Tirsdag begynte for alvor arbeidet med å slå sammen Ørland og Bjugn til en felles kommune. Etter diskusjon i et felleskommunestyremøte, fattet begge kommunestyrene enstemmige og likelydende vedtak som sendes via Fylkesmannen til Kommunaldepartementet.

Man måtte bli enige om en del nøkkelpunkter i dag for å unngå at noen andre skulle fatte avgjørelsene for seg. Innen 25. august måtte de to kommunene bli enige om hvilke oppgaver og hvilket mandat fellesnemnda for den nye kommunen får.

Disse avklaringene blir del av en egen forskrift for den nye kommunen, som vil bli ferdigstilt i løpet av høsten, skal vi tro Kommunal- og moderniseringsdepartementets fremdriftsplan.

- Å få fellesnemnda i gang er det viktigste vi gjør i dag, sa fylkesmann Brit Skjelbred til de to kommunestyrene i plenum.

Kommunenavnet

I tillegg til å få i gang fellesnemnda med et mandat, måtte kommunene bli enige om en prosess frem mot et nytt kommunenavn. Navnet på alle de nye kommunene i landet skal være klare innen 1. november i år.

Etter tvangssammenslåingen Stortinget vedtok 8. juni, må kommunestyrene i både Ørland og Bjugn gjøre likelydende vedtak i saker som angår den nye kommunen. Den første saken oppe til diskusjon i fellesskap er kommunenavnet.

Bjugn signaliserte tydelig at de er komfortable med at felleskommunen skal hete Ørland. Ørland signaliserte at de ønsket å utsette valget av navn slik at fellesnemnda får avgjøre navnet. Dersom kommunene ikke ble enige om likelydende vedtak for en prosess mot et navn, ville navnet på ny kommune bli avgjort utenfor Fosen.

Siden Bjugn var så tydelige på at de ønsket å vedta et navn nå, sa først Senterpartiet i Ørland og deretter Høyre og Arbeiderpartiet at de kunne gå med på å vedta Ørland kommune som navn i dag.

Første skjær i sjøen ble unngått. Ørland og Bjugn kan bli enige.

Poll: Navnet på nykommunen blir Ørland. Er det greit for deg?

Stort kommunestyre

Flere kompromiss skulle det bli. Det kom ulike signaler fra lokalpolitikerne om hvor stort kommunestyret i nye Ørland kommune skal være fra 1. januar 2020. Ørland Høyre uttrykket et ønske om å la fellesnemnda bestemme størrelsen på kommunestyret.

- Kan vi ikke like gjerne ta beslutningen om hvor stort det nye kommunestyret skal være nå, siden alle sammen er her i dag, spurte Einar Aaland i Bjugn Høyre.

Det kunne de. Kommunestyret får 35 medlemmer. Så enige ble kommunestyrene i de to kommunene at de sju punktene som ble diskutert alle ble enstemmig vedtatt i begge kommunene.

Enstemmigheten er et tydelig signal på viljen om å få til felles løsninger slik at to kommuner blir én på best mulig måte.

Utsetter

Men noen ting er Ørland og Bjugn ikke enige om. Stridstemaene ble skjøvet videre til fellesnemndas første møte, som er foreslått til 15. september. Det er like etter årets stortingsvalg slik at man rydder et mulig uromoment av banen.

For enkelte ligger det stor symbolverdi i hvor et eventuelt kommunesenter skal ligge. I den siste fremforhandlede intensjonsavtalen skal administrasjonssenteret i en ny kommune inneholde ordføreren og rådmannens kontorplasser, plan- og byggesakskontoret, rådmannens ledergruppe og kommunens stabs- og støttefunksjoner.

De andre funksjonene og tjenestene fordeles mellom Brekstad og Botngård.

Plassering av administrasjonssenteret har vært et tema man ikke har greid å bli enige om gjennom mange forhandlingsrunder. I dag utsetter politikerne det temaet og overlater det til fellesnemnda å finne en løsning på ett eller annet vis før 1. januar 2020. Ny kommune blir det uansett.

I dag greide Ørland og Bjugn å unngå at noen andre må gripe inn å fatte vedtak siden man ikke har greid å bli enige lokalt på Fosen. Samarbeidet er i gang. Ballen har begynt å rulle.

De store, vanskelige temaene ble ikke behandlet i dag, men det var heller ikke oppgaven.

- Dette er det nærmeste vi kommer vår tids månelanding i samarbeidet mellom Ørland og Bjugn, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Et lite steg for to kommuner, et stort sprang i samarbeidet videre?