- Skli litt i badekaret, og før du vet ordet av det, du er på Youtube nå, synger Øystein Sunde fra scenen i Bjugn kulturhus.

I et show med gamle klassikere som «Kjekt å ha» og «Bleieskiftarbeider», var det låter fra Sundes nyeste album og historiene rundt dem som virkelig fikk publikummet i Bjugn til å le så det runget.

Youtube

I november lanserte Sunde sitt første album på åtte år, «bestefar». Tirsdag fikk Bjugn besøk av Sunde med bandet Meget i sløyd for å vise frem nye låter og også dra frem gamle klassikere.

70 år ung forteller Sunde om en ny vakt som bleieskiftarbeider med barnebarn i nærmiljøet, men han synger også som ikke er gjort live på Fosen før, med tema som tidstyven en moderne mobiltelefon med sosiale medier er, og youtube.

- Jeg skriver ikke en låt om folk som foreviges på internett for å treffe en spesiell generasjon, jeg skriver om det hele Norge opplever. Jeg følger med, og det som skjer meg, skjer mange andre også, sier Sunde etter teppefall.

Ekstrastoler

Sunde trekker linjene tilbake til gjennombruddet med «Jaktprat» i 1968, for nesten 50 år siden. Visesangeren registrerer at Bjugn kulturhus var så fullt at det var satt inn et par rader med ekstraseter lengst fremme i salen for å gi så mange konsertlystne mulighet til å få med seg liveopptredenen som mulig.

- Det er selvfølgelig moro at det var helt fullt hus i kveld. Det er publikum som gjør at vi holder det gående, sier den 70 år unge artisten.

- Når folk ikke vil høre på lenger, da er det slutt, men vi nyter konsertlivet her og nå, fortsetter han.

Sunde forteller at han ikke ante hva som ventet da han fremførte «Jaktprat» på en barkrakk i Oslo.

- Hvem skulle trodd hvordan det har gått siden det?

LES OGSÅ: Stokkøya Festival: – Drømmer om å ha en scene ute på sjøen

Rapper

Kjent for raske og rimende tekster, har Sunde sementert jaktpraten som et eget konsept, akkurat som at «Du må'kke komme her og komme her» og enkelte samler på litt for mange ting det sikkert kan være kjekt å ha en vakker dag.

- Noen mener kanskje jeg er Norges første rapper, og tenker på Jaktprat. Det er en låt i typisk talking blues stil. Det er en lang tradisjon for det der borte (USA, red. anm.). Raskt snakkende tekster med bluespreget gitarkomp, sier Sunde.

Låtskriveren som ofte legger låtene i krysningspunktet mellom vise og rap, lar seg også inspirere av andre rappere. Låta «Dødsbo», et cover av rapperen Ravi og DJ Løv sin låt «Dødsøt», med ny tekst som tar for seg utfordringene ved sammensatte arveoppgjør og slekt som ser sitt snitt til å ta sin del av kaka. Verset Sunde gjør i Ravi-stil gjør ikke at latteren runger noe mindre denne bjugnkvelden.

Rådyr

På turnéturen fra Namsos mot Bjugn løper et rådyr i siden på en av bilene i turnéfølget. Bak scenen har et av rommene til artistene fått merkelappen «Meget i rådyr» med litt galgenhumor om at det heldigvis gikk bra denne gangen.

Meget i sløyd er meget fingernemme mens de håndterer trevirket på scenen.

- Alt kan skje på turné. Skrekken er viltpåkjørsler, å treffe en elg. Heldigvis gikk det bra for gutta som satt i bilen rådyret løp inn i, sier Sunde.

- Er det forskjell på å spille i bygd og by?

- Nei. Jeg bor på bygda selv. Vi gjør ikke noen forskjell på by og land, sier Sunde.

- Er Bjugn en kul plass?

- Det er kule plasser over hele Norge, svarer en diplomatisk Sunde med et lunt smil etter at applausen har lagt seg og nedriggingen har begynt.

Spenstige vister og frekke ordspill virker å være forbeholdt scenen. Men der er det desto kortere mellom dem.