- Jeg ble født i Canada der mine foreldre bodde i fire år fra 1967 til 1970. Det var underskudd på arbeidskraft i USA på grunn av Vietnamkrigen. USA hentet folk fra Canada som igjen hentet folk fra Skandinavia, forteller Glenn Andersen.

Foreldrene fikk gode arbeidsvilkår for å jobbe i trykkeribransjen i Canada, der det var mangel på kvalifiserte ansatte. To av de fire brødrene Andersen ble født i Canada før foreldrenes hjemlengsel gjorde at familien flyttet tilbake til Trondheim.

- Jeg var seks måneder gammel da vi flyttet fra Montreal og har vokst opp i Trondheim. Jeg gikk barneskole, ungdomsskole, videregående og høgskole i Trondheim, sier Glenn.

Han sitter og ser ut over Beisundet mellom Garten og sørspissen av Ørlandsfastlandet. Hurtigruta glir forbi i bakgrunnen der Andersen nyter siste del av sommeren i fritidsboligen på Fosen.

Tre brødre i 1970, yngstebror er ikke født enda. F.v: Roger, Tommy og Glenn. Foto: privat

Musikk

Glenn forteller om en barndom der musikk var en viktig del av hverdagen.

- Min far var musiker, ikke av profesjon, men på fritiden ble det en del spillejobber. Han spilte og sang i bandet Ottos, som var en institusjon i Trondheim når de spilte opp til dans. Det ble også spilling i bryllup, forteller han.

Selv spilte Glenn orgel i fem år i løpet av barneskoletiden.

- Det gjenspeilte litt foreldrene mine sin ambisjon. To av brødrene mine spilte gitar, en spilte trekkspill og så hadde vi et familieorgel som sto klart til meg. Etter hvert spilte jeg litt slagverk, men det ble på ingen måte noen karriere av det. Jeg spiller ikke i dag.

På idrettsfronten gikk det i karate i noen år.

- Jeg tror jeg endte opp med oransje belte.

Potetplattform

I løpet av skolegangen ble Glenn interessert i økonomi. Det var kommersiell business som fenget mest. Som å kjøpe billig og selge dyrere.

- Alle forhandler vi av og til, og det tiltaler meg. Forhandlinger og verdiskapning var spennende, ikke de regnskapstekniske sidene ved økonomistudiene, sier han.

Norge hadde nettopp vært igjennom finanskrisen rundt 1990 og Glenn var klar over at mange med høy utdannelse slet med å få jobb.

- Det ble militæret på meg. Jeg gikk utskrevet sersjantskurs i Heimevernet og jobbet fire år i Trøndelag heimevernsdistrikt, HV-12 før jeg begynte på høgskolen for videre studier i 1994.

Heimevernet lå på Persaunet leir, og Andersen var assisterende kvartermester.

- Jeg hadde ansvar for proviantlogistikk og kjøretøyslogistikk med regnskap. Jeg administrerte rundt 30 kjøretøy og logistikken for proviant i forbindelse med alle HV-øvelser i Sør-Trøndelag og Nordmøre, sier Glenn.

- Planen var hele tiden å ta utdannelse på høgskolen senere. Med høy arbeidsledighet og et sikkert engasjement, var det ålreit å tjene penger før jeg tok fatt på studier.

Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) ble neste steg, med ledelse og økonomisk styring som retningsvalg.

- Ved å satse på økonomi var det også litt åpent hva jeg skulle bli. Det var flere spor å følge. Ledelse og økonomisk styring virket som et litt strategisk valg og det passet også bra med tanke på interessene mine. Økonomi er litt en potetplattform i bunn som man kan bygge mye rundt. Jeg skrev hovedoppgaven om strategisk innkjøp, sier Glenn.

Han fikk napp hos Felleskjøpet før studiene var fullført, og begynte som controller i bedriften i 1997.

Glenn begynner på skolen. Foto: privat

Kontroll

Som controller i Felleskjøpet Trondheim, fikk Andersen ansvar for å få innsikt og kontroll i den reelle lønnsomheten i virksomheten.

- Controller er egentlig en samlebetegnelse på ulike oppgaver som i bunn og grunn handler om å få oversikt og kontroll over hva som skjer i en bedrift, forklarer Glenn.

- Jeg ble etter hvert også leder av innkjøpsstaben og fikk ansvar for verdi på varebeholdninger, varekostnader, vareregister, fakturakontroll med mer.

Del av jobben ble å holde kurs i varetelling, hvordan man er sikker på at man verdsetter varebeholdningen riktig. Felleskjøpet Trondheim, som på slutten av 90-tallet også sto for Felleskjøpets aktivitet lenger nord i landet, hadde nettopp gått over til et nytt ERP system som het SAP, og det gav mange utfordringer og endringsbehov.

- Rent praktisk kunne det stå en kunde med en spade i hånden de ønsket å kjøpe. Den fikk man ikke solgt fordi det sto at det ikke var noen spader igjen i varebeholdningen. Man kunne ikke selge en spade systemet ikke hadde, sier Glenn lattermildt.

Storinnkjøp

Etter litt over to år der Glenn ledet flere forbedringsprosjekter, søkte han ny jobb da han så at Hakon-gruppen lyste ut stilling som vareforsyningssjef på Leangen i Trondheim. Der ville ansvar for vareleveranser til 180 butikker stå på dagsorden.

- Den gangen var Hakon-gruppen hakk i hæl med Norgesgruppen. Også der var de i ferd med å få nytt datasystem. Jeg fikk jobben, og ble med en gang prosjektleder for generasjonsskifte på IT.

Svenske ICA kjøpte eier Stein Erik Hagen ut av Hakon-gruppen, og ICA-gruppen ble igjen kjøpt opp av det nederlandske firmaet Royal Ahold, som da var verdens tredje største matvarekjede.

- Jeg søkte på et utvekslingsprogram for unge lovende i selskapet, og fikk et halvt år på hovedkvarteret i Zaandam der jeg disponerte en leilighet sentralt i Amsterdam. Jeg arbeidet med innkjøp på området med ting som ikke skulle som ikke skulle videre til kundene, altså driftsmidler. - Det var store oppdrag. For eksempel kjøpte vi 300 elektriske gaffeltrucker til bruk i Spania. Det er spennende logistikk som ligger i forsyningskjeden til butikker, fra produsent til butikkhyllene, sier Glenn.

- Noe av det jeg fant interessant med dagligvarelogistikk var at de tidlig hadde kontroll på import og logistikk, og at de lå langer fremme enn andre bransjer på området. Også innen butikkdrift og kjedestyring. Det var en svært lærerik tid med mange dyktige og spennende mennesker.

Hurtigruta glir forbi sørspissen av Fosen. Foto: Jakob Ellingsen

Oslo

Under oppholdet i Nederland hadde Andersen permisjon fra stillingen i Trondheim, men var ønsket på det norske hovedkontoret til ICA i Oslo. Samboer Hilde fikk også tilbud om jobb i ICAs sikkerhetsavdeling om hun ble med på å flytte.

- Oppdraget var prosjektet «New business model», en omstrukturering av hele ICA-konsernet. Det var et stort antall aksjeselskap som Stein Erik Hagen hadde kjøpt opp med ulike kulturer, strukturer, avtaler og rabatter. Vi var et team på tre personer som rapporterte rett til konsernledelsen i ICA Norge, sier Glenn.

Det svenske morselskapet kom sterkere inn i prosjektet og ønske å samle hele ICA i Norden for å sentralisere og effektivisere. Prosjektet med ny forretningsmodell i Norge ble derfor stoppet og de tre medarbeiderne ble kalt inn til ledelsen.

- Vi ble spurt om hva vi ville jobbe med videre og fikk høre at vi fortsatt var ønsket i ICA. Jeg fikk innkjøpssjefsstillingen i ICA Norge. Jeg hadde ansvar for fjørfe, fisk og ferskvare for å nevne noen av kategoriene. Jeg hadde ansvaret for to forhandlingsrunder i stillingen. Godt kjent som «høstjakten» i dagligvarebransjen.

Etter tre år i Oslo var to blitt tre da Daniel kom til verden. Glenn og Hilde ønsket seg tilbake til Trondheim. De hadde funnet veien dit før Henrik ble født to år etter broren.

- Sommeren 2006 sluttet jeg i ICA etter nesten fire år for å flytte til Trøndelag igjen, å komme nærmere trøndersk natur, og også familie og venner.

2000 ingeniører

På søken etter nye utfordringer i Trøndelag så Glenn at Skanska Midt-Norge lette etter en innkjøpssjef.

- De hadde 2000 ingeniører og søkte kompetanse på innkjøp. Det var en god match. Det ble ti år i Skanska-systemet, med et kort opphold i 2012. Fra 2009 fikk jeg også ansvaret som innkjøpsdirektør i Skanska Norge, forteller Andersen.

Mellomspillet var som plassjef for E.C. Dahls bryggeri og regiondirektør i Ringnes for Midt- og Nord-Norge.

- Jeg hadde stillingen som regionsansvarlig i Ringnes i et drøyt år. Jeg ble hentet tilbake til Skanska som innkjøpsdirektør. Så da ble det fem nye år i Skanska. Skanska Norge er tidligere Selmer ASA, og en del av et internasjonalt konsern med over 40 000 ansatte.

Ettermiddagsstemning i fjæra med feriehuset i bakgrunnen. Foto: Jakob Ellingsen

Til Fosen

I vår signaliserte gründer Morten Berg at han ønsket å trappe ned i Mascot Høie. Brekstad-firmaet lyste ut stillingen som administrerende direktør.

- Det virket veldig spennende. Det er ingen selvfølge at man klarer å ha bemanningsskrevende produksjonsbedrift her. Det er en styrke og en bragd, sier Andersen.

Han forteller at de to fant tonen gjennom utlysningsprosessen. Og at det var treff på hva Mascot Høie så etter og Glenns kompetanse. Tilhørigheten til Ørland var allerede på plass gjennom fritidsboligen på Rønsholmen.

- Miksen var interessant, og det blir også flott å ha Morten som styreleder videre. Jeg håper å bringe inn annen erfaring og nye impulser til Mascot Høie, og brenner for å utvikle virksomheten videre til nye høyder. Det er viktig å ha ambisjoner selv i en veldrevet virksomhet hvor mye er bra.

Glenn med elgku fra jakten i Stjørdal høsten 2011. Foto: privat

Jakt og fiske

Fritidsboligen med utsikt utover fjorden ligger helt i strandkanten, noe familien Andersen har fått erfare på ulike vis. I januar 2016 skrev Fosna-Folket om da familien fant en hai i hagen.

- Med huset på Rønsholmen har jeg husvære her. Familien trives veldig godt på Ørlandet. Jakte på Fosen gjør jeg også, og dykker i området. Vi flytter ikke hit nå siden Hilde står i jobb og guttene fortsatt går på skolen, sier Glenn.

- Jeg er vant til å reise. Jeg har tatt første morras-flyet til Oslo ukentlig i ti år. Pendlingen skremmer meg ikke, og jeg har mulighet til å være fleksibel med hus her. Vi kan være her hele sommeren med guttene, og da kan jeg også være tilgjengelig for Mascot Høie hele sommeren, fortsetter han.

- Vi har snakket om å flytte hit senere for å bli gamle her, men nå ønsker vi ikke å flytte ungene.

Glenn er klar til å hoppe i havet ved Uthaug i mai i år. Foto: Privat

Med blikket ut mot havet, forteller Glenn at vi ser ut på et overdådig matfat. Det er kamskjell like ute i fjorden og gode fiskemuligheter for den som dykker også.

- Jeg liker å jakte, både over og under vann. Rådyrjakt og jakt på skogsfugl hører med hver høst. Om Ørlandet er fint over vann, er det minst like fint under havoverflaten også. Jeg har tatt makrell med hendene like her borte, sier Glenn og peker utover vannet.

Under vannet jakter han med Hawaiislynge, en slags harpun i strikk drevet av håndkraft.

- Jeg har dykket mye i år. Det er mye man kan finne av skalldyr og flatfisker som ligger i ro på bunnen er greit og ta. Så fortsetter kosen inn på kjøkkenet fra jakt til bord. Jaktturen fortsetter når man tar dyr, fugl og fisk med inn på kjøkkenet for å tilberede og spise. Jeg liker ting fersk, uttrykker han.

-Jakt er min største lidenskap, da blir høsten en høytid, forklarer Glenn.

- Og størst av jaktformene er å lure gammeltiuren. Det er en stor opplevelse hver gang, og glimrende mat, smiler han.

F.v: Henrik (9), Glenn og Daniel (11) sammen med de to grågjessene. Foto: Jakob Ellingsen

Dyr

Ute mot slutten av sommeren hører vi lyden av forskjellig gås på Ørlandet. To grågjess er spesielt høylytte. De sitter i et bur på gressplenen og ser ut på grønnere gress utenfor hønsenettingen.

– Vi fikk tak i to gås klekket på en gård her i mai, forklarer Glenn. De to har fått kraftfôr og har blant annet oppholdt seg i badekar og fuglebur med varmelampe når de var adskillig mindre enn i dag.

Glenn slipper de to gjessene ut av buret og de flyr rundt før de lander på hver sin stein i fjæra.

Jaktkompanjongen gordonsetteren Sitha følger med fuglene i sekundene etter at fugleburet åpnes, men er godt vant med dem og legger seg lydig ned ved bordet.

- Nå som sommeren er over, skal vi sette gjessene ut sammen med de andre. I morges fløy de en stor runde før de kom inn for landing, sier Glenn.

Han forteller at mye av dagene går med til familie og jobb. Musikkinteressen er fortsatt til stede, og det er mange andre planer også, som er litt på vent i en fase av livet.

- Jeg kunne tenkt meg å lære å spille gitar når jeg får tid. Jeg har arvet min fars gitar. Om guttene ønsker å begynne, kan vi gjøre det sammen.

Jeg gleder meg til å starte i ny jobb. Jeg liker å ha det travelt, og en interessant jobb er også veldig viktig for meg forsikrer Glenn Andersen, som begynner i jobben som administrerende direktør i Mascot Høie 1. oktober.

Flere av Fosna-Folkets portretter: