- Første gangen vi kom på Aqua Nor trodde vi det var en salgsmulighet. Ingen her her for å kjøpe dykkertjenester i dag, men det er en kjempeviktig arena for å vise at man er en aktør og for å knytte næringsforbindelser for fremtiden, sier Eirik Lundemo i Norsk havservice på stand.

Tirsdag til fredag før helga var rekordmange utstillere på plass i Trondheim på Aqua Nor, verdens største messe for havbruks-teknologi.

Fosna-Folkets korte oppsummering etter å ha pratet med utstillere fra Fosen: Mange forbereder seg på stor vekst.

Potensiale

Fosna-Folkets utsendte prøver å finne frem til så mange som mulig av utstillerne under årets store oppdrettsmesse som er fra Fosen. Med rundt 600 utstillere fra 25 land er det lettere sagt en gjort. Ørlandsbedriften Norsk havservice har en lett synlig stand like ved en av inngangsdørene til en av de mange store hallene som er fylt av utstyr og bedrifter som leverer til oppdrettsnæringen.

Det er bare å smøre seg med tålmodighet. Eirik Lundemo snakker med en mulig ny forretningsforbindelse på engelsk. Kontaktinformasjon utveksles og journalisten slipper til.

- Flere kommer hit for å selge oss noe enn vi prøver å selge tjenester til dem direkte på messen, sier den daglige lederen i dykkebedriften med hovedkontor på Brekstad.

- Om vi kan kjøpe dykkerdrakter til halv pris, så er det åpenbart en flott mulighet, sier han.

Eirik Lundemo i Norsk havservice sier bedriftens plassering ytterst på Fosen er et konkurransefortrinn sammenlignet med konkurrentene. Foto: Jakob Ellingsen

Det er tredje gang Norsk havservice er på messen, men de deltar ikke når messen har fiskeri som tema, bare når havbruk står i fokus.

- Vi blir invitert på flere møter og middager etter at vi har etablert en tilstedeværelse her, sier Lundemo.

- Større aktører ser at vi er en generell servicebedrift og de vet at vi finnes. Når de som kjøper dykketjenester og andre serviceoppdrag har oss i bakhodet blir det tjenesteleveranser på sikt, sier han.

- Skrytebildet vårt er kartet som viser plasseringen på Fosen. Verdens største tetthet av oppdrettsanlegg ligger rett utenfor Trondheimsfjorden, og med vår plassering på Ørlandet kommer vi raskere til der oppdragene er enn de som har base andre steder, sier Lundemo.

Han tror utstyrsleverandører og andre bedrifter vil se fordelen av plassering nærmere flere merder og ser derfor ikke bort fra etableringer på ulike steder på Fosen fremover.

Vekst

De politiske signalene og signalene fra Fiskeridepartementet er at oppdrettsnæringen i Norge skal vokse de neste årene. Mye. Innen 2030 vil trolig oppdrettsnæringen dobles i størrelse. Innen 2050 skal den femdobles og være en viktig del av Norge etter oljen.

- Jeg har tidligere jobbet i oljebransjen og har møtt mange tidligere kollegaer i nye roller i løpet av messen, sier Elling Vestbøstad i Botngaard systems, som er et heleid datterselskap til Bjugn-bedriften Botngaard AS som ligger i Bjugn.

- Våre løsninger er designet for å løse utfordringer man møter på enkelte oppdrettslokasjoner, mens andre lokasjoner har andre utfordringer der man må ta i bruk annen teknologi, sier han.

F.v: Tore Harsvik og Hans-Jørgen Eilertsen i Botngaard på stand. Foto: Jakob Ellingsen

Botngaard leverer presenninger til bruk i oppdrettsnæringen. Tore Harsvik forteller at deres teknologi går på luseproblematikken som lakseoppdrettere bruker store summer på å bekjempe.

- Det handler om fiskehelse. Vi jobber preventivt for å forhindre lakselus og få bukt med problemet. Når næringen skal vokse mye i fremtiden søker produsentene naturlig nok permanente løsninger for å bli kvitt lusen for godt. Avskjerming og avlusing koster mye, sier Harsvik.

Han tror lukkede merder der fisken er adskilt fra havet blir en viktig del av fremtidens oppdrettsanlegg.

- Vi ser på utviklingskonsesjoner som gis at lukkede merder blir en viktig brikke i fremtiden. Det er det datterselskapet vårt Botngaard Systems jobber med, så det er klart det er en teknologi vi satser på.

På messens siste dag sier Harsvik at Bjugn-bedriften har hatt godt utbytte av messen, og en del oppfølgingsarbeid etter gode møter med potensielt nye samarbeidspartnere.

Botngaard Systems har skisser som viser en løsning med lukkede merder i sjøen på stand. Foto: Jakob Ellingsen

Bli kjent

I motsetning til Botngaard og Norsk Havservice, som er aktører med lang fartstid i bransjen, ble Brekstad-bedriften Clean Marine Switchboards etablert etter at påmeldingsfristen for å stille ut på årets Aqua Nor hadde gått ut.

- Det er veldig viktig for oss som er et helt nytt fjes å vise at vi finnes. Mange kommer og spør rett og slett hva vi driver med, sier Erlend Langstrand.

Ørlands-bedriften Clean Marine Switchboards ble startet opp etter påmeldingsfristen for å stille ut hadde gått ut, men var heldige og fikk plass til å stille ut likevel. F.v: Christopher Meisingset, Lasse Juberg og Erlend Langstrand. Foto: Jakob Ellingsen

Han sier det er viktig for dem å ha med alle ansatte i løpet av messen så de får se et helhetsbilde av hva som finnes i havbruksnæringen og andre løsninger i markedet.

- Det er første gang for meg på messen. Det er nytt og inspirerende å se mangfoldet, sier Christopher Meisingset.

- I går sto jeg og snakket med to personer fra en bedrift i Australia i vel en halvtime. De virket veldig interesserte i det vi jobber med fremdriftssystemer og elektrifisering, sier han.

Langstrand kan fortelle at bedriften har signerte en kontrakt om en ombygningsjobb på messen som gir arbeid til en verdi av flere hundre tusen kroner.  Andre konkrete forespørsler gjør at bedriften skal på tur både til Ålesund og Ulsteinvik i løpet av den nærmeste fremtiden.

- Messen har vært over all forventning. Vi hadde et seminar om null-utslipp som vi arrangerte samme med Bellona og Selfa. Det var masse gode foredrag og de store aktørene innen oppdrett var på plass. Vi kommer helt sikkert tilbake til Aqua Nor i fremtiden, sier Erlend Langstrand.