- Temaene for dagens debatt er fattigdom, arbeidsliv og privatisering. Vi i Fagforbundet er opptatt av arbeidstakernes arbeidsforhold så vi må være ut døren til klokka åtte. Vi liker også styringsrett, så det blir bra kontroll på tiden. Velkommen til høstens vakreste eventyr, sier debattleder Gunn Elin Flakne fra Fagforbundet.

LO Fosen og Fagforbundet inviterte partier til å stille med en lokal representant fra Fosen, og en av listetoppene fra Sør-Trøndelag for å delta i paneldebatt.

Dermed var det mange om beinet for å presentere sine løsninger for de neste fire årene.

Fattig og rik

Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver i en artikkel om opphopning av dårlige levekår datert 15. mai i år, at en fjerdedel av Norges voksne befolkning har problemer på minst to av følgende sju områder: Arbeidsmarked, helse, økonomi, sosiale relasjoner, psykiske vansker, nærmiljø og bolig. En av tjue voksne nordmenn har problemer på fire av områdene.

- Blant gruppene som i størst grad har mange problemer å stri med, finner vi sosialhjelpsmottakere, arbeidsuføre og arbeidsledige, enslige med barn, og utenlandsfødte fra blant annet Afrika, Asia og Latin-Amerika, skriver Anders Barstad i SSB i artikkelen.

- Forskjellen mellom fattig og rik er arbeid. Utenforskap i landet vårt kommer stort sett fra mangel på arbeid. Arbeid til alle må være sak nummer én. Senterpartiet vil ikke være med på ytterligere skattekutt til de rike, sier stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) til forsamlingen i Ørland kulturhus.

Fra lengst mot venstre til lengst mot høyre blant partiene var det stor enighet om hvor viktig det er for samfunnet at alle har et arbeidssted å gå til, og ikke lever i fattigdom.

Økende problem?

Derimot uttrykte debattantene ikke enighet på om fattigdom og ulikheter er et økende eller minkende problem, eller om dagens regjerning har lykkes eller sviktet samfunnets svake grupper.

- Venstresiden nekter å ta med offentlige støtteordninger inn i hvordan man beregner antall fattige i Norge. De vil bare ha med lønnsstatistikken, sier Tormod Overland som representerer FrP i Rissas kommunestyre.

- Forskjellene øker under denne regjeringen. Det må vi få stoppet. En trygg jobb er det viktigste for å skaffe seg og sine bedre levekår, sier Lars Haltbrekken, stortingskandidat for Sosialistisk venstreparti i Sør-Trøndelag.

- Årets valg er et verdivalg. Det er vårt valg som bestemmer hvilken kurs landet skal ha de neste fire årene. Ønsker vi fire år til der forskjellene øker, spør Gunnhild Tettli i Ørland Arbeiderparti.

Barnefattigdom

Hvordan det går med barn og unge er fremtiden for Norge. Stortingskandidat Kirsti Leirtrø (Ap) sier det viktigste i livene våre må være det viktigste i politikken.

- Vi står ovenfor et kompetanse-gap i yrkeslivet og vi står foran en stor eldrebølge. Arbeiderpartiet vill at eldre og helse går foran skattekutt, sier Leirtrø.

- I det lange løp er det sånn at samfunnet er tjent med å hjelpe andre ut av fattigdom. Det viktigste er å få barn ut av fattigdom. Der er arbeidsplasser til foreldre viktig. KrF er for at barnetrygden må strykes, sier stortingskandidat Karin B. Bjørkhaug (KrF).

- Barnetrygd er en av de mest effektive måtene å bekjempe barnefattigdom på. Den har stått helt stille siden 1996, sier Haltbrekken (Sv).

Også Senterpartiet ønsker å justere barnetrygden opp.

Tom Myrvold, som representerer Ørland Høyre, sier hans parti ønsker et samfunn med små forskjeller, men at det er viktig å se på årsakene til fattigdom før man forskriver løsninger.

- Endringen i antall fattige kommer i stor grad fra innvandrere som på kort sikt ikke er integrert i arbeidsmarkedet. Det er ikke regjeringens poltikk som øker forskjellene. På kort sikt påvirker våre nye landsmenn statistikkene, sier Myrvold.

- Alle barn fortjener en god oppvekst. Mange får det bedre enn der de kommer fra selv om de lever i fattigdom i en periode før de integreres. Høyre vil gjennomgå trygdesystemet i kommende periode for å se om vi kan finne enda bedre løsninger, sier Høyre-politikeren.

Skatt

Arbeiderpartiet går til valg på å skjerpe skattenivået.

- Vi ønsker en bedre omfordeling og da må vi skjerpe skattenivået, sier Leirtrø (Ap).

Fremskrittspartiet går til valg på å fjerne kommuners mulighet til å pålegge sine bedrifter og innbyggere eiendomsskatt.

- Eiendomsskatt er en usosial skatt. Den rammer næringsliv og vanlige arbeidere hardere enn de rike. Jeg sitter i kommunestyret i Rissa og noe av det artigste jeg har vært med på er å avskaffe eiendomsskatten der. Den var veldig upopulær, sier Overland (Frp).

- Vi har ikke noe hellig prinsipp om at skattenivået må opp eller ned. Skattenivået må være sånn at velferdsskatten kan finansieres, sier stortingskandidat Jon Gunnes (V).

Privatisering

Et av skillene mellom partiene i årets valgkamp er hvilke roller det offentlige, ideelle aktører og andre private aktører skal få lov til å ha i offentlig finansierte barnehager, skoler og helse- og omsorgstjenester.

- Vi vil at mer av velferdstjenestene skal leveres av det offentlige eller ideelle aktører. Vi ønsker en utbyttebegrensning i barnehagesektoren, sier Greni (Sp).

- Vi tror ikke at det statlige har alle svar, og heller ikke at det private markedet har alle løsningene. Vi ønsker å løfte frem de ideelle aktørene og gi dem bedre rammebetingelser enn de har i dag, sier Bjørkhaug (KrF).

- Vi tror det viktigste for å bli kvitt velferdsprofitørene er at det offentlige stiller nok og riktige krav til tjenestene de private skal levere. Jonas Gahr Støre sa det best under Arendalsuka når han sa at dersom det tjenes stor profitt, så er ikke regelverket godt nok, sier Gunnes (V).

Tidligere i år ble det klart at Unicare skal starte opp aktivitet i helsefortet på Hysnes i Hasselvika.

Arbeidsmiljøloven

Med LO og Fagforbundet som arrangør, var arbeidsliv selvfølgelig et viktig tema.

Dagens regjering har fått flertall i Stortinget for endringer i arbeidsmiljøloven som tillater midlertidig ansettelse i inntil 12 måneder. I tillegg er det gjort endringer i reglene for arbeidstidsbestemmelser.

- Endringene i arbeidsmiljøloven førte til at halvannen million gikk ut i streik for to år siden, sier debattleder Flakne.

- I mitt arbeid på Ørland flystasjon har jeg møtt arbeidsmiljøloven på vis der ubetydelige brudd setter stopper for normal aktivitet. Den gamle loven har vært tilpasset de som driver fysisk arbeid, og det er flere og flere arbeidsplasser som ikke gjør det lenger, sier Overland (Frp).

- Det har vært viktig for oss å gjøre noen endringer i arbeidsmiljøloven så det er lettere å få innpass i arbeidslivet, sier Bjørkhaug (Krf).

På den andre siden av det politiske spekteret lover flere partier å reversere endringene dersom de kommer til makta etter valget.

- Vi vil reversere endringene i arbeidsmiljøloven, sier Greni (Sp).

Det er representantene fra Sv og Ap i panelet enige i.

Halvannen times debatt går fort. Store temaer som psykisk helse og byråkrati i tjenester til innbyggere omtales. Den strenge kontrollen på tidsbruken gjør at hvert parti bruker tilmålt tid på sine avsluttende innlegg.

Gunnes i Venstre gjør opp status.

- Jeg ser Fagforbundet har vervekampanje. Organisering er viktig for trepartssamarbeidet. Venstre er landets eldste parti. Mitt inntrykk er at det går godt i Sør-Trøndelag, og særlig på Fosen, sier han.