- Jeg synes det er helt topp å få jobbe med dette prosjektet. Personlig er det en fantastisk mulighet til å se utviklingen på teknologisiden på vindkraft, sier Eivind Torblaa etter sin første dag på jobb som daglig leder i Fosen Vind.

De store vindparkene på Storheia og i Roan skal være ferdige og i drift innen 2020.

Bli kjent

Torblaa erstatter Kristian Aa, som har ledet Fosen Vind siden selskapet ble startet i 2014 for å bygge ut seks store vindparker i Sør-Trøndelag, deriblant de nye vindparkene på Fosen.

Den nye sjefen har tidligere hatt en rekke lederstillinger i Statkraft, og har inntil nylig vært landsjef for Statkraft i Tyrkia.

Torblaa tar plass i sjefsstolen midt i utbyggingen av vindparkene.

- Jeg har jobbet med vindkraft i alle faster fra utbygging til drift tidligere. Kristian Aa har fantastisk kjennskap til prosjektet til Fosen Vind og kommunene og aktørene i prosjektet. Jeg skal legge vekt på å bli kjent med vertskommunene, eierne og aktørene i starten, sier han.

Kjenner sektoren

Den nye sjefen for Europas største vindkraftprosjekt på land har vært involvert i utbygging og drift av vindparker på havet i Storbritannia, og også vindparker på land i Sverige, Storbritannia og i Norge.

- Jeg har erfaring fra vindkraft fra begynnelsen av 2008 til 2015. Så har jeg jobbet med vannkraft i tillegg. Jeg har jobbet med fornybar energi siden 1980-tallet, sier Torblaa, som gleder seg til å bli kjent med gamle og nye kollegaer mens han setter seg inn i sin nye jobb.

Privilegium

Torblaa sier det er et helt topp å få jobbe med vindparkene langs kysten av Trøndelag ettersom det gir innblikk i utviklingen innen vindkraft og hvordan ny teknologi åpner for mer effektiv energiproduksjon fra vind.

Storheia Vindpark, som ligger i Åfjord og Bjugn, er den største av vindparkene i Fosen Vinds prosjekt. Der vil 80 vindmøller produsere nok strøm til 50 000 husstander. I Roan vindpark vil 71 vindmøller produsere nok strøm til å dekke et forbruk tilsvarende 45 000 husstander.

- Personlig er det en fantastisk mulighet til å se utviklingen på teknologisiden på vindkraft. Større og mer og mer effektive turbiner, forbedringer i beregningen og produksjonen av vinden, bedre analyse og produksjonsverktøy. Det er forbedringer i veldig mange deler i vindkraft, fra effektiv utbygging til hele driftsfasen, sier Torblaa.

- Jeg føler det er et privilegium å få være med på det.

Låne kontorplass

Den nye vind-sjefen forteller at miljø i Oslo har mange av leveransene til vindprosjektet på Fosen og områdene rundt.

- Min jobb løses mye ved å være i Oslo og å besøke Fosen så mye som nødvendig, og kanskje litt mer i oppstarten. Det er viktig med en tilstedeværelse nær fagmiljøene der. Om jeg får låne en kontorplass i Trondheim holder det sannsynligvis godt, forklarer Torblaa.

- Det er ikke hensiktsmessig å flytte ut av Oslo. Jeg har nettopp flyttet tilbake hit, sier den tidligere sjefen for Statkraft i Tyrkia.

Dagsordenen

Det er Torblaas tidligere arbeidsgiver Statkraft som bygger ut vindparkene på Fosen på vegne av Fosen Vind. Selskapet eier også 52,1 prosent av Fosen Vind, mens TrønderEnergi eier 7,9 prosent av selskapet. De resterende 40 prosentene av selskapet eies av et europeisk investorkonsortium, Nordic Wind Power.

Torblaa forteller at det nok blir en del møter i løpet av den første tiden som ny sjef for å møte ansatte og de ulike fagmiljøene i Fosen Vind.

- Den første tiden vil jeg bruke på en kombinasjon av å få forståelse av prosjektets tekniske deler, av fremdriften, budsjetter, hvordan leveransene skal gjennomføres og de andre delene av prosjektet, sier han.

- Samtidig er det veldig viktig å bruke tid på å bli kjent med de ansatte, samarbeidspartnere og eiere. Det blir viktig for meg å prøve å møte representanter fra kommunene og andre interesser for å bli bedre kjent, fortsetter Torblaa.

- Det må nesten bli travelt den nærmeste tiden.