- Vi sitter inne på skolen og jobber med masse tall og formler. Det er kult å komme hit å få inspirasjon gjennom å se den næringen vår utdanning er rettet mot, sier Hedda Sjøvaag, som er inne i sitt tredje år av ingeniørstudier i marinteknikk ved NTNU.

Hun og studiekamerat Maiken Bertelsen prøver hvordan det er å bevege seg rundt i en laksemerd i den virtuelle verden med VR-briller på Aqualines stand.

Storbedriften med et kontor i Bjugn har fått mye oppmerksomhet fordi man kan svømme med fiskene inne på messen, og så ta turen til Skansen for fysisk å gå rundt på samme merd der den ligger i havnen.

Anders Sletten (t.h.) i Aqualine deler erfaringer fra årets Aqua Nor messe med kollegaer fra et annet firma med tilholdssted i Bjugn, Botngaard. F.h: Anders Sletten, Jan Børge Harsvik, Hans-Jørgen Eilertsen og Tore Harsvik. Foto: Jakob Ellingsen

Totalpakker

Anders Sletten jobber på Aqualines kontor i Botngård sentrum. Storbedriften har over 130 ansatte i Midt-Norge og et mindre kontor i Bjugn gir lokale arbeidsplasser samtidig som det sier noe om hvor viktig tilstedeværelse på Fosen er for flere og flere bedrifter i blå sektor.

- Aqualine er en leverandør av totalpakker, en konsulent som hjelper kunder fra første stund når en kunde tenker på å etablere et oppdrettsanlegg på en ny lokalitet, sier Sletten.

Han bruker den siste messedagen på Aqua Nor for å gå mer rundt og snakke med andre aktører etter lange dager på firmaets store stand inne, og ved merden i havna.

- Dette er det største og beste utstillingsvinduet vi har i næringen. Det må vi utnytte så godt vi kan. For oss som leverer totalpakker er det viktig å finne utstyr som passer sammen og gir best mulig resultat for et spesifikt oppdrettsanlegg, sier Sletten.

- Messen vokser samtidig som bransjen vokser og nye selskap vil ha sin del av kaka. Det er tøff konkurranse og vi må bare jobbe på og vise at vi har fortreffelig utstyr, sier Sletten mens han ser på hva andre firma presenterer i sine utstillinger på messen.

Anders Sletten på Aqualines merd som ligger på Skansen under messen. Foto: Jakob Ellingsen

Svømme i merdene

Hovedkontoret til Aqualine har investert i Virtual reality der de har gjenskapt en av løsningene på merder ned til riktige knuter på tau og riktige skruer.

Bendik Slyngstad er 3D-illustratør og har blant annet geleidet kronprins Haakon Magnus gjennom hvordan systemet fungerer i praksis.

- Dette er helt nytt og viser frem produktet på en ny måte. På kort sikt skal det bli del av opplæring for oss. For røktere, montører og kunder kan vi sikre at utstyret brukes og monteres riktig på en helt annen måte enn i vannet der sikt kan være en utfordring, sier han.

- Du må nesten prøve det for å forstå hvor mye tid det kan spare, så kan vi snakke mer etterpå, sier Slyngstad.

Bendik Slyngstad viser Hedda Sjøvaag hvordan hun kan tegne og skrive beskjeder i tre dimensjoner. Foto: Jakob Ellingsen

På med VR-briller og hodeklokker, en fjernkontroll i hver hånd. Når man ser opp, ser man det som er over seg, se til venstre og du ser detaljene til venstre. Gå til venstre og bildet beveger seg i takt med skrittene.

- Hvis du trykker inn denne knappen teleporterer du bort dit hvor markøren peker.

Og vi teleporteres under vann for å se på ankerfestet i bunnen av merden. Fiskene svømmer på innsiden. Man kan tegne i tre dimensjoner ved bruk av fjernkontrollene for å demonstrere hvordan man lager riktig knute på tauet.

På Skansen er det lett å kjenne igjen den samme merden. Eneste forskjell er at det gynger under føttene mens man går bortover.

Et høydepunkt: Å svømme med fiskene. Foto: Jakob Ellingsen

- At det går an

De to studentene prøver etter tur.

- Jeg blir imponert av at det går an. Jeg får veldig list til å dra ut og se merden i levende live, sier Sjøvaag, som får høre at hun kan gjøre nettopp det noen hundre meter unna.

Hun forteller at det er litt tilfeldig at det ble spesialisering innen marinteknikk som del av ingeniørstudiene.

- Jeg hørte mye bra. Havet er også fremtiden, en viktig del av det Norge skal gjøre etter oljen.

- Det er nok viktig at vi møter næringen og ser hva det virkelig går ut på, sånn som på messen i dag. Det er mange som bestemmer seg for å gå marinteknikk uten at de egentlig vet hva de utdanner seg til, sier Bertelsen.

- Det må da bli jobber i bransjen i fremtiden når næringen skal mangedobles også. Jeg ser at mange flere skriver masteroppgaver på havbruk og rettet mot merder og oppdrettsbransjen, sier hun.

Erik Hempel, pressesjef i Aqua Nor foran standen som vant pris som årets stand. Foto: Jakob Ellingsen

Rekordmesse

Pressesjef i Aqua Nor, Erik Hempel forteller at årets messe slår alle rekorder. Det er rundt 600 utstillere fra rundt 25 land. Det er rekordmange studenter som kommer på studentdagen, rekordmange foredrag (cirka 25), demonstrasjoner (over 20) og seminarer (over 60) i tilknytning til messen. På torsdag var det besøksrekord for én enkelt messedag.

- Vi havner på et besøk i overkant av 26 000 personer. Det er en økning på cirka 27 prosent fra forrige messe, sier Hempel.

- Norsk oppdrett går bra og man tjener gode penger. Det gjør at flere investerer i nytt utstyr. Det vet utstillerne og derfor kommer de også.

Brukerundersøkelser fra tidligere messer viser at faglig påfyll blir en viktigere og viktigere faktor.

- Årets stikkord for messa er høyteknologi. Havbruksnæringen knytter seg tettere og tettere til forskningsmiljø som Sintef og NTNU. I norsk oppdrett har man også råd til å tenke mer og mer på miljø siden overskuddene er store, sier pressesjefen.

- Vi har 360 studenter påmeldt på speeddating for å se på jobbmulighetene i bransjen. De har ekstremt variert bakgrunn. Vi trekker til oss kvikke hoder for fremtiden. Utviklingen i bransjen skjer så raskt at det blir spennende å se hvor mye som endrer seg til neste messe, sier Erik Hempel i Aqua Nor.