sier sektorsjef, oppvekst i Åfjord kommune, Reidun Momyr, til Fosna-Folket.

– Vi har en videregående skole som vi skal være veldig stolt av.

Ungdom i Åfjord ser lyst på fremtiden. Foto: Ungdata

Det er spesielt elevene i VG3 som drar opp snittet, der hele 88 prosent tror at livet blir langt og lykken stor.

– Det er vanskelig å spekulere i hvorfor det er slik, men folk ser nok at det skjer noe i kommunen, og at det er muligheter for å skape noe i fremtida. Jeg tror kommunen har vært flink til å formidle at vi har behov for alle ungdommene våre. Vi vil gjerne at ungdommene skal reise ut og ta utdanning, men så ønsker vi dem tilbake hit i arbeidslivet. Åfjord kommune er flinke til å signalisere det, og vise hvilke muligheter som ligger i regionen.

«En optimistisk og utdanningsorientert ungdomsgenerasjon,» konkluderer undersøkelsen.

Ni av ti

90 prosent av ungdomsskoleelevene tror at de kommer til å fullføre videregående skole, mens 39 prosent tror de kommer til å ta høyere utdanning. 11 prosent tror de kommer til være arbeidsledig en eller annen gang i løpet av livsløpet.

– Det jo en grunn til at ungdom fullfører utdanningen. Åfjord videregående skole er en såpass liten skole, som er så tett på elevene. Da greier man å fange opp de som kanskje sliter. Og så jobber skolen målrettet med å fange opp de som ellers kunne falt utenfor, sier Momyr.

Gjennomføringsprosenten på Åfjord videregående skole er, ifølge Mosmyr, høyest på Fosen.

– Næringslivet i området er også en stor årsak. Ungdommene ser allerede under studietiden at det er arbeid å få i kommunen. Anleggslinjene våre samarbeider med lokale bedrifter, hvor mange av ungdommene på lærling på bygg og anlegg har sin lærlingetid.

«De aller fleste tror de vil få et godt og lykkelig liv og bare et mindretall tror de noen gang kommer til å bli arbeidsledige. Svært mange - og stadig flere - mener at de kommer til å ta høyere utdanning.»

«Svarene reflekterer at vi i dag har med en utdanningsorientert ungdomsgenerasjon å gjøre. Det har heller aldri tidligere vært så mange unge som tar så lang utdanning som i dag. Mot slutten av 20-årene har over halvparten av jentene, og rundt en tredel av guttene, høyere utdanning,» står det i rapporten.

Årets avgangselever ved Åfjord videregående skole ser mer optimistiske på fremtiden enn landsgjennomsnittet. Foto: Arkiv

Fosen

Mens 88 prosent av VG3-elevene i Åfjord kommune svarer at de tror de får et lykkelig liv, er tilsvarende tall 47 prosent i nabokommunen Rissa.

I Leksvik kommune svarer 68 prosent av VG3-elevene at de tror på et lykkelig liv.

Bjugn, Ørland, Roan og Osen kommuner deltok ikke i årets undersøkelse.

Ungdata

Rapporten tar for seg 23 temaer og gir et bilde av ungdomstiden i starten av tenårene. Intensjonen med Ungdata er å kartlegge hvordan ungdom har det og hva de driver med i fritiden sin. Undersøkelsen omfatter temaer knyttet til familie, vennskap, skole, lokalmiljø, helse, mobbing, regelbrudd og deltakelse i fritidsaktiviteter.

Tidspunkt for undersøkelsen var uke 16-19 i 2017.