I Øst-Afrika og Jemen er nå 30 millioner mennesker rammet av den største humanitære katastrofen på 70 år.

1,5 millioner barn står i fare for å dø. Akutt tørke, koleraepidemi og langvarig konflikt er de største utfordringene.

To verdener

- Hverdagen på St. Olavs og den på klinikken i Somalia er som to forskjellige planeter. I Norge har vi avansert teknologi, mens i Somalia har du ikke mer enn du absolutt trenger. Du må klare deg med det du har. Det er tøft å si det, men innstillingen du får er at du ikke kan hjelpe alle, forteller Fjældvær.

47-åringen har lang erfaring fra internasjonalt arbeid. Blant annet har hun arbeidet på et sykehus i Kenya i et halvt år. Hun gjennomførte også praksis på et sykehus i Namibia.

Første oppdrag for Røde Kors

Sommerens arbeid i Somalia var hennes første oppdrag med Røde Kors.

- På grunn av sikkerhetssituasjoner i deler av regionen er det svært begrenset hvor vi kan bevege oss. Samtidig kan vi bare arbeide i de områdene hvor sikkerheten tillater det. I det området jeg jobbet i var det relativt rolig, selv om vi ikke fikk gå utenfor bosted og sykehus. Men i andre områder i Somalia er stor usikkerhet, og da får vi ikke jobben frem, sier Fjældvær.

Koleraklinikken på Røde Kors-feltsykehuset i Somalia. 3 av totalt 4 delegasjoner hadde bistand fra norsk helsepersonell.

Dehydrering

Kolera er mage- og tarminfeksjon som blant annet fører til akutt diaré og oppkast. Det gjør at du tapper kroppen for uante mengder veske i løpet av kort tid. Det kan igjen føre til alvorlig dehydrering.

- Behandlingen er i hovedsak å tilføre nok veske og få pasientene til å drikke en saltholdig drikke. Er de veldig dehydrerte så får de intravenøs veske. Det ble gjort ofte, siden det kan hindre videre utvikling av kolera. I tillegg får de antibiotika, sier Fjeldvær.

Hun forteller at Kolera i utgangspunktet er en enkel sykdom å behandle, for det er i hovedsak bare snakk om tilføring av veske. Men i en region rammet av enorm tørke og med dårlige sanitærforhold smitter den fort.

Ureint vann

- Mangel på rent vann tvinger folk til å drikke det de får tak i på annet vis, og det er stor sannsynlighet for at det er kontaminert. Konflikt og uroligheter gjør at det ikke kommer frem nok rent vann. Spesielt ille er det i Jemen. Vi på klinikken snakket om at vi helst skulle kunne satt oss i en båt og dratt over dit for å hjelpe dem, men på grunn av konflikten er ikke det mulig. Det er svært frustrerende, sier Fjeldvær.

- Vi skulle helst vært inne med en kjempestor delegasjon i hele regionen, men på grunn av store konflikter får vi ikke hjelpen frem til de som kanskje trenger oss mest.

Bildet er fra teltet på klinikken hvor pasientene får undervisning rundt hygiene osv før de reiser hjem. Det er mange som hverken leser eller skriver, så derfor må de få undervisningen via bilder.