- Administrasjonssenter er blitt et veldig symboltungt punkt. Det er kanskje blitt mer et symbol enn det er noe annet. I arbeidet med intensjonsavtaler er det enighet om å bygge ut og utvikle både kystbyen Brekstad og Botngård. Den siste avtalen handler kanskje mer om å fordele funksjoner, og legger store oppgaver begge steder, sier Britt Skjelbred, som er Fylkesmann i Sør-Trøndelag.

Torsdag hadde formannskapet i Ørland kommune sitt siste møte før felles kommunestyremøte med Bjugn der man skal bli enige om en del nøkkelpunkter for ny felles kommune.

Fylkesmannen stilte seg til disposisjon både for formannskapet i Ørland, og for å møte politikere og administrasjonen i Bjugn for å gi informasjon om veien videre rundt kommunesammenslåing. Men ikke minst for å svare på spørsmål fra de folkevalgte.

Spørsmål

Det var naturlig nok mange spørsmål og ulike problemstillinger både politikere og representanter for administrasjonen i Ørland kommune utfordret fylkesmannen på.

Fra detaljer om hvilken rolle og hvilket mandat fylkesmannen har i prosessen videre og detaljerte regler, til store overordnede tema som tidspunktet for en sammenslåing, kommunenavn og handlingsrom.

- Som ordfører er det ingen sak jeg har brukt mer tid på enn saken om kommunesammenslåing. Det har vært en interessant reise.  Mange problemstillinger og spørsmål har kommet etter at Stortinget fattet sitt vedtak i juni, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Blant ny informasjon for flere av møtedeltakerne, er det at man ikke må fastslå et endelig navn på ny kommune innen 25. august.

- Endring etter folkeavstemning

Et sentralt tema ørlandspolitikerne ønsket svar på, var hvorfor fylkesmannen har signalisert at hennes råd dersom Ørland og Bjugn ikke blir enige i ulike spørsmål seg i mellom, er å forholde seg til innholdet i den siste intensjonsavtalen som ga ulikt resultat i folkeavstemninger i Ørland og Bjugn.

- Jeg forstår det er vanskelig å forklare for innbyggere hvorfor Fylkesmannen tar utgangspunkt i den siste intensjonsavtalen, som innbyggerne i Bjugn stemte for, og innbyggerne på Ørlandet stemte mot. Det som har endret seg er at Stortinget har fattet et vedtak om at kommunene slås sammen fra 1.1.2020. sier Skjelbred.

- Stortinget har satt en streng frist. Vi må ha alt klart til innholdet som skal inn i en forskrift for den nye kommunen. Det må kommunene ha klart innen den 25. august for at Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal lage det som blir til en kongelig resolusjon, sier hun.

I intensjonsavtalen mellom de to kommunene, som alle i forhandlingsutvalget i begge kommunene signerte, ligger en detaljert funksjonsfordeling av ulike kontorer og tjenester. I tillegg er det klare prinsipp og mål for det man ønsker å oppnå i en ny kommune. Andre temaer er ikke avklart, eller eksplisitt ikke avgjort.

- Man kan holde på med tautrekningen fram til 2020. Det er ikke gitt at man blir enige. På lang sikt kan det skade omdømmet, sier Skjelbred.

Fellesnemnd

I det felles kommunestyremøtet, og deretter i likelydende vedtak i kommunestyrene i hver kommune for seg, må kommunene vedta antall medlemmer i det nye kommunestyret, revisor for arbeidet til fellesnemnda, hva mandatet til fellesnemnda og dens sammensetning skal være, de må opprette fellesorgan som eventuelle arbeidsutvalg eller partssammensatte utvalg og avklare eventuelt andre viktige forhold som krever unntak fra norsk lov.

- Man må ikke ha navnet på kommunen klart før den 25, men må ha en prosess for å komme frem til et navn før 1. november klart. Om man ikke blir enige om navn til da, vil Kongen fastsette navnet på den nye kommunen, sier Skjelbred.

Det kommunene ikke blir enige i gjennom likelydende vedtak, vil bli bestemt over hodet på kommunene.

- Vi sender vedtakene videre til departementet. Om det er uenigheter sender vi noen synspunkter rundt vår vurdering videre. Departementet bestemmer og kan følge våre råd eller se bort fra dem, sier hun.

Ønsket sammenslåing

Arbeidet med sammenslåing av Ørland og Bjugn har gått i bølger i flere tiår.

Seniorrådgiver Frode Rabben i Fylkesmannen i Sør-Trøndelag understreker at innbyggerne på Fosen tydelig har ønsket en kommunesammenslåing.

- I innbyggerundersøkelser i begge kommunene før den forrige intensjonsavtalen ønsket et stort flertall, opp mot 70 prosent av innbyggerne i hver kommune å slå seg sammen. Det er store tall, sier han.

- Man ser utfordringsbildet i kommunene og at man står mye sterkere sammen.

Kommunesenteret

Mange mener stridens kjerne er kommunesenteret.

- For å kalle en potet en potet vet vi at vi ikke blir enige. Om kommunalminister Jan Tore Sanner hadde plassert senteret da hadde vi ikke hatt denne diskusjonen, og forhandlingene ville vært mye bedre. Stridens kjerne ville vært avgjort og lagt død, sier varaordfører Finn Olav Odde (Sp).

Skjelbred sier hun ikke har fått noen signaler om at noe overordnet politisk organ vil fatte vedtak om kommunesenter.

- Flere kommuner enn dere har bedt om slike avklaringer, sier fylkesmannen.

To elefanter

Formannskapet gir tydelige signal på at de ønsker en gode diskusjoner og å bli enige heller enn at noen andre bestemmer over dem, i det som kan oppfattes som ytterligere tvang.

- Ørland ønsker at fellesnemnda blir så bredt sammensatt som mulig. Hvordan kan vi ha en modell der vi får med alle, spør Therese Eidsaune (H).

- Dette handler om kommunikasjon og tillit. De to elefantene i rommet er tillit mellom de folkevalgte i de to kommunene og den andre elefanten er kommunesenteret, sier hun.

- Nå er vi kommet i den situasjonen vi aldri skulle komme i. Vi har ikke klart å bli enige oss i mellom. Om vi ikke blir enige nå er det andre som bestemmer. Det er det åket som ligger på oss nå. Min mening er at det stopper opp når man setter ultimatum. Det har skjedd mange ganger fra Ørlands side og fra Bjugns side. Det ser ut som det kan komme til å skje igjen, sier Knut Ring (Ap).

Det virker sikkert at et utfall vil bli klart på et eller annet vis den 22. august. Hva det utfallet er, kan virke mindre sikkert.

Hvordan blir det å lede møtet den 22?

- Det er en viktig markering å begynne overgangen til en felles kommune. Det har mye å si for alle innbyggerne at man blir en ny kommune. Samtidig kan det være møtet ikke bare blir plankekjøring. Det viktige nå er å få i gang fellesnemnda og arbeidet med en ny kommune, sier fylkesmann Britt Skjelbred.