- Om noe skjer i Norge, er vi de første som blir prøvd å bli tatt ut. I fredstid er Ørland flystasjon en stor ressurs for beredskapen i området. Vi har så og si alt av utstyr man kan trenge i en krisesituasjon. Men dersom spenningsnivået skulle bli høyt, vil Ørland flystasjon stille krav til sikring av alt som skal til for å drifte flystasjonen, sier major Trygve Rushfeldt i 132 Luftving på Ørland flystasjon.

Torsdag orienterte alle de store aktørene med ansvar for beredskap om hvordan de arbeider med beredskap i det daglige.

Arrangør Kvinners frivillige beredskap (KFB), en frivillig organisasjon med fokus på samfunnssikkerhet, stilte spørsmålet: Ørland - Alltid beredt?

Mål

Tiende november lander offisielt F-35 på norsk jord når Norges første femtegenerasjons kampfly inntar Ørlandet. Siden vedtaket om at Ørland blir vertskapet for Norges kampflybase i 2012, har Ørlandssamfunnet vært gjennom store endringer på kort tid.

Med Norges hovedsete for kampfly på Ørlandet, blir ytre del av Fosen et mål, og det er militært viktig med god strøm- og vannforsyning til flystasjonen.

- Totalforsvaret er kommet på moten igjen. Det er fokus på det sivile og militære samarbeidet. KFB er en brobygger mellom det militære og sivile samfunnet. Samfunnet er noe annet i dag enn for en generasjon siden når «alle» hadde en sønn som var innom forsvaret i hvert fall en liten stund, sier Anne-Lise Johnsen, styreleder i KFB.

Anne-Lise Johnsen, styreleder i KFB Foto: Jakob Ellingsen

Til vanlig gjennomføres store deler av KFBs arbeid i Oslo, nær nasjonal forvaltning og beslutningstakere, men denne kvelden er organisasjonslederen på hjemmebane nær tilholdsstedet på Eide.

- Vi må ta inn over oss hvor viktig egenberedskapen er. Det er ingen som vil hjelpe oss friske og funksjonsfriske folk dersom strømmen skulle gå, et uvær kommer eller annet som gjør at beredskapsapparatet må mobilisere, sier Johnsen.

- Når strømmen går og veiene er føyket igjen med snø, må du ha en nabo som tenker på deg om du trenger hjelp. Derfor er det viktig å spre kunnskap og motivere folk til å søke kunnskap om beredskap i fall behovet kommer.

Beredskapsansvarlig i Ørland kommune, Tore Sem. Foto: Jakob Ellingsen

Kommunen

Beredskapsansvarlig i Ørland kommune, Tore Sem, forteller at beredskap er noe det jobbes mye med i kommunen.

- Vårt viktigste verktøy er ROS, risiko- og sårbarhetsanalysen. Når man vurderer å flytte en avdeling i kommunal helsetjeneste, for eksempel, er det er viktig verktøy for å se konsekvenser og vurdere sikkerhetsmomenter ved en endring, sier Sem.

- Dagens ROS har som oppgave å belyse sikkerhetsutfordringer for kommunen i anleggsperioden for Ørland flystasjon mellom 2014 og 2020. Med oversikt over mulige sikkerhetsutfordringer har vi mulighet til å prioritere tiltak der det er mest behov og der de er mest effektive, fortsetter beredskapssjefen i kommunen.

Beredskapssjefen kan fortelle at fylkesmannen gjennomførte et tilsyn med kommunens lovpålagte beredskapsplan i mai 2016, og ikke fant noen avvik eller områder de ønsket å gi merknader på.

- Vi har et årshjul for å rullere beredskapsarbeidet vårt. Nå holder vi på å innføre lokasjonsbasert varsling, som vil gjøre at alle som er eller kommer inn i et område får varsel, ikke bare de som er registrert bosatt i området, forteller Sem.

Det er også arbeid med å lage en egen ROS analyse på den sivile siden for Ørland flystasjon i samarbeid med fylkeskommunen og Trondheim kommune, og kommunen gjennomfører regelmessige beredskapsøvelser.

Fosen-lensmann Rune Halvorsen orienterer om politiets beredskapsarbeid. Foto: Jakob Ellingsen

Politi

Lensmann i Fosen lensmannsdistrikt, Rune Halvorsen, orienterer om politiets beredskapsarbeid de siste årene.

Politiet er inne i en stor reform der både struktur og arbeidsmåter er i endring. 27. september slås politiets to operasjonssentraler i Nord- og Sør-Trøndelag sammen til én.

- Vi har jobbet tett med kommunene på Fosen for å koordinere hvordan vi jobber sammen i krisesituasjoner, sier Halvorsen.

- Samfunnsoppdraget til politiet som gitt i Politiloven er å verne om Norges samfunnsverdier. Det gjør at vi også har ansvar innenfor gjerdet på flystasjonen også. For eksempel i forbindelse med terrortrusler eller spionasje.

- Politireformen handler en fjerdedel om strukturendringer og tre fjerdedeler om kvalitet i arbeidet. Med verktøy som gjør at vi kan gjennomføre avhør på stedet med telefon og sende det over til jurist rett fra stedet, gjør at vi kan være mer ute som synlig politi, trekker Halvorsen frem som et eksempel.

- Reformarbeidet er pågående og vi jobber med å finne løsninger på dagens og morgendagens utfordringer nå, sier han.

Rask mobilisering

Brannsjef Jon Uthus forteller at rundt 40 prosent av utrykningene brann- og redningstjenesten gjennomfører er helseoppdrag. Foto: Jakob Ellingsen

Brannsjef i Fosen brann- og redningstjeneste, Johan Uthus, redegjør for beredskapsarbeidet siden Roan, Åfjord, Bjugn og Ørland vedtok å opprette det interkommunale brannsamarbeidet i 2011.

- Vi har lovfestede krav på responstid til forskjell for mange andre aktører. For eksempel skal vi være på stedet innen ti minutter til institusjon eller sykehjem, sier Uthus.

- Etter nyttår i år fikk vi på plass en lift for første gang slik at vi har den kapasiteten på denne siden av fjorden. Vi er også inne i en investeringsplan for fornying av bilparken frem mot 2020, forteller brannsjefen.

Audun Eggen i Austrått heimevernområde forteller at Heimevernet også skal kunne mobilisere raskt.

- Vi er hurtig mobiliserende styrker ved både militære og sivile kriser. Vi er støtte til flystasjonen og har det territoriale ansvaret for all sikring utenfor stasjonsgjerdet, sier Eggen.

- Vi skal være 220 soldater i området, men mangler en del før vi er fullt bemannet. Rekrutering er viktig, og verdensbildet gjør at de som engasjerer seg har stor fokus på å øve effektivt og godt, sier Eggen.

Audun Eggen i Austrått heimevernområde forteller at det er plass til flere heimevernssoldater i området for å oppnå full bemanning. Foto: Jakob Ellignsen

Er alt klart?

Lensmann Halvorsen meddeler forsamlingen at Fosen lensmannsdistrikt har hatt resultater helt på topp i fylkessammenheng det siste tiåret.

- Vi måles mye. I statistikkene både for oppklaringsprosent og den typen ting scorer vi høyt.

På spørsmål om beredskapen på bakken er klar til de første flyene lander, svarer major Rushfeldt på følgende vis:

- Jeg har aldri sett så mye arbeid bli lagt ned for å ta imot fly. Jeg tror ikke mangel på forberedelser eller at man ikke har tatt beredskapen på alvor kommer til å føre til problemer, på ingen måte.

- 10. november blir en merkedag vi har jobbet mot i lang tid, sier Trygve Rushfeldt

.

major Trygve Rushfeldt orienterer om de døgnkontinuerlige beredskapsressursene inne på flystasjonen, men unngår detaljer på det åpne møtet av hensyn til sikkerheten. Foto: Jakob Ellingsen