- Jeg tror det er ett til to år før neste runde om kommunestruktur på Fosen. Rammebetingelsene for kommuner er i meget bratt forandring. Kravene som stilles til kommuner endres radikalt samtidig som hele næringslivet og samfunnet står i store omveltninger. Staten vil ikke ha råd til dagens kommunale rammer i fremtiden, sier Geir Vinsand i Nivi analyse.

I denne runden med kommunereform går Fosen fra å bestå av sju kommuner til fire, når Rissa og Leksvik blir Indre Fosen, Ørland og Bjugn blir nye Ørland og Åfjord og Roan slår seg sammen.

Osen står alene, og skal før nyttår vurdere om de melder seg ut av regionsamarbeid i Fosen, og heller ser mot Namdalen.

Uansett hvem som sitter med makta etter årets stortingsvalg, tror Vinsand det er kun kort tid før neste runde rundt kommunesammenslåing på Fosen starter.

- Ingen penger å spa

Norge i 2017 preges av en svak krone og relativt lav oljepris. Andelen sysselsatte i landet er under 70 prosent, det laveste på lang tid, selv ferske tall fra Statistisk sentralbyrå for august 2017 viser at vi i landet har en arbeidsledighet på 2,7 prosent.

- Kommunene får nye oppgaver og flere krav fra Staten. Det vil fortsette fremover. Vi står ovenfor en stor eldrebølge i fremtiden. Offentlig økonomi blir trangere for alle parter i nær fremtid, sier Vinsand.

- Staten har ikke penger å spa ut til kommuneøkonomi og fylkesøkonomi, sier han.

Dermed tror Vinsand at det vil bli satt store krav til effektivisering i kommunesektoren, og også hos de nye fylkene. Det tror han kommer til å tvinge frem større og flere samarbeid mellom dagens og morgendagens kommuner, og også få tankene om kommunesammenslåinger til å komme opp igjen. Snart.

Tempo

Vinsand sier mye av tempoet i endringene vil avhenge av hvem som blir sittende med makten i nasjonalforsamlingen etter stortingsvalget 11. september i år.

- Tempoet i endringene og kravene til kommuner og fylkeskommuner vil avhenge litt av valgutfallet. Det er fordi forskjellige politiske partier har ulike løsninger på at det vil bli strammere økonomi i offentlig sektor fremover, sier han.

- Derfor vil også det presise tidspunktet for neste runde med kommunestruktur på Fosen komme litt an på valget. Men det vil komme, og kanskje mye tidligere enn mange hadde trodd, fortsetter Vinsand.

En engasjert Geir Vinsand i Bjugn kulturhus foran sju samlede kommunestyrer. Foto: Jakob Ellingsen

Mer Fosen-samarbeid

Men selv før tanker om å slå seg sammen med den nye nabokommunen kommer på tale, mener kommuneeksperten at det er duket for flere, større og tettere interkommunale samarbeid på Fosen.

- Det gjelder for kommunene på Fosen å samarbeide. De store kommunene blir større i denne runden med kommunereform. I Trøndelag ser det ut som nye Orkland kommune kommer til å si opp sitt arbeidstjenestesamarbeid med Skaun kommune. Vil nye Namsos kommune ønske å ha interkommunalt samarbeid med for eksempel Osen, spør Vinsand.

- På Fosen blir det jo endringer, for eksempel for Fosen helse, siden kommunene som juridisk eier samarbeidet endres. Min helt klare anbefaling, nesten en bønn til Fosen-kommunene er å holde sammen på helse og sosialfronten, sier Vinsand.

Satse sammen

Nivi-analyse gjennomførte i vår en utredning om kommunestruktur på Fosen der de fikk i oppgave å se på mulighetene for en samlet Fosen-kommune. Del av argumentasjonen i utredningen vektla nettopp mer knapp fremtidig kommuneøkonomi og at man med en Fosen kommune ville ha en struktur uten behov for endringer i overskuelig fremtid. Et felles Fosen ville være geografisk avgrenset og stort nok til å håndtere hvilken som helst fremtid, ifølge Vinsand og Nivi-kollega Magne Langset.

- Samarbeid på andre områder vil også være viktig. Her kan man være i forkant av den økonomiske utviklingen vi vet kommer. Det hadde vært lurt å begynne arbeidet om et felles innovasjonskontor for Fosen for å samordne alle innovasjonsselskapene med en gang, sier Vinsand.

- Det gir mye mer kraft for å håndtere og iverksette fornyinger på samfunnsnivå. Og å være attraktive for næringslivet. Felles næringsplan for Fosen, felles samferdselsplan - om man klarer å holde sammen står man mye sterkere til å få frem vekst. Enten om det er gjennom interkommunale samarbeid eller i fremtiden også som del av større kommuner, sier han.

Stor blir større

For å oppsummere strukturreformen nå før valget, sier Vinsand at de 47 kommunesammenslåingene som er i gang viser tegn på at det skjer nesten ingen nedbygging eller sentralisering.

- De nye kommunene ønsker å ta vare på og holde liv i alle sine bygder og grender. Jeg tror færre av kommunene i de ti tvangssammenslåingene eventuelt kommer til å be om å bli oppløst enn mange har trodd. På fylkesnivå vil kanskje Telemark og Vestfold be om å bli delt, og Troms og Nordland. Det mest aktuelle fylket for reversering er Viken, det vil si tidligere Østfold, Akershus og Buskerud, sier han.

- De store kommunene blir større og sterkere, mens noen av de små er like små eller til og med blir mindre. Spennet mellom Osen og nye Trondheim blir større nå. Jeg tror det ligger an til nye runder og snakk om kommuneinndeling for å klare nye oppgaver og krav, sier Geir Vinsand.